Vasarą dirbau intensyvų fizinį darbą, dažnai viena ranka kilnodavau sunkius daiktus. Vakarais, po darbo, jausdavau nemalonų jausmą rieše ir alkūnėje, kuris pereidavo per visą ranką. Po kurio laiko, nutraukus fizinį darbą, skausmas dingo ir dabar kartojasi tik tuomet, jei jaučiu įtampą, stresą ar pyktį. Kolegė sako, kad tai gali būti neuralgija. Kas tai per liga? Ar galima ją išgydyti ar tai pasikartojantis sutrikimas?

Stasys B., 64 metai

Atsako specialistas neurologas Steponas Bagdonas:

Neuralgija - tai yra nervo skausmas. Tai liga, kurią sukelia pažeisti periferiniai nervai ir kurios neatsiejami palydovai yra stipraus skausmo priepuoliai pažeisto nervo vietoje. Ši liga dažnai būna su šydu, po kuriuo slepiasi kiti rimti negalavimai.

Pagal tai, kokiame nerve įvyksta struktūriniai pokyčiai, skiriamos centrinio ir periferinio tipo neuralgijos. Dažniausiai pasitaiko trišakio nervo ir poherpetinė neuralgijos. Neuralgija labai skausminga. Ji lyg ir nesužaloja žmogaus, neparalyžiuoja, jis gali vaikščioti, judėti, bet dėl skausmo atakų sutrinka miegas, blogėja emocinė būklė.

Pagrindinis neuralgijos simptomas yra skausmas, kuris gali kankinti nuo kelių sekundžių iki kelių valandų. Neuralginiai skausmai gali būti stipraus, deginančio ir duriančio pobūdžio. Jaučiamas smarkus širdies plakimas. Skausmas gali pasireikšti krūtinėje, galvoje, galvos odoje. Tai priklauso nuo neuraligės priežasties.

Priežastys įvairios

Neuralgiją gali sukelti daugybė priežasčių. Tai gali būti peršalimo ligos ar perkaitimas, net paprastas alkūnės kasdienis rėmimas į stalą darbo metu. Kai kuriems žmonėms neuralgija pasireiškia, kai yra nepatogiai gulima. Ligą gali sukelti net didelis krūvis, greitas gyvenimo tempas. Skaitytojo atveju galima spėti, kad jaučiamas skausmas darbo metu patirto patempimo ar kito sužalojimo pasekmė.

Visada reikia turėti omenyje, kad dėl staiga prasidedančių stiprių skausmų kaltos gali būti ir rimtesnės ligos: cukraligė, pakitimai stubure, įvairios lėtinės ligos. Dažniausiai neuralgijos priežastis būna ne vienas veiksnys, o daugiau.

Nenuostabu, kad skaitytoją skausmas lydi, kai jis susierzina, patiria įtampą ar stresą. Juk yra nerašyta taisyklė, kad ten kur skauda, ten ir kliūna. Taip ir su neuralgija. Kur kūne yra randama silpnoji vieta, ten ir puolama. Gali būti, kad dėl patirtos traumos ar rankos patempimo dirbant, ta silpnoji vieta skaitytojui atsirado alkūnėje.

Neuralgija yra pagydoma liga ir pašalinus ligos priežastis dažniausiai skausmas praeina. Svarbiausia, kad pacientas kreiptųsi į gydytoją ir nustatytų tikslią ligos priežastį, nes neuralgija gali būti ir rimtesnės ligos pasekmė.

Pirmas žingsnis - diagnozė

Neuralgijos gydymas pradedamas po kruopščių neurologo tyrimų. Gydytojas pirmiausia turi nustatyti, kokio pobūdžio neuralgija pacientui pasireiškia. Nėra tokių priemonių, kurios galėtų radikaliai pagelbėti esant bet kokio tipo neuralgijai. Vaistai nuo skausmo neuralgijos atveju tik jį prislopina, bet nepašalina skausmą keliančios priežasties. Jei neuralgija yra išgydoma, komplikacijų pacientui neturėtų būti.

Verta žinoti:

Norint numalšinti neuralgijos keliamą skausmą, galima pabandyti pasirinkti patogią padėtį gulint, ar pakeisti rankos padėtį dirbant. Priklauso, kurioje vietoje jaučiamas skausmas. Taip pat rekomenduojamas ramus tempas, vengiant streso, skubėjimo, nervinių priepuolių. Patartina vartoti B grupės vitaminus.

Svarbu:

Kaip atskirti širdies ligą nuo tarpšonkaulinės neuralgijos?

Dažnai žmonės tarpšonkaulinės neuralgijos skausmus painioja su širdies skausmais. Tuo tarpu tarpšonkaulinės neuralgijos atveju skausmas žmogaus neapleidžia nei dieną, nei naktį. Jis sustiprėja liečiant tarpus tarp šonkaulių, keičiant kūno padėtį (darant pasisukimus, staigius pasilenkimus ar sukamuosius judesius), taip pat einant, giliai įkvepiant ar iškvepiant, kosėjant, čiaudint ir netgi jaudinantis.

Stenokardijos atveju (staiga krūtinėje pajuntamas skausmas dėl miokardo neaprūpinimo krauju) skausmas staiga atsiranda ir greitai išnyksta (po 3–5 minučių). Paprastai šį skausmą numalšinti gali nitroglicerinas. Giliai įkvepiant ar iškvepiant, keičiant kūno padėtį ar judant širdies skausmas nesikeičia. Jį gali lydėti pulso ritmo sutrikimai, arterinio kraujospūdžio padidėjimas ar sumažėjimas.