Norintiems išbandyti pateikiame keletą patarimų, kurie maisto ruošimą su kokosų aliejumi pavers tikru malonumu.

Prieš pradedant maisto gamybą su kokosų aliejumi, pravers keli faktai apie jį:

1. Skirtingai nuo daugumos augalinių aliejų, kokosų aliejus kambario temperatūroje yra kietas. Šaltais žiemos mėnesiais jis gali būti kietas tarsi akmuo! Laimei, šiam atvejui taip pat yra išeitis, kurią nurodysime kiek žemiau.

2. Kokosų aliejus skystėti pradeda prie 25 laipsnių Celsijaus.

3. Kokosų aliejaus smilkimo temperatūra labai aukšta – 177 laipsniai Celsijaus, todėl tai optimalus variantas visoms maisto gamybos formoms.

Nebent ketinate kepti kažką gruzdintuvėje, tuomet rinkitės dar patvaresnį palmių aliejų, kurio smilkimo temperatūra – 230 laipsnių Celsijaus.

Naudingi patarimai ruošiant maistą su kokosų aliejumi

Kad nereiktų kaskart gramdyti kieto kokosų aliejaus, galite jį ištirpinti ir supilstyti į ledų kubelių indelius. Supilstytą aliejų padėkite į šaldytuvą ir laikykite tol, kol jis vėl sukietės. Tada kokosų aliejaus kubelius išimkite iš indelių ir sudėkit juos į sandarų indą. Jeigu virtuvėje nėra labai karšta, kubeliai neištirps, tačiau apsidraudžiant geriausia juos laikyti šaldytuve. Taip kokosų aliejų laikyti labai patogu – kai tik norėsite kažką kepti, išsiimsite vieną kubelį ir tiek.

Jeigu kokosų aliejų pagal receptą reikia ištirpinti, geriausia tai daryti ant nedidelės ugnies prikaistuvyje. Kaip jau buvo minėta, kokosų aliejus skystėti pradeda prie 25 laipsnių Celsijaus, tad jis ištirps akimirksniu.

Jeigu skysto kokosų aliejaus reikia dažnai, galite indelį su juo laikyti netoli viryklės. Prireikus kepiniams, nereikės jo tirpinti ir tepti papildomo indo.

Ar žinojote, kad kokosų aliejų galima plakti? Plaktą kietą kokosų aliejų šaukštu išimti iš indo bus kur kas paprasčiau.

Kokosų aliejų galima naudoti vietoj sviesto, darant trapią tešlą ir daugumoje (jei ne visuose) konditerinių gaminių. Nepamirškite, kad įdėjus į šaltus ingredientus (pavyzdžiui, kiaušinius ar pieną), kokosų aliejus sukietės, todėl pasirūpinkite, kad prieš patiekalo ruošimą visi ingredientai būtų kambario temperatūros.

Geriausias yra pirmo spaudimo nerafinuotas kokosų aliejus, tačiau jeigu jums nepatinka jo skonis, galite rinktis rafinuotą kokosų aliejų. Vis dėlto, pasidomėkite, kad jis nebūtų apdorotas cheminiais tirpikliais.

Kaip laikyti kokosų aliejų

Skirtingai nei daugumos nesočiųjų aliejų, kokosų aliejaus neprivalu laikyti šaldytuve, nes jis atsparus oksidacijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)