„Bright Side“ pasidomėjo, kokių nepageidaujamų poveikių organizmui daro tuščiu skrandžiu geriama kava:

1. Galite jaustis mieguisti

Daugelis iš mūsų budinamės su kava, tačiau ankstyvas rytinis kavos puodelis turi priešingą poveikį. Kofeinas padvigubina streso hormono lygį, gali sutrikdyti miego ritmą, to rezultatas – nuovargis. Jeigu ryte išgeriate saldinto kapučino puodelį, po gana trumpo laikotarpio irgi tikėtinas nuovargis. Taip nutinka, nes organizmas, siekdamas atsverti cukraus poveikį, ima gaminti insuliną, todėl mažėja gliukozės lygis kraujyje, o tai sukelia nerimą ir energijos stygių.

2. Organizmas greičiau netenka būtiniausių mineralų

Jei kiekvieną rytą pradedate kavos puodeliu, organizmas gali greičiau netekti vitaminų ir mineralų, bus lėčiau įsisavinama geležis, magnis, B grupės vitaminai, kurie yra būtini mūsų organizmui. Vartojant per daug kofeino, iš kaulų išplaunamas kalcis, kaulai darosi trapesni.

3. Gali sudirginti žarnyną

Mėgstamas gėrimas ne tik žadina ryte, bet ir skatina dažniau lankytis tualete. Medikai netgi rekomenduoja prieš kai kuriuos tyrimus išgerti kavos puodelį. Kava aktyvina nervų sistemą, tai savo ruožtu aktyvina storąją žarną ir netgi gali sukelti diarėją. Daugelis žmonių gardina kavą pienu, cukrumi, o kadangi daugumos organizmai sunkiai virškina laktozę, galimas diskomforto pojūtis skrandyje.

4. Nenustebkite, jei padidės svoris

Juoda kava degina riebalus, tačiau gali sutrikdyti miego ritmą. Kai neišsimiegame, jaučiamės alkanesni, norisi saldumynų. Be to, daugelis mėgsta kavą su cukrumi, sirupais ir pan. – o tai irgi gresia papildomais kilogramais.

5. Kai kuriems sustiprėja nerimas

Kai ryte pabundame, organizme būna didžiausias streso hormono lygis. Kofeinas – stimuliatorius, kai kurie nuo jos jaučiasi dirglesni, daliai žmonių kava gali sukelti nerimo priepuolių.

6. Pasausėja oda

Išgėrus kavos dažniau šlapinamasi, o tai kelia dehidrataciją. Esant dehidratacijai, organizmui sudėtingiau šalinti toksinus per odą, o tada oda sausėja, darosi jautresnė, anksčiau atsiranda raukšlių.

7. Padidėja cukraus lygis kraujyje

Išgėrus rytinį puodelį kavos, jūsų ląstelėms darosi sunkiau reguliuoti cukraus lygį kraujyje, dėl to padidėja odos infekcijų ir apskritai įvairių ligų rizika. Esant aukštam cukraus lygiui kraujyje, galimas svorio didėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)