Natūralūs ar cheminiai?

„Deja, namuose dažnai dažomi plaukai praranda gyvybingumą, blizgesį, pradeda greičiau veltis, linkę sulipti, spalva gana greitai išblunka. Reikia išmanyti šį darbą, mokėti pasirinkti tinkamus, kokybiškus dažus, jų stiprumą“, – pastebi stilistė Daiva Matonienė.

Dažai plaukus veikia skirtingai. Pagal tai juos galima suskirstyti į keturias grupes: natūralius, tik suteikiančius norimą atspalvį, natūralius ilgalaikius, trumpalaikius be oksidantų ir ilgalaikius permanentinius dažus.

Natūralūs dažai, suteikiantys atspalvį, – tai įvairios vaistažolės, medžių žievė: ramunėlės, dilgėlės, ąžuolų ir liepų lapai, graikinių riešutų kevalai, arbatžolės. Jie puoselėja plaukus, suteikia žvilgesį, bet nenudažo sodria spalva – tik išgaunamas atitinkamas atspalvis, kuris, deja, taip pat atsiranda ne iš karto.

Šis būdas veiksmingiausias šviesiaplaukėms – jei plaukai tamsūs, pastebimo efekto sunku tikėtis.

Natūralūs ilgalaikiai dažai – miltelių pavidalo, iš natūralių rytietiškų žolių gaminama, skirtingu vario spalvos ryškumu dažanti chna ir tamsią juodai mėlyną spalvą suteikianti basma. Maišant chna su basma gaunami labai įvairūs natūralių rudų spalvų atspalviai: nuo ryškios auksinės iki tamsios šokoladinės, juodos.

Tai labai patvarūs dažai: jais nudažytų plaukų perdažyti kita spalva praktiškai neįmanoma – pigmentas prasiskverbia giliai į plauką, tad norint iš esmės pakeisti spalvą reikia laukti, kol plaukai visiškai ataugs. Maži chna kiekiai gydo, stiprina plaukus, naikina pleiskanas. Šie dažai puikiai tinka žiliems plaukams, tačiau dažyti chna rekomenduojama tik tuo atveju, kai pražilę ne daugiau kaip 15 proc. visų plaukų.

Trumpalaikiai dažai be oksidantų: dažomosios putos, balzamai, šampūnai, kaukės. Jie neįsiskverbia į plauko struktūrą ir padengia tik jo viršų, todėl po 2–8 plovimų išblunka. Ryškiausiai nudažo šviesius plaukus, o tamsiems šios priemonės tik suteikia norimą atspalvį ir jokiu būdu nepašviesina: dažuose dažniausiai nėra, o jei yra, tai labai mažai peroksido emulsijos ar amoniako.

„Dėl šiuose dažuose esančių vaisių rūgščių, aliejų gamintojai dažnai juos pavadina natūraliais. Neapsigaukite: norint pasiekti trumpalaikį dažymo efektą, be įprastos chemijos neapsieinama!“ – pastebi stilistė ir pataria šias priemones naudoti silpniems, išsausėjusiems plaukams.

Ilgalaikiai dažai, vadinamieji permanentiniai, gali keliais tonais tamsinti ar šviesinti plaukus. Jų pagrindas – pero­ksido emulsija, kurios kiekis dažuose gali svyruoti nuo 3 iki 12 proc.

Dažai puikiai veikia žilus plaukus, nušviesina, leidžia smarkiai pasikeisti ir išgauti ryškias, sodrias spalvas, išliekančias iki 1,5 mėn. Ilgalaikių permanentinių dažų reikėtų vengti, jei plaukai yra išsausėję ir silpni.

„Kokius dažus rinktis: natūralius ar cheminius – moters apsisprendimas. Vis dėlto perkant vertėtų pasitarti su patyrusiu specialistu, jis pasiūlys konkrečiai jūsų plaukams tinkamus dažus, padės pasirinkti tokią spalvą, kokios norite, nustatys reikiamą peroksido emulsijos koncentraciją. Labai dažnai moterys pasirenka dažus tik pagal pavyzdėlio spalvą, nepasidomi net peroksido emulsijos procentu – o ši ne tik dažo, bet ir gadina plaukus: jie ilgainiui praranda savo blizgesį, sveikatą, pradeda lūžinėti, trupėti, labai išsausėja“, – aiškina D. Matonienė.

Specializuotose grožio reikmenų parduotuvėse jau galima rasti ir visiškai natūralių dažų, kurių sudėtyje nėra peroksido: vietoje jo naudojama iš kukurūzų išgaunama medžiaga monoetanolio aminas.

Svarbu žinoti

Pirmą kartą dažant žilus plaukus pakanka 3 proc. emulsijos.

Norint pakeisti tamsių plaukų spalvą keliais tonais reikia 3–6 proc. emulsijos.

Ataugusias plaukų šaknis paveiks 6 proc. peroksido emulsija, jau dažytus plaukų galus – 3 proc.

Nušviesinti tamsius plaukus iki visiškai šviesių vienu dažymu negalima – plaukų struktūra bus negrįžtamai pažeista. Geriau tai padaryti per du tris kartus su poros savaičių pertraukomis.

