Serenčiai (lot. tagetes) – iš Meksikos ir Centrinės Amerikos kilusios gėlės. Serenčiai ilgai žydi, nėra reiklūs, tad juos lengva auginti. Jie puikiai auga ir per karščius, kai labai sausa.

Serenčiai skiriasi nuo kitų gėlių savo unikalia išvaizda. Jų ryškiai geltoni žiedlapiai dideli, o pačių gėlų aukštis – nuo 15 iki 90 cm.

Maistingosios serenčių medžiagos

Serenčiai įtraukiami į medicinos požiūriu vertingų augalų sąrašą, nes turi daug naudingų medžiagų.

1. Karotinoidai

Karotinoidai – organinės cheminės medžiagos, turinčios daug maistingų elementų. Pagal cheminę struktūrą, karotinoidai priklauso terpenoidų grupei. Karotinoidai – medžiaga, dėl kurios gėlės įgauna raudoną, geltoną, oranžinę ir tamsiai žalią spalvą.

2. Liuteino eteris

Liuteino eteris – viena iš medžiagų, kurios sugeria iki 90 proc. ultravioletinių spindulių. Ši medžiaga reikalinga žmogaus organizmui, ji apsaugo nuo ultravioletinių spindulių, galinčių sukelti kai kurias ligas ir pakenkti akims.

Liuteino eteris – liuteino rūšis, kuri puikiai biologiškai įsisavinama, t. y. daug geriau įsigeria į kraują, todėl yra vertingesnė už paprastą liuteiną.

3. Beta karotinas

Beta karotinas – vienas iš karotinoidų, kuris kai kurioms daržovėms, pvz., morkoms, pomidorams, suteikia geltoną ir rausvą atspalvį. Beta karotinas labai naudingas žmogaus organizmui, nes yra antioksidantas ir malšina uždegimo simptomus.

Beta karotinas vadinamas vitamino A provitaminu. Kai kuriuose produktuose esantį A provitaminą organizmas vėliau paverčia vitaminu A. Vitaminas A stiprina imunitetą, regėjimą, apskritai yra labai naudingas sveikatai.

4. Transliuteinas

Dar vienas karotinoidas – transliuteinas veiksmingai įsisavinamas su riebiu maistu. Žmogaus akyse esantis transliuteinas saugo akis nuo oksidacinio streso ir nuo saulės spindulių, galinčių pakenkti regėjimui. Liuteinas gali apsaugoti nuo bet kokios akių ligos, ypač susijusios su degeneracijos procesu.

5. Ksantofilai

Kaip ir kiti karotinoidai, ksantofilai veiksmingai neutralizuoja laisvuosius radikalus, galinčius sukelti sunkių ligų. Ksantofilai gražina odą, stiprina imunitetą.

Sveikatai naudingos serenčių savybės:

1. Valo toksinus iš organizmo

Serenčius galima užplikyti ir gerti jų arbatą. Ši arbata šalina ligas galinčius sukelti toksinus iš kepenų ir tulžies pūslės.

2. Naminė priemonė skrandžio ir žarnyno negalavimams gydyti

Serenčiai saugo nuo virškinamojo trakto ir žarnyno ligų, nuo skrandžio opų, nuo gastrito (kurį sukelia didelis skrandžio rūgštingumas), netgi nuo skrandžio vėžio.

3. Kovoja su laisvaisiais radikalais

Kaip daug antioksidantų turintys augalai, serenčiai neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie sukelia ligas, ankstyvą senėjimą. Serenčiai yra ir antikancerogenai.

4. Naminė priemonė nuo karščiavimo ir nuo gerklės skausmo

Jei suskaudo gerklę, pakilo temperatūra, gerkite serenčių arbatos.

Liaudies medicinos žinovai išskiria ir kitas naudingas serenčių ypatybes:

1. Natūrali priemonė nuo akių ligų.
2. Galima gydyti žaizdas.
3. Malšina uždegimus.
4. Gydo bakterijų ar virusų sukeltas infekcijas.
5. Natūrali priemonė nuo viršutinių kvėpavimo takų infekcijų.
6. Gydo šlapią kosulį.
7. Naminė priemonė, reguliuojanti menstruacijų ciklą.
8. Arbata naudinga vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems kaulų problemų.
9. Galima vartoti kaip papildą imunitetui stiprinti.
10. Švelnina reumato simptomus.
11. Malšina dantų skausmą.
12. Efektyviai gydo grybelines infekcijas.
13. Veiksmingai gydo odos ligas, kurios gali pereiti į odos vėžį.
14. Naudingas anemija sergantiems žmonėms.
15. Priemonė nuo vabzdžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)