Plačiau apie tai komentuoja dermatologijos klinikos „SkinLand“ gydytoja dermatovenerologė Gitana Šabūnienė.

Plikimo priežastys

Dažniausiai pasitaikantys plaukų slinkimo tipai yra androgenezinis, židininis ir randinis. Pirmasis tipas, anot gydytojos, pasitaiko dažniausiai.

„Dažniausiai pasitaikanti priežastis būtų androgenetinis plaukų slinkimas. Tai yra tipiškas viršugalvio srities plaukų praretėjimas, kuris gali prasidėti nuo kaktos priekio, gali prasidėti ir nuo viršugalvio, tačiau anksčiau ar vėliau tai paveikia visą viršugalvio sritį. Ši plaukų slinkimo priežastis yra nulemiama genų ir dažniausiai paveldima kartu su X chromosoma, iš motinos pusės“, – apie pagrindinę plaukų slinkimo priežastį pasakoja gydytoja.

Pasak jos, genetiškai nulemto plaukų slinkimo išgydyti neįmanoma, tačiau įtaką, kada jis prasidės, daro gausybė ir nuo paties žmogaus priklausančių veiksnių.

„Įtampa ir stresas yra vienas esminių, mano nuomone, „paleidžiamųjų“ veiksnių. Tai, koks žmogaus gyvenimo būdas, kiek jis ilsisi, turi įtakos tam, kada slinkimas prasidės ir kokiu intensyvumu. Šiandien praktikoje susiduriu su tuo, jog ateina vis jaunesni vyrai, kuriems plaukų slinkimas, anot jų, prasidėjo gerokai anksčiau negu tėvams ar seneliams“, – teigia gydytoja dermatovenerologė Gitana Šabūnienė.

Priemonės kovoti su plaukų slinkimu

„Gydymas gali būti išorinis, dar kitaip vadinamas „namų darbais“, kai pacientas savarankiškai vartoja jam paskirtus išorinio naudojimo vaistinius preparatus, ir vidinis – kai geriami medikamentai arba gydymo įstaigoje atliekamos invazinės procedūros. Tarp procedūrų yra įvairių vitaminų bei aminorūgščių kokteilių injekcijos, kurios atliekamos tiesiai į žmogaus skalpą, siekiant maitinti ir sustiprinti plauko folikulą.

Pernai pavasarį į plaukų slinkimo gydymo algoritmus buvo įtraukta ir kraujo plazmos injekcijų procedūra. Jos metu iš žmogaus paimamas kraujas, centrifugavimo būdu išgaunama kraujo plazma, kuri taip pat, injekcijų pagalba, leidžiama į žmogaus problemines vietas. Kliniškai įrodyta, jog ši priemonė skatina plaukų augimą. Dar vienas vidinis gydymo būda yra vadinamoji regenera activa procedūra, kai iš genetinių veiksnių nepaveiktų plaukų folikulų, paprastai pakaušio srities, išgaunamos kamieninės ląstelės. Po to jos suleidžiamos į problemines zonas“, – apie galimus gydymo būdus pasakoja gydytoja.

Beje, G.Šabūnienė įspėja, jog, nepaisant visų šių priemonių efektyvumo, jas visas kas kiek laiko reikia kartoti. Nei viena jų nėra panacėja nuo plaukų slinkimo. Jos tik sustabdo procesą ar net kartais suaktyvina plaukų augimą, tačiau tik tol, kol yra reguliariai kartojamos.

Vienas sprendimas, kuris suteikia geriausias galimybes sulaikyti plikimą – plaukų persodinimas. Šios operacijos metu sveiki, genetinių veiksnių nepaveikti plaukų folikulai atsodinami iš pakaušio srities ant viršugalvio.

„Plaukų persodinimas paprastai rekomenduojamas toje stadijoje, kai plaukų slinkimas jau yra sustojęs ir toliau nebeprogresuoja. Tačiau dažnai tai reiškia, jog viršugalvio zonoje lieka tik pavieniai plaukai, tad persodinimas tampa vienintele realia alternatyva“, – pasakoja gydytoja.