Dažymas basma

Miltelius užpilkite 80–90 °C vandeniu. Basmos mišinys turi būti gerokai skystesnis už chna mišinį, nes basma labiau tirštėja. Dubenį su dažais pastatykite ant silpnos ugnies ir maišykite, kol užvirs.

Ištepus plaukus basma, nei maišelio, nei rankšluosčio dėti nereikia. Pasibaigus dažymo laikui plaukus išskalaukite šiltu vandeniu.

Maišydamos chna su basma išgausite...

...bronzinę spalvą: 2 dalys chna ir dalis basmos.

...kaštonų spalvą: lygiomis dalimis.

...juodą spalvą: dalis chna ir 2 dalys basmos.

Chna ir...

...3–4 šaukštai kakavos miltelių plaukus nudažys raudonmedžio spalva.

...4 šaukšteliai kavos plaukams suteiks šviesų varinį atspalvį.

...pusė stiklinės ramunėlių nuoviro (šaukštas džiovintų žiedų ir pusė stiklinės vandens) garantuos ryškų aukso atspalvį.

Dažymas chna

Miltelius suberkite į indą, sutrinkite gumulėlius, po truputį pilkite iki 80 °C pakaitinto vandens ir maišykite, iki pasidarys ne itin tiršta košelė.

Ją kuo skubiau tepkite ant plaukų: kuo aukštesnė dažų temperatūra, tuo geriau plaukai nusidažys. Kad dažai greitai neatvėstų, įsistatykite dubenėlį į kitą indą su karštu vandeniu.

Nudažytus plaukus uždenkite polietileniniu maišeliu, apsukite šiltu rankšluosčiu. Nelygu norimos spalvos sodrumas, dažais išteptus plaukus laikykite nuo 30 min. iki 2 val. Plaukus išplaukite be muilo ar šampūno, kruopščiai išskalaukite vandeniu, perskalaukite citrinų sultimis ar actu parūgštintu vandeniu ir gerai nusausinkite.

Taisyklingas plaukų dažymas

Perskaitykite informacinį lapelį, atkreipkite dėmesį į tai, kokius plaukus reikia dažyti (išplautus, drėgnus, sausus), kiek laikyti dažus, kokias priemones naudoti plaukui sustiprinti ir dažams užfiksuoti.
Pasiruoškite būtinas priemones: pirštines, plokščią, specialiai plaukams dažyti skirtą šepetėlį, dubenėlį dažams sumaišyti – jis negali būti metalinis, plaktuvėlį ar mentelę dažams ir emulsijai išplakti.

Pagal taisykles sumaišytus dažus tepkite ant plaukų iš karto – kuo ilgiau jie bus laikomi paruošti, tuo labiau mažės dažomosios emulsijos stiprumas.

Dažymo būdų yra keli. Labiausiai paplitęs „Pivot Point“: atskirkite ir nudažykite neplačią plaukų juostą aplink veido ovalą (kakta, smilkiniai); ties viršugalviu galvą padalinkite į keturias dalis; pradėdamos nuo centro ir judėdamos link plaukų krašto pradžioje nudažykite pakaušio sritis, paskui – nugaros. Dažykite šepetėlio koteliu atskirdamos siauras plaukų sruogeles. Baigtus dažyti plaukus iššukuokite retomis šukomis.

Jei šaknys ataugo, jas dažykite pirmąsias.

Dažų laikymo laikas skaičiuojamas nuo paskutinio potėpio. Tiesa, ilgai gaišti nepatartina. Po 20 min. atsiveria žvyneliai ir dažų pigmentas netrukdomas prasiskverbia į plauko vidų; po 10 min. dažus galite nuplauti.

Nieko baisaus, jei tamsius dažus palaikysite 10 min. ilgiau, nei rekomenduojama, o štai šviesinant plaukus reikia atidžiai stebėti laiką.
Švariai išplautus nudažytus plaukus perskalaukite balzamu, galite uždėti specialią dažų spalvą sustiprinančią kaukę.

Žolių nuoviras plaukams tonuoti

200 g norimų vaistažolių užplikykite 0,5 l karšto vandens, uždenkite ir palaikykite 30–60 min. Nukoškite, užpilą atskieskite vandeniu santykiu 1:2. Juo švarius plaukus perskalaukite vietoje balzamo.

Į nuovirą pravartu įlašinti citrinų sulčių ar įpilti obuolių acto – rūgštis uždaro plaukų žvynelius, suteikia plaukams vitamino C, todėl plaukai žvilga, jų sodri spalva išlieka ilgiau.

Šviesius plaukus nudažyti ruda spalva galima juodąja arbata (3 šaukštus arbatžolių užpilkite stikline vandens ir kaitinkite 20 min. ant mažos ugnies).

Pirkdamos dažus...

...Atidžiai apžiūrėkite ne paveikslėlį ant pakuotės, o reikiamu numeriu pažymėtą nudažytą plaukų sruogelę.

...Sruogelės spalvą įvertinkite ir dienos, ir lempų šviesoje; kilstelkite prieš save: kai šviesa krinta iš viršaus, sruogelės spalva atrodo šviesesnė.

...Jei sunku apsispręsti, rinkitės šviesesnę dažų spalvą – tamsinti plaukus visada lengviau nei šviesinti.