Taigi, neseniai mokslininkai išskaičiavo akių ir plaukų spalvos derinį, kuris pasitaiko taip retai, kad didesnė tikimybė būti nutrenktam žaibo, nei sutikti tokių genų nešiotoją, rašo novate.ru.

Genetika – stebėtinas dalykas. Kiekvienas atradimas šioje srityje mus stulbina, kad ir kaip absurdiškai tai skambėtų. Pavyzdžiui, ar jūs žinojote, kad pagal šiuolaikinę hipotezę, visi Žemės žmonės su žydromis akimis yra giminaičiai? Tiesa, jų giminystės šaknys labai labai senoje praeityje.

O kita populiari teorija skelbia, kad po dviejų šimtmečių pasaulyje neliks natūralių blondinų. Esą, šviesių plaukų genas jo kur kas stipresnio tamsiojo kolegos bus tiesiog išstumtas iš evoliucijos lenktynių. Tačiau, nepaisant liūdnos statistikos, mėlynakiai blondinai – ne pačios rečiausios išvaizdos atstovai Žemėje. Bent jau kol kas.

Amerikos chemijos bendrijos (angl. American Chemical Society) tyrėjai nustatė, kad pati rečiausia kombinacija – rusvi plaukai ir žydros akys. Unikalumo paslaptis šiuo atveju slypi tame, kad abu genai, atsakantys už akių ir plaukų spalvą, yra recesyviniai, todėl tikimybė paveldėti abu iškart yra itin menka.

Pavyzdžiui, „dangišku žvilgsniu“ gali pasigirti tik 17 procentų planetos gyventojų (nors pati rečiausia akių spalva visai ne žydra, o žalia), o rusvaplaukių tarp visų planetos žmonių tėra vos daugiau kaip 2 procentai. Todėl žydraakių rusvaplaukių tarp mūsų tiek mažai: vos 12,7 milijono iš 7,5 milijardo.

Įdomu tai, kad statistiškai tikimybė būti nutrenktam žaibo yra didesnė (0,03 procento), nei sutikti žmogų rusvais plaukais ir žydromis akimis (0,017 procento). Stebuklai, kitaip nepasakysi!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)