Pataria radiologė-echoskopuotoja Dalia Bartuškaitė

Mamografijos metu galima nustatyti iki 85–90 proc. krūties vėžio atvejų ir aptikti mažesnius nei 0,5 mm mik­rokalcinatus – mažas kalcio sankaupas, kurios rodo, kad krūtyje prasidėjo vėžiniai procesai. Tai yra didžiulis šio tyrimo privalumas, nes tokio dydžio kalcio dariniai atliekant išorinę krūtų patikrą pastebimi tik praėjus dvejiems metams po jų susiformavimo. Nors mamografijos metu krūtis apšvitinama rentgeno spinduliais, jų kiekis yra nedidelis ir mažai kenksmingas.

Mamografijos nevertėtų rinktis jaunesnėms nei 30 metų moterims. Jų liaukinis krūtų audinys yra daug tankesnis, todėl ne taip efektyviai aptinkami augliai. Jaunoms moterims vietoje mamografijos dažniau siūlomas ultragarsinis krūtų tyrimas. Šis saugus, neskausmingas ir neinvazinis krūties tyrimo metodas taikomas naudojant aukšto dažnio garso bangas, kurios kompiuterio ekrane leidžia pamatyti darinio kontūrus ir visapusiškai jį įvertinti.

Nors krūtų echoskopija leidžia atskirti cistą ir piktybinius darinius, kurie mamogramoje neretai atrodo labai panašiai, šis tyrimas nėra toks išsamus. Paprastai jį atliekant negalima aptikti smulkių kalcinatų darinių.

Kitas šio tyrimo trūkumas tas, kad keliems gydytojams atliekant tą patį tyrimą galimi klaidingi rezultatų vertinimai.

Pastaruoju metu labai dažnai pacientėms atliekami abu tyrimai. Kilus neaiškumų, galima pasitelkti ir trečiąjį metodą – darinio krūtyje biopsiją. Ji atliekama plona adatėle praduriant darinį ir ištiriant punkcijos metu gautą medžiagą.