– Kas yra tas Wim How ir jo metodas?

– Yra toks žmogus Olandijoje, pasaulyje dar žinomas kaip „ledo žmogus“. Kažkada jis turėjo šeimą ir keturis vaikus. Kažkada Wim’o žmonai susirgus šizofrenija bei depresija, ir pasitraukus iš gyvenimo, jis liko vienas su keturiais vaikais. Žmonos mirtis stipriai paveikė olandą. Išgelbėjo jį vaikai ir šaltis, kuris leido sustabdyti visas mintis, savęs kaltinimą. Nuo tada jo gyvenimo tikslu tapo platinti šį metodą, kad kuo daugiau žmonių galėtų juo pasinaudoti. Kai Wim’as pradėjo skleisti žinią, susidūrė su kliūtimi – niekas nenorėjo klausyti pusnuogio olando, pasakojančio, jog kvėpavimas bei šaltas vanduo suteiks laimės. Tada „ledo žmogus“ nusprendė dėmesį į save atkreipti siekdamas Gineso rekordų. Jam priklauso net 21 toks rekordas. Taip vyras privertė mokslininkus atkreipti į jį dėmesį. Prasidėjo tyrimai, kurių metu paaiškėjo, jog olandas nėra išskirtinis ir kiekvienas galime kvėpavimo ir šalčio pagalba sustiprinti savo kūno atsparumą įvairioms ligoms, valdyti savo emocines būsenas.

Šį metodą sudaro trys dalys: kvėpavimas, šaltis ir mintys. Mintimis mes galime paveikti kūno būsenas ir net biocheminius procesus. Daugumai žmonių šis metodas asocijuojasi su šalčiu bei nenoru lįsti į šaltą vandenį, baime, jog jame teks praleisti daug laiko.

Daugelis atradę šalto vandens džiaugsmą ir įveikę šią baimę, tik tuomet prisiliečia prie kvėpavimo praktikos, kuri ir yra svarbiausia šio metodo dalis.

– Kam skirtas šis metodas?

– Vienas šio metodo privalumų, jog jis skirtas plačiai auditorijai. Jaunam, užsispyrusiam žmogui, kuris siekia rekordų, jis gali padėti atgauti fizines jėgas, jog galėtų toliau treniruotis. Vyresnio amžiaus žmonėms gali padėti sustiprinti kraujotakos sistemą, kuri padės reguliuoti kraujospūdį. Nes šalčio metu kraujagyslės susitraukia, šilumoje vėl išsiplečia. Tai aktualu, nes esame pripratę gyventi patogų gyvenimą su daug sėdėjimo, mažai fizinio judėjimo. Per kvėpavimą, per šalčio praktikas kraujotaka prasijudina. Ir kai kalbu apie Wim Hof metodą, nesakau, jog visiems reikia lįsti į šaltą vandenį. Užtenka tiesiog vilkint marškinėlius išeiti pasivaikščioti į lauką, ir leisti sau pajausti šaltį, pažiūrėti, kaip kūnas reaguoja. Kuomet mes dažniau būname 16,5 C ir žemesnėje temperatūroje, mūsų kūne pradeda gamintis rudasis riebalas, kuris naudoja baltąjį riebalą ir kuria šilumą.

– Lietuvoje turime pirties kultūrą, kai pasikaitinus gana įprasta maudytis tvenkiny, upėje ar net eketėje. Wim Hof metodo pricipai dėl temperatūrų kontrasto, kiek žinau, yra kitokie?

– Dirbti su šalčiu yra daug metodų. Turiu mintyje ir šokimą į vandenį po pirties, ir ruonių maudynes. Wim Hof metode šaltis yra naudojamas kaip įrankis stresui sukelti. Jei esame sušilę ir įlendame į vandenį, atsipalaiduojame, atsivėsiname. Šiame metode kaip tik geriau pastovėti, truputį atvėsti, pasiruošti šalčiui ir tik tada lįsti į vandenį. Tokiu būdu sumažiname galimybę peršalti vidiniams organams, kadangi mūsų odos poros užsiveria. Šalto vandens praktikos yra puikus būdas įveikti savo baimes ir susitikti su mintimis, kurios iškyla stresinėse situacijose ir išmokti jas nuraminti.

– Ar galime rimtai, ar bent pajuokaudami suskaičiuoti, kiek šiame metode procentais yra grūdinimosi, o kiek valios ugdymo, psichologijos keitimo?

– Valios ir psichologijos keitimas yra pagrindas, o grūdinimasis – šalutinis efektas. Dėl ko žmonės ateina į tokius seminarus? Viena vertus, jie turi daug klausimų. Bet pagrindinė priežastis – nes turi baimę vieni ką nors pamėginti. Jiems stipriai padeda, kai šalia yra profesionalas. Pačiam būna smagu, kai ateina bijantys žmonės, o seminaro gale, per šalčio praktiką jie įlenda į vandenį, o man jiems nereikia pasakyti nė vieno žodžio…

– Ar tikrai minčių valdymas šiame metode yra toks svarbus?

– Wim Hof metodo dalis, apie kurią mažiausiai kalbama, – mūsų mintys.
Mėgstu sakyti, kad žmogus, kuris sako, kad „gali“, ir tas, kuris sako, kad „negali“, – abudu yra teisūs. Tas pats ir su mūsų mintimis.

Tai stipriai pajutau per instruktorių kursus. Jų metu mus suskirstė į grupeles po tris: instruktorių, dalyvį ir stebėtoją. Gavau dalyvio vaidmenį, tad nusprendžiau „palengvinti“ darbą menamam instruktoriui. Apsimečiau, jog nieko nežinau, nemoku kvėpuoti. Dar sakiau, jog drebėsiu įlipęs į vandenį, nors dieną prieš visi išbuvome lediniame vandeny daug ilgiau.

Ir išties įlindęs pradėjau drebėti ir po keturiasdešimt sekundžių iššokau iš vandens. Niekada gyvenime nebuvau taip sušalęs, kaip per tą pusę minutės. Jei dieną prieš tai atšilti truko 10–15 minučių, po šios pusės minutės ir pusvalandžio neužteko – dar dvi valandas drebėjau.

– Esi sakęs, jog eketė, šaltas dušas yra lyg nemokamas vaistas...

– Taip, tiek kontrastinis, tiek tiesiog šaltas dušas sugeba prajudinti mūsų kraujotakos sistemą, jei nedrįstate maudytis tiesiog po šaltu dušu, svarbu kiekvienų maudynių pabaigoje nors trumpam apsipilti šaltu vandeniu. Rekomenduoju pasinaudoti šiomis sveikatinimo priemonėmis, o norint įgyti gilesnių žinių, visada galima kreiptis į Wim Hof metodo instruktorius.