Teisybė ta, kad daugelis su mityba susijusių įsitikinimų nėra paremti moksliniais įrodymais. Tai tik įsitikinimai. Vienintelis maistas, dėl kurio niekas nesiginčija, yra motinos pienas.
Kalbėdami apie „tikėjimo (įsitikinimų) sistemą“ antropologai paprastai turi omenyje religiją. Dietų sektų nariai yra taip įsitikinę savo teisumu, kad jų tikėjimo pamatų nesudrebins jokie moksliniai įrodymai.

Štai trys pavyzdžiai.

Sotieji riebalai. Milijonai žmonių tiki, kad mažai sočiųjų riebalų turintys produktai juos apsaugos nuo širdies ligų. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad yra atvirkščiai. Sotieji riebalai yra arba neutralūs, arba naudingi. Širdžiai ir kraujagyslėms kenkia rafinuoti angliavandeniai, cukrus ir trans-riebalai.

Kalorijos. Beveik visi tiki, kad jei žmogus nori numesti svorio, jis turi arba mažiau valgyti, arba daugiau judėti. Tačiau kalorijos, gautos iš skirtingų produktų, sukelia skirtingus biologinius atsakus. Vartodami daug angliavandenių ir cukraus – medžiagų, kurios staigiai padidina insulino lygius – priaugsite daugiau svorio, nei valgydami daug baltymų turinčius produktus. Baltymai insulinui daro labai nedidelį poveikį.

Pirmasis termodinamikos dėsnis nusako energijos pernešimo ypatumus, kurie būdingi garvežiams. Iš čia ir kilo kalorijos samprata. Biologinės sistemos – žmonės – nėra tokios produktyvios. Mums galioja antrasis termodinamikos dėsnis.

Vegetarinė mityba. Jei pažvelgsime į žmogiškų kultūrų istoriją, kaip kad daro antropologai ir kiti mokslininkai, pamatysime, kad visiškai vegetariškos kultūros anksčiau neegzistavo. Žmonės tiesiog negalėjo sau leisti būti tokie išrankūs maistui, kokie yra dabar. Taip, daržovės yra naudingos sveikatai, bet tokie yra ir gryni gyvuliniai baltymai. Biologiškai mes esame visaėdžiai gyvūnai.

Vegetarizmas ir įvairios jo formos yra įsitikinimų sistema. Tai nereiškia, kad vegetariška mityba yra neteisinga. Tačiau yra vegetarų, kurie nevalgo daržovių ir minta bandelėmis, pyragėliais ir geria saldžius gazuotus gėrimus. Tad nenuostabu, kad kai kurie jų turi antsvorio ir sveikatos problemų.

Šis straipsnis nėra skirtas įskaudinti tuos, kurie turi kokių nors su mityba susijusių įsitikinimų. Jo tikslas – paskatinti žmones pasidomėti, kaip atsirado jų įsitikinimai, ir dažniau remtis moksliniais įrodymais, o ne nuogirdomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)