Skaitytojų istorijas komentuoja gydytoja odontologė Rūta Abloževičienė.

Ryčio Ž. istorija:

Esu Rytis, man 25 metai, turiu kompleksą dėl savo dantų. Nuotraukose puikiai matyti, kad iltiniai dantys turi didelius tarpus iš abiejų pusių. Anksčiau sulaukdavau patyčių, tačiau net ir dabar vis dar nesinori plačiai šypsotis, kai žinau, kad plati šypsena atskleis tokį vaizdą – atrodo, kad man trūksta dantų. O ir priekiniai dantys truputį atsikišę.

Yra keletas protezuojamų dantų, tačiau dėl finansinės padėties negaliu leisti sau tokios „prabangos” susitvarkyti visus dantis. Tikiuosi, kažkada turėsiu gražius, tvarkingus dantis...

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Panašu, kad nebuvo kai kurių dantų užuomazgų, o vaikino žandikaulis yra didelis (genetiškai nulemta būtent tokia forma), tad liko tušti tarpai tarp dantų. Būtų galima sustumdyti dantis breketų pagalba, kad tarpai būtų kiek įmanoma labiau vienodi, o tada įsreigti implantus. Jiems prigijus – pagaminti trūkstamus dantis. Kaip alternatyvą arba laikiną sprendimo būdą galima padaryti išimamus dantis, tačiau nedažnas pacientas sutinka su tokiu pasiūlymu ir ne kiekvienam tai tinka.

*******************

Vaido istorija:

Nutariau pamėginti savo laimę ir aš. Taigi, vaikystėje turėjau tikrai gražius ir lygius dantis, bet pieninius dantis keičiant nuolatiniams pasibaigė gražios mano šypsenos etapas. Turiu prisipažinti – vaikystėje labai bijojau gydytojų, tarp jų ir stomatologų, tad manau, mama atsižvelgama į tai ir nevedė manęs pas juos.

Dabar man 25 metai ir tikrai gailiuosi dėl to, bet nekaltinu kitų. Mano manymu, gražiems žmonėms keliai – platesni ir atviresni Bendraujant su žmonėmis jaučiu, kaip žmonės pastebi mano dantis ir tai labai išmuša iš vėžių. Dirbu darbą, kuriame reikalinga reprezintatyvi išvaizda, bendrauju su įvairiais žmonėmis.

Visada sutikau su teiginiu – sutinka pagal rūbą, palydi pagal protą, tad šiuo atveju – sutinka pagal gražią šypseną. Manau, kad bendraujant graži, tvarkinga šypsena yra labai svarbi, nes pirmasis įspūdis ir lemia tolimesnę bendravimo kokybę. Esu linksmas - „linksmų plaučių" žmogus, bet šypsojimasis man kelia diskomfortą, tad norėčiau kandidatuoti jūsų konkurse ir galbūt greitu metu nusišypsoti plačiai.

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Trūksta antrų dantų, panašu, kad nesusiformavo jų užuomazgos vaikystėje. Iltiniai dantys pasislinkę į priekį, tačiau likusių tarpų pilnai neuždarė. Susiaurėjęs viršutinis žandikaulis, nes pasislinkusios iltys nebegalėjo suformuoti taisyklingo dantų lanko. Vienoje pusėje yra kryžminis sąkandis - sukandus dantis apatiniai perdengia viršutinius, o turėtų būti atvirkščiai.

Tokiu atveju gali padėti tik ortodontinis gydymas, nes reikia iš esmės pakeisti dantų poziciją. Jį atlikus taip pat reikėtų pasirinkti, kaip atkurti trūkstamus dantis – ar implantais, ar tiltiniais protezais (šlifuojant gretimus dantis ir tarp jų įterpiant trūkstamą, tačiau šis būdas atsiradus implantams siūlomas vis rečiau), ar stiklo pluošto tiltais (prie vidinės priekinių dantų pusės tvirtinama speciali stiklo pluošto juostelė ant kurios suformuojamas dantis iš kompozito – tai nebūtų labai tvirta konstrukcija, bet išspręstų estetinę problemą), ar net išimamais dantų protezais (kaip laikinas  sprendimas, bet gali tarnauti ilgai).

*******************

Rimos istorija:

Rašau ne todėl, kad noriu pasiskųsti. Rašau, nes šį konkursą aktyviausiai stebi tie, kurie turi problemų su dantukais…

Turiu jų ir aš: po traumos turiu vieną laikiną dantuką, jį turiu jau gal 5 metus, kiti 3 priekiniai dantys dėl tos pačios traumos ėmė gesti, o senų, spalvą pakeitusių, plombų dantistė nepatarė keisti, mat taip dantys taps tik dar silpnesni.

Man reikalingas protezavimas arba estetinis plombavimas. Sumos didžiulės, jaunam žmogui neįkandamos... Bet iš tikro aš ne apie tai!

Reikia gyventi čia ir dabar. Reikia juoktis, mylėti, džiaugtis. Žinoma, tokie kaip mes tai darome nerodydami dantų arba prisidengdami burną ranka. Bet, ei, mes vis tiek galime juoktis! Nustokite laukti, kada susirasite darbą ar išeisite atostogų, nustokite laukti geresnių laikų, nustokite laukti, kada galėsite šypsotis gražiais dantukais. Negalime laukti nė akimirkos, kad pradėtume būti laimingi. Gyvenimas per daug trumpas, kad save graužtume.

