Tačiau kodėl įvyksta šis pasikeitimas? Daugelis stilistų ir net kai kurie gydytojai teigia, kad pokytį sukelia hormonų pokyčiai, ypač nėštumo ar menopauzės metu.

Deja, ši hipotezė nepatvirtinta moksliškai. Bostono universiteto medicinos mokyklos plaukų klinikos direktorė Lynne Goldberg sako, kad nors ji pastebėjo besikeičiančią laikui bėgant pacientų plaukų tekstūrą, ji nežino jokių tyrimų, kurie žvelgtų į šių pokyčių priežastis.

Staigūs plaukų tekstūros pokyčiai gali žymėti rimtesnes problemas, kurių kai kurios yra susijusios su hormonų pokyčiais.

„Manau, plačiai žinoma, kad skydliaukės susirgimai gali pakeisti plaukų tekstūrą“, - sako Goldberg. Staigūs plaukų tekstūros pokyčiai, ypač jų plonėjimas ar lūžinėjimas, gali byloti apie skydliaukės susirgimus, ypač jei tai patvirtina kiti simptomai. Kitos dokumentuotos plaukų pokyčių priežastys susijusios su ŽIV infekcija ir chroniška prasta mityba, dėl kurių silpnėja plaukai.

Nustatyta ir įdomių plaukų tekstūros pokyčių atvejų, pvz., paauglys neteko dalies plaukų dėl sutrikimo, žinomo kaip aleopecia areata, ir gydytojai išrašė jam vartoti steroidinį kremą, siekiant paspartinti plaukų ataugimą.

Paauglio plaukai ataugo, tačiau ne natūraliai garbanoti, kaip kad buvo anksčiau, o tiesūs, primenantys tuos, kuriuos jis turėjo vaikystėje.

Majamio universiteto mokslininkai teigė dar nenustatę, ar šio nutikimo priežastis – kremas, ar folikulų pokyčiai, ar „nežinoma priežastis, kuri dar turi būti nustatyta.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją