Jeigu žmogus jos paiso, jaučiasi energingas ir žvalus. Tad metas sužinoti, kada geriausia pusryčiauti, užsiimti protine veikla ir pan. Tam tikromis valandomis reikia ne tik dirbti ar ilsėtis, bet ir užsiimti seksu, sportuoti ar atlikti grožio procedūras.

XIX amžiuje gimusi teorija

Bioritmai – žmogaus emocijų, fizinės veiklos ir galimybių kaita. Geriausiai ją atspindi asmeninė bioritmų schema, priklausanti nuo asmens gimimo datos. Tačiau daug ką gali parodyti visiems tinkanti 24 val. kasdienė bioritmų dienotvarkė.

Pirmą kartą apie bioritmų teoriją užsiminta XIX a. pab.–XX a. pr. Juos atrado austrų psichologas Hermann’as Swoboda ir vokiečių gydytojas Wilhelm’as Fliess’as. Jie pastebėjo, kad žmogaus psichologinė ir fizinė būsenos linkusios cikliškai kartotis.

Išskiriami trys pagrindiniai pojūčių ciklai:

Fizinis. Trunka 23 dienas. Šis ciklas daro įtaką žmogaus energijai, fizinei ištvermei, sveikatai.

Emocinis. Trunka 28 dienas. Jis veikia asmens nuotaiką, emocijas, kūrybingumą ir suvokimą.

Intelektualinis. Trunka 33 dienas. Šis ciklas daro įtaką žmogaus mąstysenai, atminčiai, bendravimui, logikai, analitiniams gebėjimams ir reakcijai.

Šių ciklų suvokimas padeda planuoti veiklą ir palengvina bendravimą su kitais žmonėmis. Šį kartą siūlome susipažinti su paros bioritmų kaita.

Mityba

6–9 val. Tinkamiausias laikas pusryčiams. Šiuo metu organizmas puikiai priima maisto medžiagas ir jas įsisavina. Todėl pavalgę visą dieną jausitės energingi ir žvalūs. Pusryčiams geriausia rinktis baltyminį maistą arba įvairias košes.

9–12 val. Nepatariama užkandžiauti. Tačiau jei nespėjote papusryčiauti ir jaučiatės labai alkani, galima suvalgyti vaisių arba indelį jogurto.

12–14 val. Pietų metas. Būtina pastiprinti organizmą, kad jis nepritrūktų jėgų tolesniems darbams. Patariama valgyti mėsos arba žuvies patiekalus su daržovių garnyru.

14–17 val. Jeigu jaučiatės išalkę, reikėtų suvalgyti vaisių arba šiek tiek nekaloringų daržovių salotų. Tačiau jei esate sotūs, nederėtų užkandžiauti.

17–20 val. Vakarienės metas. Jeigu nesilaikote dietos ir nenorite numesti svorio, būtina pavalgyti. Patariama rinktis neriebų, lengvai virškinamą maistą, pavyzdžiui, daržovių salotas, sriubą, žuvies patiekalus ar kt.

20–6 val. Organizmas visiškai nepasiruošęs priimti maisto, todėl draudžiama valgyti. Jeigu jaučiate alkį, galima išgerti stiklinę vandens ar puodelį nesaldintos arbatos.

Protinių gebėjimų veikla

7–9 val. Itin aktyviai veikia dešinysis smegenų pusrutulis. Geriausias metas užsiimti kūrybine veikla.

9–10 val. Kūrybingumas išlieka, tačiau suintensyvėja logikos reikalaujanti protinė veikla. Pagreitėja reakcija, pagerėja trumpalaikė atmintis, tampa lengviau sutelkti dėmesį.

10–12 val. Palankiausias metas užsiimti protine veikla. Šiuo metu greitai suvokiama, įsisavinama ir įsimenama nauja informacija, lengviau įžvelgiami santykiai tarp skirtingų dalykų. Puikus metas užsiimti analitinio ir kritiško mąstymo reikalaujančia veikla.

12–15 val. Protiniai gebėjimai silpsta, apima nuovargis, mieguistumas bei alkis. Šiuo metu geriau pietauti arba pailsėti.

15–17 val. Suaktyvėja smegenų veikla, darbai atliekami greitai, o informacija įsisavinama itin lengvai. Tinkamas metas mokytis ar spręsti keblias problemas.

17–18 val. Šiuo metu tampa itin sunku susikaupti, todėl nepatariama užsiimti kruopštumo reikalaujančia protine veikla. Verčiau svarbius reikalus atidėti rytdienai ir užsiimti fizine veikla.

18–21 val. Lėtėja suvokimo reakcija, silpnėja logiškas mąstymas. Šiuo metu verčiau vakarieniauti ar leisti laiką su bičiuliais, o ne dirbti ar mokytis.

21–7 val. Būtina ilsėtis. Geriausiu atveju prieš miegą galite paskaityti knygą arba žurnalą.

ĮDOMU

Apie bioritmus žinojo dar senovės kinai. Jie tikėjo, kad jų kaitai įtaką daro planetų judėjimas.

XIX a. Europoje išplitus bioritmų teorijai, manyta, kad jie priklauso nuo endokrininių liaukų veiklos.

Bioritmų ciklai prasideda vos gimus ir trunka visą gyvenimą.

Geriausiai sutaria žmonės, tuintys panašius biritmus.

Anot mokslininkų, organizmas infekcinėms ligoms neatspariausias 9 val., todėl tuo metu geriau laikytis atokiau nuo tokiomis ligomis sergančių žmonių.

Specialistų teigimu, geriausias laikas kokybiškam miegui – 23–7 val.

18–20 val. organizmas lengviausiai pakelia skausmą.

Geriausias laikas darbo pokalbiams – 10–11 val.

Vaikai aktyviausi būna 12 val.