Aurelijau, kuo joga, ir ypač – nėščiųjų joga, skiriasi nuo įprastų sporto treniruočių ar mankštos?

Esminis skirtumas yra tas, kad jogoje nenaudojamas intensyvus raumenų darbas, keliantis nuovargį, raumenų sąstingį ir įvairius pažeidimus. Kūnas jogoje – instrumentas visapusiškai tobulinti save: ugdyti ne tik judesius, bet ir proto darbą, koncentraciją. Tuo tarpu nėščiųjų joga yra pati švelniausia ir labiausiai puoselėjanti jogos rūšis, pasižyminti subtiliais ir giliai veikiančiais pratimais. Tai būdas besilaukiančiai moteriai mankštintis mažiausiomis pastangomis; joga atpalaiduoja, ramina būsimą mamytę ir jos kūdikį.

Jei būsimoji mamytė ir taip jaučiasi gerai, yra rami, pasitikinti savimi, ar joga gali dar labiau padėti?

Jogos mokytojas Aurelijus Šarka
Reguliarūs jogos užsiėmimai teikia iš karto juntamą fizinę naudą ir energiją. Joga nėštumo metu ir po jo padeda išvengti tokių bendrų negalavimų, kaip pasunkėjęs kvėpavimas, vidurių užkietėjimas, patinimas, strijos, nugaros skausmai, spazmai ar nemiga. Ypatingas dėmesys skiriamas nėščiosios paruošimui gimdyti – atliekami specialūs pratimai klubams atverti ir apatinei nugaros daliai stiprinti, kad moteris kuo patogiau ir ramiau jaustųsi paskutinėmis nėštumo dienomis ir, žinoma, gimdymo metu.

Tuo tarpu emocinė, psichologinė jogos nauda ateina palaipsniui. Gilus kvėpavimas jogoje padeda moteriai geriau pažinti savo kūną, didina emocinį pasitenkinimą ir net padeda atrasti glaudesnį ryšį su nešiojamu kūdikiu. Kuo ramiau ir giliau kvėpuoja motina, tuo ramesnis bus kūdikis. Ramiai kvėpuoti išmokusi moteris giliai ir tolygiai kvėpuos ir gimdymo metu.

Ar saugu nėščiajai praktikuoti jogą?

Nėščiųjų joga rekomenduojama užsiimti pasibaigus pirmajam trimestrui arba 12-14 nėštumo savaitę ir praktikuoti tol, kol moteris jaučiasi gerai ir joga jai teikia malonumą. Tuo tarpu jogos kvėpavimo pratimų, meditacijos ir gilaus atsipalaidavimo rekomenduojama mokytis jau pirmosiomis nėštumo dienomis. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad mankšta labai naudinga nėštumo metu, tačiau kaip ir prieš bet kokius fizinius užsiėmimus šiuo ypatingu periodu rekomenduojama visų pirma pasitarti su savo gydytoju.

Ar nėščiųjų jogos užsiėmimai skirti tik prieš tai jogą jau lankiusioms moterims?

Nėštumo pozos yra pakankamai švelnios net pradedančiosioms ir ši jogos rūšis gali būti lengvai pritaikoma prie individualių, net prieš tai jogos ir nelankiusios moters poreikių bei pokyčių nėštumo metu. O ir jogą lankančių nėščiųjų grupės yra lengvai integruojamos.

Kokių gebėjimų, įgūdžių reikalauja nėščiųjų jogos mokymas?

Jogos mokytojas neša didelę atsakomybę tiek už motiną, tiek už nešiojamą kūdikį, todėl mokytojas turi jaustis tvirtai, gerai išmanyti ne tik fiziologinius, bet ir psichologinius nėštumo aspektus. Ir, žinoma, neužtenka vien teorinių žinių, būtina turėti patirtį. Nuolat konsultuojuosi su gydytojais ginekologais, terapeutais, kad kuo geriau suprasčiau, kaip keičiasi moters kūnas ir kaip jaučiasi būsima motina. O tikrųjų žinių įgaunu pamokų metu. Sveikų ir gražių kūdikių sėkmingai susilaukiančios mokinės man suteikia begalinį džiaugsmą ir tikėjimą tuo, ką darau, juk galiu bent maža dalimi prisidėti prie naujos gyvybės atsiradimo, padedu sukurti harmoningą aplinką formuojant gilesnį ryšį tarp motinos ir vaiko.