Suprantu, kaip sunku be šypsenos, kaip kiekvienas svajojame nusipaveiksluoti „išsišiepęs iki ausų“ tačiau, reikia gyventi čia ir dabar. Žinoma, kaip ir kiekviena moteris, noriu būti graži, žinau, kiek daug durų atveria šypsena, bet negaliu svajoti tik apie dailius dantukus, tebūnie dabartinis mano grožis būna švelnūs žodžiai ir gražios mintys.

Turiu rankas ir kojas, turiu ką apkabinti, ką apglėbti, ką pabučiuoti ir kuo rūpintis. Ir tai yra be galo daug! Džiaugtis reikia čia ir dabar. Gyvenimas nelaukia. Šypsokitės! Širdimis! Akimis! Ir gal vieną dieną svajonės išsipildys…

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Labai proporcinga ir graži šypsena bei lūpų forma. Dantukus, aišku, galima tvarkyti, kaip ir pati dalyvė minėjo – estetiškai plombuoti arba protezuoti vainikėliai ar laminatėmis. Tam pakaktų kelių vizitų. Šiuo momentu labai svarbu dantis išsaugoti stabilioje situacijoje – valyti, prižiūrėti, atsargiai elgtis su kietu maistu.

*****************

Kristinos K. istorija:

Mano vardas Kristina, man 39 metai. Ieškojau savo nuotraukų su šypsena ir padariau išvadą, kad šypsausi daug, bet dantukų mano šypsenoje nesimato. Paklausite kodėl? O atsakymas labai paprastas – per tiek metų išmokau šypsotis taip, kad dantų tiesiog nesimatytų. 
Šiaip jau mano dantys yra gražios formos ir spalvos, bet nelygūs.

Dėl to nepaprastai kentėdavau paauglystėje, bet vėliau susitaikiau su tuo ir net užsiauginau savotiškus „šarvus“, jei kam kildavo noras iš manęs pasišaipyti, nuspręsdavau, kad pats žmogus turi psichologinių problemų ir man dėl to neverta sukti galvos, bet kartais būdavo išties skaudu...

Kai buvau vaikas dantų tiesinimas buvo atliekamas ortodontinėmis plokštelėmis, jas nešiojau ir aš, net iki 16 metų, gydymas padėjo, bet deja nelabai žymiai. Man buvo pašalinti 2 sveiki krūminiai dantys, bet atsiradusią laisvą vietą užpildė netrukus atsiradę protiniai dantys. Tad tiesinimas nebuvo itin efektyvus.

Ėjo metai ir aš vis pasvajodavau apie tobulą šypseną ir kad galėčiau šypsotis pasauliui drąsiai, o jis lygiai tai pat nusišypsotu man... Nes kartais kam nors nepasisekus vis pagalvodavau – ar nebus čia kalta mano netobula šypsena. O galbūt tais momentais, kai reikėdavo už save pakovoti, man pritrūkdavo pasitikėjimo savimi, nes neleisdavau sau drąsiai šypsotis. Tačiau vis nedrįsdavau savo dantų „padabinti“ geležiukais, nes ir vyras, ir vaikai tvirtino, kad visai be reikalo užsigeidžiau lygių dantų, nes ir taip viskas gerai. Taigi delsiau... Delsimo rezultatai yra tokie: keistos kilmės galvos skausmai, pagreitintas dantų dėvėjimasis, apsunkinta burnos higiena, pagaliau pradedu jausti, kad po nakties dantys pradeda remtis vienas į kitą.

Ir štai, šiais metais pasakiau – viskas! Noriu pasitikėti savimi! Laikas įgyvendinti savo svajonę  turėti lygius dantis bei spindinčią šypseną! Priėmusi šį sprendimą pamačiau konkursą „Mano šypsena“ ir nusprendžiau sudalyvauti. Noriu ir sau, ir visiems dalyviams palinkėti gauti galimybę pasikeisti, labiau pasitikėti savimi ir visus džiuginti žėrinčiomis akimis bei gražia ir spindinčia šypsena. Ir kad leistumėme sau plačiai šypsotis pasauliui, o jis nusišypsotų mums. :)

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Matoma sąkandžio problema - netaisyklingas traumuojantis gilus sukandimas ir dantų susigrūdimas. Kaip minėjo pati dalyvė, anksčiau jai tai buvo tik estetinė problema, o dabar pajuto ir funkcines problemas. Kodėl tik dabar? Dėl kompensacinių savybių - pradžioje dažnai nejaučiamos funkcinės problemos, nes sąnarys, dantys ir kramtomieji raumenys prisitaiko funkcionuoti tokiame netaisyklingame sąkandyje. O vėliau, praėjus 20-25 metams po paskutinių dantų išdygimo šios kompensacinės savybės išsenka ir prasideda sąnario problemos, pagreitintas dantų dilimas, griežimas dantimis, susigrūdusius dantis sunku išvalyti, atsiranda dantenų uždegimas, dantų akmenys.

Pacientai niekada nežino, kokios problemos laukia jų ateityje, kai kreipiasi į gydytoją jie mato tik estetinę problemą ir laiku nepradeda gydymo dėl artimųjų nepritarimo (kaip šiuo atveju) ar dėl kitų priežasčių.

Dalyvei reikalingas ortodontinis gydymas. Prieš pradedant gydymą, jeigu yra dantų su nekokybiškai sugydytais dantų kanalais, juos reikia pergydyti ir užplombuoti kokybiškai, rekomenduojama naudojant mikroskopą. Karūnėles geriausia būtų gaminti po gydymo, jau pagal naują taisyklingą sąkandį, gydymo metu uždedamos laikinos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją