Labai dažnai po valgio norisi ko nors saldaus – sausainių, šokolado ar ledų. Medicinos mokslų daktarė Tricia Pasricha paaiškino, kas vyksta mūsų organizme.

„Galbūt pastebėjote, kad alkis nėra būtina sąlyga, kad norėtųsi saldumynų. Mūsų alkio ir sotumo jausmą daugiausia reguliuoja hormonai, kuriuos gali sukelti skrandžio ir plonosios žarnos turinys. Kita vertus, potraukis maistui gali atsirasti net tada, kai jaučiamės visiškai sotūs“, – jos žodžius citavo „The Washington post“.

Norint sumažinti šį potraukį, gydytoja pataria paįvairinti maistą – išbandyti naujus skonius ir tekstūras. Taip pat naudinga susikurti naujus įpročius po valgio.

„Viena iš teorijų, kodėl trokštame saldumynų net tada, kai esame sotūs, vadinama specifiniu sensoriniu sotumu. Po to, kai per Padėkos dieną buvome pasisotinę sūriais patiekalais, tokiais kaip kalakutas, bulvių košė ir padažas, galime būti per daug sotūs, kad suvalgytume dar vieną kąsnį.

Tačiau jei buvo pasiūlytas kitas patiekalas, tarkime, moliūgų pyragas ar šokoladinis desertas, žmonės buvo linkę suvalgyti daugiau. Mokslininkai mano, kad tai gali būti susiję su mūsų poreikiais subalansuotai mitybai, tačiau tai taip pat padeda paaiškinti, kodėl mums dažnai lieka vietos desertui.

Pyragaitis su kava

Papildę pagrindinį patiekalą įvairiais patiekalais, valgymo pabaigoje galite nejausti, kad kažko trūksta“, – pažymėjo A. Pasricha.

Anot jos, kita dėlionės dalis susijusi su elgesiu, kurio buvome išmokyti. Pavyzdžiui, žmonės įpranta valgyti tam tikrą maistą tam tikromis aplinkybėmis. Ypač kai kurie yra įpratę po pietų išgerti daugiau kavos arba vasarą atsigaivinti ledais. Taip išsiskiria atlygio hormonas dopaminas, dėl kurio jaučiamės gerai ir kuris sustiprina mūsų įprotį.

„Kas nutinka, kai dažniausiai trokštate saldumynų? Pabandykite kelioms savaitėms atsikratyti šių asociacijų – pavyzdžiui, vietoj pyragaičių valgymo po pietų paeksperimentuokite su kitais streso mažinimo būdais, pavyzdžiui, joga ar realybės šou. Po kurio laiko galite pastebėti, kad dėl tų pačių dirgiklių nebetrokštate saldumynų“, – patarė moteris.

Mėgautis saldumynais saikingai yra visiškai normalu. Tačiau problema kyla, kai toks įprotis trukdo laikytis sveikos mitybos.

Gydytoja pateikė keletą svarbių rekomendacijų, kaip jo atsikratyti:

  • išbandykite mažesnes ir retesnes mėgstamų saldumynų porcijas;
  • nepakeiskite tikro cukraus cukraus pakaitalais;
  • išsimiegokite – kartais saldumynų norisi dėl nuovargio ir išsekimo.
  • Taip pat galite pasikonsultuoti su gydytoju. Yra vaistų, kurie slopina tokius organizmo norus. Be to, pasitaiko, kad saldumynų troškimas gali rodyti kai kurių vitaminų trūkumą.

Kiek cukraus galima suvartoti

Pagal Amerikos širdies asociacijos rekomendaciją vyrai per dieną gali suvartoti ne daugiau kaip 36 g pridėtinio cukraus, o moterys – ne daugiau kaip 25 g.

Tačiau verta atsižvelgti į tai, kad jo yra ne tik saldumynuose, bet ir padažuose bei gėrimuose. Pavyzdžiui, stiklinėje gazuoto saldaus vandens yra daugiau nei du kartus daugiau cukraus nei ledų rutulyje.