Kontraceptines tabletes vartoja maždaug 100 mln. moterų visame pasaulyje. Didžiojoje Britanijoje šiuo apsaugos nuo nėštumo būdu pasikliauja 3,5 mln., arba ketvirtadalis visų 16-49 m. moterų. Naujieji tyrimai parodė, kad šios moterys prisimena emocinį įvykio poveikį, o ne jo detales.

Tyrimą atlikę amerikiečių mokslininkai pabrėžė, kad tai nereiškia, jog tabletės kenkia atminčiai. Tai tik reiškia, kad dėl pakitusio hormonų balanso moterys kitaip prisimena praeities įvykius.

Geriamųjų kontraceptikų vartojimas yra siejamas su padidėjusia kraujo krešulių ir krūties vėžio rizika, bet gali apsaugoti nuo kai kurių kitų vėžio rūšių.

Anksčiau atlikti kontraceptinių tablečių poveikio smegenims tyrimai leidžia manyti, kad jas vartojant padidėja smegenų dalis, atsakinga už emocinius įgūdžius. Kiti tyrimai parodė, kad ši kontracepcijos būdą pasirinkusioms moterims labiau patinka moteriškesni ir švelnesni vyrai, nes jie yra mažiau vaisingi už vyriškesnius.

Kalifornijos universiteto tyrimai - pirmieji, kuriais buvo siekiama ištirti tablečių poveikį atminčiai.

Tyrėjai nusprendė palyginti, kaip kontraceptines tabletes vartojančios ir jų nevartojančios moterys prisiminė automobilio avariją, į kurią pateko motina ir sūnus.

Moterys, kurios bent mėnesį vartojo tabletes, geriau prisiminė traumuojančio įvykio seką: kad įvyko avarija, berniukas buvo nugabentas į ligoninę, gydytojai stengėsi išsaugoti jo gyvybę ir sėkmingai prisiuvo nutrauktas pėdas.

Moterys, kurios nevartojo kontraceptinių tablečių, prisiminė daugiau detalių, pavyzdžiui, kad šalia automobilio stovėjo gaisro gesintuvas.

Tyrėja Shawn Nielsen sakė, kad moterys, kurios vartojo kontraceptines tabletes, prisiminė įvykio esmę, o tos, kurios jų nevartojo - daugiau detalių.

Ji pabrėžė, kad tabletės nekenkia atminčiai, ir pridūrė: “Kontraceptines tabletes vartojusios moterys prisiminė kitus įvykio aspektus, bet jų atmintis nebuvo blogesnė.”

“Šių tyrimų rezultatai yra įdomūs, nes jie parodė, kad hormoniniai kontraceptikai keičia atmintį.”

“Kol kas atlikta labai nedaug kognityvinio tablečių poveikio tyrimų, o juk ši kontracepcijos būdą naudoja daugiau nei 100 mln. moterų visame pasaulyje.”

Neurobiologas Larry Cahill, kuris irgi dalyvavo atliekant ši tyrimą, sakė, kad rezultatai jo nenustebino, nes kontraceptikuose yra hormonų estrogeno ir progesterono. Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad šie hormonai yra susiję su stipresne kairiojo moterų smegenų pusrutulio atmintimi.

“Mes jau 10 metų tyrinėjame vyrų ir moterų skirtumus, o naujieji tyrimai buvo natūrali šiu tyrimų grandinės dalis”, - sakė jis.

Rezultatai galėtų padėti atsakyti į klausimą, kodėl moterys dažniau nei vyrai patiria potrauminio streso sindromą, ir geriau paaiškinti vyrų bei moterų atminties skirtumus.

Kontraceptinių tablečių poveikio atminčiai tyrimai buvo publikuoti naujausiame “Neurobiology of Learning and Memory” žurnalo numeryje.

Kitas neurobiologas, kuris nedalyvavo atliekant šiuos tyrimus, sutiko, kad naujieji tyrimai galėtų padėti geriau suprasti vyrų ir moterų atminties skirtumus.

Čikagos universiteto psichiatrijos ir psichologijos profesorė Pauline Maki, tyrinėjanti atmintį ir smegenų funkcionavimą, sakė, kad tolimesni tyrimai galėtų suteikti naujos informacijos apie estrogeno poveikį moterų smegenims ir ilgalaikį kontraceptinių tablečių poveikį.

“Faktas, kad geriamuosius kontraceptikus vartojančios moterys prisiminė kitokius įvykio aspektus, rodo, kad estrogenas turi įtakos tam, kaip moterys prisimena emocionalius įvykius”, - sakė ji.

Moterims, kurios nerimauja dėl vartojamų kontraceptinių tablečių poveikio, “Šeimos planavimo asociacija” pataria pasikonsultuoti su savo gydytoju.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją