Galima dėl to kaltinti prastą kraujotaką, tačiau paprastai už to slypi gerokai daugiau, rašo purewow.com.

Kardiologas Chiragas Chauhanas aiškina, kad šaltos rankos paprastai yra ne prastos kraujotakos, o prastos mikrocirkuliacijos (to, kaip kraujas pasiekia jūsų kapiliarus) rodiklis. Kai jūsų pėdos ir plaštakos šąla, greičiausiai taip yra dėl to, kad susitraukusios jūsų mažosios kraujagyslės.

Paprastai tai nežalinga, tačiau tai gali būti rimtesnių problemų simptomas, tad vertas pasitikrinti pas gydytoją.

Dabar, kai žinote šiek tiek daugiau apie tai, kodėl jūsų galūnės nuolat šaltos (greičiausiai jūsų širdis ir arterijos funkcionuoja normaliai), pateikiame jums šešis būdai, kaip išvengti šios problemos.

Daugiau judėkite

Ilgas sėdėjimas, ypač vėsiame kambaryje, jums tikrai nepasitarnaus. O štai reguliari mankšta – tikrai padės (nors greičiausiai mieliau rinksitės treniruotę sporto salėje, o ne bėgimą 30 laipsnių temperatūroje).

Tinkamai renkitės

Gali paaiškėti, kad jums reikia daugiau drabužių sluoksnių nei kitiems, ir tai visiškai normalu. Žinoma, kartais gal tingisi apsimauti pirštines, kai kiti jas sukiša į džinsų ar švarkų kišenes, tačiau jeigu dėl to vėliau jums nereikės rankų atšildyti, pasistengti verta. Taip pat atkreipkite dėmesį ir į pėdas – pernelyg ankšti batai gali dar labiau trikdyti kraujotaką.

Venkite staigių temperatūros pokyčių

Net jeigu žiema ir baigėsi, staigus temperatūros pasikeitimas jums bus ne į naudą. Pavyzdžiui, iš karščio patenkate į stipriai kondicionuojamą patalpą. Suprantama, visiškai išvengti tokių situacijų neįmanoma, tačiau sumažinti staigų temperatūrų pokytį galima turint megztinį (geriausia su kišenėmis) po ranka. Taip pat, jeigu reikia kažką paimti iš šaldiklio, apsimaukite pirštines.

Nerūkykite

Jei jau kalbėsime apie tiesioginę neigiamą įtaką kraujotakai, tai vienas veiksnys čia neabejotinas – rūkymas. Kalba eina ne vien apie mikrocirkuliaciją, bet apie kur kas rimtesnius padarinius. Tad turėkite tai omenyje, jeigu ieškote papildomų motyvų cigarečių atsisakymui. Beje, kvėpuoti kito žmogaus skleidžiamais dūmais – taip pat blogai.

Greitai sušilkite

Jeigu pastebite, kad jūsų pirštai pabalo, geriausia nieko nelaukus imtis veiksmų. Pakiškite rankas po šiltu vandeniu (ne karštu) ar bent jau į šiltesnę vietą (pavyzdžiui, po pažastimis).

Masažas

Nors tyrimai dar tik pradėti, tačiau jau dabar turimi rezultatai byloja apie teigiamą masažavimo poveikį. Taigi, pasimėgaukite šiacu masažais. Jūsų sveikata to verta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)