Džiovinant išskalbtus drabužius bute, patalpos drėgmė padidėja iki 30 proc. Tai sukuria idealią mitybos terpę įvairioms bakterijoms ir grybeliams. Ekspertus ypač gąsdina grybelis Aspergillus fumigatus, kuris labai pavojingas žmonėms.

Statistika byloja, kad į gydytojus kreipiasi vis daugiau žmonių, kuriems reikia gydymo nuo šio grybelio po to, kai jie jį įkvepia. Aspergillus fumigatus sporos sukelia plaučių infekcijas ir tokias ligas, kaip plaučių aspergiliozė. Ši liga nepagydoma, ji sukelia mirtinai pavojingus plaučių ir sinusų pažeidimus. Todėl ekspertai primygtinai ragina žmones skalbinius džiovinti lauke arba skalbinių džiovyklėje.

„Vienoje porcijoje šlapių drabužių, ištrauktų iš skalbyklės, yra apie du litrus vandens, kuris vėliau išgaruoja kambaryje“, – sako profesorius Davidas Denningas iš JAV aspergiliozės gydymo centro Mančesteryje.

Daugelis mūsų arba turi imunitetą Aspergillus grybeliui, kuris auga tokioje drėgmėje, arba turi pakankamai sveiką organizmą, galintį kovoti su infekcija. Itin pažeidžiami yra astma sergantys žmonės, jiems prasideda kosulys ir sloga. O žmonėms, kurių susilpnėjusi arba pažeista imuninė sistema – onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams, kuriems taikoma chemoterapija, arba AIDS sergantiems ligoniams – grybelis gali sukelti aspergiliozę. Ši liga gali būti net mirtina.

Todėl skalbinius geriau džiovinti lauke, specialioje džiovyklėje arba gerai vėdinamoje vidaus patalpoje, esančioje toliau nuo miegamojo ir svetainės.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)