aA
Amerikiečių mokslininkai įsitikinę, kad cukrus yra toksiškas ir jo pardavimas turi būti griežtai reguliuojamas kaip cigarečių ar alkoholio.
© Shutterstock nuotr.

Jie įspėja, kad saldūs maisto produktai ir gėrimai atsakingi už tokius sveikatos sutrikimus, kaip nutukimas, širdies ligos, vėžys bei kepenų susirgimai, praneša dailymail.co.uk.

Mokslininkai įsitikinę, kad cukrus kasmet visame pasaulyje nusineša 35 milijonus gyvybių, todėl dėl jo keliamo pavojaus būtina kontroliuoti cukraus pardavimus įstatymais ir mokesčiais.

Žurnale „Nature“ išspausdintame straipsnyje „Toksiška tiesa apie cukrų“ („The Toxic Truth About Sugar“) mokslininkai tvirtina, kad truputis cukraus problemų nekelia, tačiau dideli jo kiekiai prilygsta lėtai mirčiai.

Straipsnio autoriai tvirtina, kad nutukimas šiuo metu yra didesnė problema visame pasaulyje nei nusilpimas dėl netinkamos mitybos, mat cukrus ne tik nutukina žmones, bet ir pakeičia jų medžiagų apykaitą, kelia kraujo spaudimą, išbalansuoja hormonų pusiausvyrą ir pažeidžia kepenų veiklą.

Cukraus daroma žala labai primena nesaikingo alkoholio vartojimo poveikį. Beje, mokslininkai atkreipia dėmesį, kad alkoholio gamyboje cukrus taip pat atlieka svarbų vaidmenį.

Vaikų nutukimo eksperto Roberto Lustigo vadovaujama mokslininkų grupė iš Kalifornijos universiteto tvirtina, jog cukrus daugeliu atžvilgių prilygsta alkoholiui: yra lengvai prieinamas, toksiškas, nesunku prie jo priprasti ir imti piktnaudžiauti, jis kelia grėsmę visuomenei.

Specialistai įspėja, kad vaikų švietimo apie tinkamą mitybą ir sportą šiuo atveju nepakanka – būtina riboti cukraus prieinamumą ir apmokestinti jį. Rekomenduojama pasitelkus mokesčius dvigubai pakelti putojančių nealkoholinių gėrimų kainas, riboti jų pardavimą asmenims iki 17 ar 18 metų bei sugriežtinti tvarką, taikomą mokyklų bufetams bei užkandžių automatams.

Mokslų daktarė Laura Schmidt iš Kalifornijos universiteto teigia: „Mes nekalbame apie uždraudimą. Mes neraginame vyriausybių apsunkinti žmonių gyvenimų dideliais mokesčiais. Mes tik norime suteikti žmonėms galimybę rinktis cukraus neprigrūstus maisto produktus, kurie būtų lengviau prieinami ir pigesni“.

Straipsnyje taip pat nurodoma, kad cukraus vartojamas per pastaruosius penkis dešimtmečius išaugo tris kartus ir dabar pasaulyje yra daugiau nutukusių žmonių, nei prastai besimaitinančių.

Specialistai daro išvadą, kad atsakomybę turėtų prisiimti maisto produktus gaminančios kompanijos. Jos siūlomiems pokyčiams neabejotinai priešintųsi, tačiau poslinkiai cukraus vartojimo srityje įmanomi tik tuo atveju, jeigu spaudimas joms bus pakankamai stiprus. Kaip pavyzdį mokslininkai pateikia draudimą rūkyti viešose vietose bei oro pagalvių įdiegimą automobiliuose.

Straipsnio pabaigoje rašoma: „Šios paprastos priemonės turi būti taikomos be didelių svarstymų, vardan visuomenės sveikatos ir gerovės. Metas atkreipti dėmesį į cukrų“.

Vis dėlto ne visi mokslininkai nusiteikę taip karingai cukraus atžvilgiu. Yra manančių, kad šis straipsnis dvelkia „puritoniškumu“, o cukrus gali būti toksiškas tik vartojant jį nerealiais kiekiais.
Barbara Gallani iš „Maisto ir gėrimų federacijos“, atstovaujančios Jungtinės Karalystės gėrimų ir maisto pramonei, įsitikinusi, kad norint griebtis neatidėliotinų veiksmų kovoje su širdies bei kitomis ligomis, klaidinga būtų sutelkti dėmesį vien tik į cukraus vartojimą.

„Tokių ligų priežastis lemia daugybė faktorių, o maisto komponentų demonizavimas nepadės vartotojams išsiugdyti tikroviško požiūrio į jų mitybą, - pridūrė B. Gallani. - Raktas į puikią sveikatą – subalansuota ir įvairi mityba laikantis gyvenimo būdo, kuriame nestinga fizinio aktyvumo“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Netikėta: teismas paleidžia Venckienę į laisvę už užstatą teismas paaiškino savo motyvus; papildyta (393)

Vilniaus apygardos teismas antradienio rytą paskelbė sprendimą dėl Neringos Veckienės skundo. N....

Diana Nausėdienė: kodėl mes išskiriame moteris – pakalbėkime, ką patiria vyrai (403)

Pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė sakė, kad svarbiausia užduotis jai dabar yra...

Gyvai / Raudona 2 laipsnių atšilimo riba: kas įvyktų ją peržengus (2)

Karštos vasaros ir ne tokios atšiaurios žiemos lietuviams, atrodo, visai patinka. Vis dėlto vis...

Sunerimo dėl išaugusių būsto paskolų: siūlo kelias išeitis papildyta (16)

Dėl didėjančių būsto paskolų normų sunerimo ir Lietuvos bankas . Tvirtinama, kad didesnė...

Į politiką su Puteikiu sukanti Kručinskienė: viskas prasidėjo nuo areštinės papildyta (117)

Pirmadienį Lietuvos centro partija „Gerovės Lietuva “ pranešė, kad 2020 metų Seimo...

Gyvenimas dabar ir prieš 10 metų: Lietuva mušė rekordus, bet gyventojai sako įperkantys mažiau (99)

Pastarąjį dešimtmetį gyventojų finansinė situacija gerėjo, vis daugiau save gali priskirti...

Paklausęs, ar Trumpui rūpi Ukraina, sulaukė bjauraus atsakymo (224)

Restorane po atviru dangumi pietavęs Donaldo Trumpo pasiuntinys kalbėdamas su prezidentu mobiliuoju...

Karbauskio prognozės apie rinkimų į Seimą barjerą: 3 ir 5 procentai (29)

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis tikisi,...

Keičiasi lietuvių kelionių įpročiai: daugiausia tautiečių poilsiauja nebe vasarą

Lietuvos žmonės šių metų rudenį pakeitė atostogavimo įpročius – keliaujančių į...

Peršalimas nėštumo metu: medikas įvardijo, kokie vaistai saugūs ir kiek jų galima pavojingos net kai kurios žolelių arbatos (1)

Užklupus ligai, nėščios moters organizmas gali reaguoti kitaip nei įprasta. Audringesnė...