Deja, vyraujanti medicinos kryptis pripažįsta tik pačią sunkiausią antinksčių nuovargio versiją, žinomą Adisono ligos pavadinimu. Tai gana reta liga, kuria serga 4 iš 100 tūkst. žmonių. Paprastai ji yra susijusi su sunkia autoimunine liga.

„Antinksčių nuovargis“, arba ne Adisono hipoadrenija, yra terminas, vartojamas alternatyviojoje medicinoje. Vyraujanti medicinos kryptis jį ignoruoja, nes jos tyrimų metodai nefiksuoja mažesnių hormonų lygių iš nusilpusių antinksčių.

Tad kai žmogus skundžiasi hipoadrenijos simptomais, kurių daugelis yra išvardinti žemiau, jam gali būti pasakyta, kad jis sveikas, arba, dar blogiau, nustatyta neteisinga diagnozė ir išrašyti vaistai.

Holistinės medicinos praktikuotojai teigia, kad antinksčių nuovargis egzistuoja ir gali sukelti dar rimtesnių ligų. Kai kurie žmonės jį vadina „XXI a. streso sindromu“. Šiais laikais mes patiriame daugiau streso nei kada nors anksčiau.

Antinksčiai – tai porinės liaukos, išsidėsčiusios virš abiejų inkstų. Jos dalyvauja 50 hormonų gamyboje ir paskirstyme. Gavusios nervų sistemos signalą „kovok arba bėk“, antinksčių liaukos ima gaminti kortizolį.

Net nedidelis chroniško streso lygis priverčia gaminti daugiau kortizolio, dėl to mums sunkiau nusiraminti, ima kankinti nemiga ir virškinimo problemos. Be to, pradeda ryškėti į hipotireozę panašūs simptomai.

Štai 10 akivaizdžių antinksčių nuovargio simptomų:

1. Nuovargis. Jis gali būti chroniškas, arba galite jaustis pavargę net ilgai pamiegoję.

2. Sumažėjęs seksualinis potraukis ar seksualinė energija.

3. Potraukis cukrui, druskai, riebiam maistui.

4. Galvos svaigimas staigiai atsistojus.

5. Sustiprėję PMS ar menopauzės simptomai.

6. Nuotaikų kaita, kuri nebuvo būdinga anksčiau.

7. Atminties sutrikimai.

8. Sutrikusi hormonų pusiausvyra.

9. Nuolatinė raumenų įtampa, kuri sukelia hipertenziją ir aukštą kraujo spaudimą; nesugebėjimas visiškai atsipalaiduoti.

10. Autoimuniniai sutrikimai: nesibaigiantys peršalimai, alerginės reakcijos.

Yra ir daugiau simptomų, bet išvardintieji – dažniausi.

Kaip išsigydyti antinksčių nuovargį? Daug specialistų rekomenduoja jogą, ypač lavono pozą, nes ji padeda visiškai atsipalaiduoti. Labai veiksmingai stresą mažina ir reguliari meditacija.

Gyvenimo būdo pokyčiai – geresnis miegas, poilsis, pietų pogulis ir fiziniai pratimai - padės sumažinti kortizolio, kuris gaminasi patiriant stresą, žalą.

Daug sveikatos specialistų pabrėžia vitamino B12 naudą antinksčių ir skydliaukės sveikatai. Organizmas sunkiai įsisavina geriamuosius papildus, todėl rekomenduojama vartoti po liežuviu dedamą B12 versiją arba pleistrą su metilkobalaminu B12. Venkite labiausiai paplitusio B12 ciankabalamino.

Pasak gydytojos Sherill Sellman, labai padeda sveika mityba su minimaliais stimuliantų, alkoholio, cukraus ir cukraus pakaitalų kiekiais. Ji rekomenduoja vartoti daugiau magnio, vitaminų B ir daug vitamino C, paskirstyto nedidelėmis dozėmis per visą dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)