Dažniausi mitai apie kavą

1 mitas: kofeinas dažnai sukelia nemigą

Kofeinas labai greitai patenka į organizmą, tačiau lygiai taip pat greitai iš jo pašalinamas. Ši medžiaga daugiausia apdorojama kepenyse, taigi jos laikas organizme yra sąlyginai trumpas. Vidutiniškai prireikia maždaug 5–7 val., kad pusė suvartoto kofeino būtų pašalinta iš organizmo. Praėjus 8–10 val., jo organizme telieka 25 proc. Daugumai žmonių vienas ar du puodeliai kavos, išgerti rytą, naktį nesukelia miego problemų. Vis dėlto, jei kofeiną vartojate vėliau dieną, galimos problemos mėginant užmigti. Jei Jūsų jautrumas kofeinui nėra padidėjęs, ši medžiaga neturės įtakos miego kokybei, tik neturėtumėte jos vartoti bent šešias valandas prieš eidami gulti. Atmintina, kad jautrumas kofeinui nėra pastovus, jis kinta priklausomai nuo medžiagų apykaitos greičio ir kofeino kiekio, kurį įprastai suvartojate. Jautresnius žmones gali varginti ne tik nemiga, jiems taip pat gali pasireikšti šalutinis kofeino sukeltas poveikis, pavyzdžiui, nervingumas ir virškinimo sutrikimai, rašo meduguru.lt.

2 mitas: kofeinas yra kenksmingas bandančioms pastoti moterims

Daugelis atliktų tyrimų nenustatė jokio ryšio tarp suvartojamo nedidelio kiekio kofeino (puodelis kavos per dieną) ir toliau pateiktų atvejų:
•sunku pastoti;
•persileidimas;
•įgimtos ydos;
•priešlaikinis gimdymas;
•mažas gimstamumas.

Vis dėlto besilaukiančioms ar bandančioms pastoti moterims nepelno siekianti organizacija „The March of Dimes“ pataria per dieną suvartoti mažiau negu 200 mg kofeino. Pagrindinė to priežastis – keletas atliktų tyrimų vis dėlto nustatė, kad moterims, suvartojančioms didesnį kiekį kofeino, gresia didesnė persileidimo rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)