Anksčiau niekas net neabejojo vitamino D nauda gerai savijautai, stipriems kaulams, geram kraujospūdžiui, be to, skelbta, kad šis vitaminas padeda užkirsti kelią ir kovoti su įvairiomis vėžio formomis, pavyzdžiui krūties, kiaušidžių, prostatos ir žarnyno.

Blogos naujienos

Henry Fordo ligoninės Detroite ekspertai nustatė, kad žmonės, kurių kraujyje daugiau vitamino D, labiau rizikuoja susirgti nemelanominiu odos vėžiu (NMSC). Geriausiai žinomos NMSC formos – bazinių ląstelių ir plokščialąstelinė karcikomos (anksčiau mokslininkai tvirtino, kad vitaminas D netgi sumažina bazinių ląstelių karcinomos riziką).

Kodėl H. Fordo ligoninės ekspertų tirtuose kraujo mėginiuose buvo padidintas vitamino D kiekis, nepatikslinama, todėl neaišku, ar vitamino D perteklių pagamino saulė, rentgeno spinduliai, ultravioletiniai spinduliai ar maisto papildai. Mokslininkai pripažįsta - vitamino D pertekliaus pirmines priežastis nustatyti yra gana sunku.

Gerosios naujienos

Šviesiojo blogųjų naujienų pusė ta, jog mokslininkai visgi negali tiksliai nustatyti vitamino D šaltinio. Galimas dalykas, kad vitamino D organizme prisigamina dėl per ilgo buvimo tiesioginiuose saulės spinduliuose, teigia mokslininkai iš JAV Nacionalinio vėžio tyrimų instituto. Jie teigia, kad JAV odos vėžys atsiranda būtent dėl per ilgo buvimo saulėje – kiekvienais metais užregistruojamas maždaug milijonas naujų odos vėžio atvejų.

Taigi, esmė nesikeičia – mes ir toliau privalome riboti buvimo saulėje laiką ir saugoti savo odą. Tačiau kol mokslininkai neatliko išsamesnių tyrimų, turėtume nepiktnaudžiauti vitamino D turinčia dieta ar maisto papildais.

Optimalus vitamino D kiekis kraujyje – nuo 50 iki 80 nanogramų mililitre. Vitamino D kiekį kraujyje galima nustatyti atlikus kraujo tyrimus. Vyrauja įsitikinimas, kad mums vitamino D dažniausiai trūksta, nes jo su maistu gauname nepakankami. Todėl žmonės neretai renkasi maisto papildus.

Kvebeko Lavalio universiteto mitybos instituto specialistai viliasi patvirtinti Vokietijos ir Jungtinės Karalystės mokslininkų išvadas, jog mažiausiai trys gabalėliai juodojo šokolado per dieną gali apsaugoti jūsų odą nuo žalingo saulės spindulių poveikio.

Teorija skelbia, kad šokolade esantys polifenolio antioksidantai pagerina kraujo apytaką odoje – tai padeda apsisaugoti nuo ultravioletinių spindulių. Šokolado efektyvumo įrodymui prireikė vos 60 savanorių moterų, kurių amžius nuo 25 iki 65 metų.

O dabar geros naujienos kavos mėgėjoms. Mokslininkai jau seniai nustatė, kad kava gali padėti užkirsti kelią net kelioms vėžio formoms, tarp kurių ir odos vėžiui. Tyrimo metu nustatyta, kad kava odoje gali blokuoti ATR enzimą, kurį aktyvuoja ultravioletiniai spinduliai.

Eksperimentą atliko Vašingtono ir Rutgerso universitetų mokslininkai. Pelės, kurių ART buvo genetiškai slopinama molekulių lygmenyje, ir paprastos pelės buvo veikiamos intensyviais ultravioletiniais spinduliais. Genetiškai paveiktoms pelėms atsirado 69 proc. mažiau piktybinių auglių nei paprastiems graužikams. Mokslininkai padarė išvadą, jog ATR blokavimas gali būti puiki odos vėžio prevencijos priemonė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją