Žinoma, vištienos sultinys nepakeičia vaistų, o yra tik pagalbinė, užtat labai veiksminga priemonė. Ir labai pageidautina, kad išvirtas būtų iš tikros naminės vištos, rašo lifehack.org.

Tad kaip konkrečiai šis garuojantis skanėstas kovoja su gripu ir peršalimu? Apžvelgsime 5 punktus ir pateiksime paprastą šio maisto ir vaisto receptą.

1. Yra daug antioksidantų

Vištienos sultinys padeda nuo infekcijų, nes jame yra natūralios amino rūgšties, kuri vadinasi cisteinas. Šios amino rūgšties forma, kuri vadinasi N-acetil cisteinas, yra veiksmingas antioksidantas, o kaip mes visi gerai žinome, antioksidantai stiprina imunitetą. Tad vištienos sultinys užkerta kelią gripui ir gydo nuo jo.

2. Išvalo gleives

1978 m. Marvinas Sackneris atliko tyrimą, kuriame įrodė, kad vištienos sultinys veiksmingiau pašalina iš organizmo gleives nei karštas ar šaltas vanduo. Šias išvadas pagrindė ir Irwinas Zimentas, kuris 1980 m. atliko tyrimą ir įrodė, kad vištienos sultinys skystina gleives. 2000 m. Stephenas Rennardas įrodė, kad vištienos sultinys sumažina gleivių kiekį plaučiuose ir padeda baltiesiems kraujo kūneliams kovoti su infekcija.

3. Palengvina kvėpavimo takų problemas

Vištienos sultinio poveikis sustiprės, jei jį pagardinsite aštriais prieskoniais. Jei sultinys bus toks aštrus, kad nuo jo ašaros akys ir ims bėgti nosis, organizmas išvalys gleives kosėdamas. Dauguma vaistų, kurie atkemša nosį ir slopina kosulį, išsausina gleivinę, ir dažniausiai sloga ir kosulys sugrįžta vos tik nustojame vartoti vaistus. O kai gleives valome gerdami vištienos sultinį, pradedame daug kosėti – tai reiškia, kad plaučiai ir bronchai valosi. Taip pat labai padeda sultinio garai, kuriuos įkvepiame, kai jį geriame.

4. Sumažina uždegiminius procesus ir skausmą organizme

Verdant sultinį, iš vištienos kaulų į jį išsiskiria kalcis ir chondroitinas, o tai praktiškai padidina kalcio kiekį sultinyje. Įrodyta, kad kalcis ir chondroitinas mažina uždegimą organizme, tad sumažina ir gripo ar peršalimo simptomus. Savijauta ima gerėti.

5. Suteikia baltymų dozę

Vištienoje daug baltymų, o verdant sultinį, jų išsiskiria iš mėsos ir lieka sultinyje. Sultinyje likę baltymai lengvai virškinami, todėl akimirksniu suteikia daugiau energijos. Kai sergame gripu, paprastai jaučiamės išsunkti, neturime jėgų, o dubenėlis vištienos sultinio gali mums jų suteikti.

Tobulos palaimos dubenėlis

Skirtingose kultūrose šis stebuklingas patiekalas nuo gripo gaminamas skirtingai. Tačiau net jei niekada nebandėte jo virti ir manote, kad neturite kulinarinių gabumų, nenusiminkite – tai labai paprasta.

Pirmiausia susmulkinkite vištą, sudėkite į šaltą vandenį ir virkite, nugraibydami putas, pusę valandos. Įdėkite druskos, lauro lapelį, pipirų, kelias sutraiškytas česnako skilteles ir pakepintą svogūną. Sudėkite susmulkintas morkas.

Pavirkite dar pusvalandį. Baigiant virti, sudėkite prieskonines žoleles - tinka čiobreliai, citrinžolė, rozmarinas, bazilikas, gvazdikėliai ar lauro lapai.

Dar kartą užvirkite sultinį, tada sumažinkite ugnį ir palikite virti dar apie 25 minutes.

Perpilkite skystį į kitą puodą, iš vištienos išimkite kaulus, o mėsą sudėkite atgal į sultinį. Pavirkite dar 10 min. ant lėtos ugnies. Paragaukite, ar netrūksta druskos, tada dar pagardinkite žaliosios citrinos sultimis ir rozmarinu.

Mėgaukitės skoniu ir sveikite!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)