Pavojingesnis – ūminis apendicitas

Apendicitas tai pat būna ūminis ir lėtinis. Anot pašnekovo, kur kas pavojingesniu galime laikyti ūminį bei jo sukeliamas komplikacijas: uždegimo vietoje gali susidaryti pūlinys, kirmėlinė atauga gali prakiurti ir sukelti pilvaplėvės uždegimą. O lėtinis apendicitas yra daug retesnė liga. „Lėtinio apendicito simptomai gali tęstis ilgai ir tikrai ne visiems pacientams įvyks komplikacijos“, – sako gydytojas.

Apendicitas užklumpa įvairaus amžiaus bei lyties pacientus. Vis dėlto, anot gydytojo chirurgo, apendicitu dažniau serga vaikai ir jaunesni žmonės. Tikimybė susirgti apendicitu mažesnė iki penkerių metų ir sulaukus penkiasdešimties. Tačiau kalbant specifiškai apie ūminį apendicitą, jis neturi „saugaus“ amžiaus – ši liga gali užklupti bet kurį iš mūsų.

Dėl ūminio apendicito sukeliamų komplikacijų, dr. Andrius Karpavičius jį vadina klastinga liga, kurios simptomus tikrai lengva sumaišyti su kitomis pilvo organų ligomis: „Dažnai liga prasideda skausmu viršutinėje pilvo dalyje ar apie bambą, šiuos skausmus galima palaikyti skrandžio negalavimais. Skausmą lydi pykinimas, šleikštulys, kartais vėmimas. Po kurio laiko skausmas leidžiasi į apatinį dešinį pilvo kvadratą, atsiranda karščiavimas.“

Praryta arbūzo sėklelė – menka grėsmė

Mityba toli gražu nėra esminis šios ligos atsiradimo veiksnys. Tad nuo vaikystės tėvų nuolat kartotas perspėjimas, jog arbūzo sėklelės, kauliukai ar praryta kramtomoji guma didina susirgimą apendicitu, anot dr. A. Karpavičiaus, labiau mitas nei tiesa.

„Ūminio apendicito etiologija nėra iki galo aiški. Dažniausiai aprašoma kirmėlinės ataugos spindžio obstrukcijos teorija, kai mechaniškai blokuojamas įėjimas į kirmėlinę ataugą iš aklosios žarnos. Dažniausiai tai sukelia limfoidinio audinio hiperplazija, koprolitai bei kitos priežastys“, – aiškina chirurgas.

Vis dėlto dr. A. Karpavičius priduria, jog pavienių atvejų, kai šią obstrukciją sukėlė vaisių sėklos, yra aprašyta, tačiau gydytojas laikosi nuomonės, kad pavieniai atvejai nėra taisyklė.



Tik neužsiimkite savigyda

Pajutę pilvo skausmą, žmonės dažnai jį sumaišo su paprasčiausiais virškinimo sutrikimais. O belaukdami, kol skausmai praeis, arba užsiiminėdami savigyda tik dar labiau pablogina esamą situaciją.

Anot gydytojo chirurgo, laikas, tarp pirmo suskaudimo iki apendicito trūkimo, nėra ilgas: „Dažniausiai apendicitas trūksta ne anksčiau nei po 48 valandų, bet ir tai nėra taisyklė. Būna perforacijų ir po 24 valandų.“

Gydytojas pataria vos pajutus pilvo skausmus, nedelsti ir kreiptis į gydytojus, kurie atlikę papildomus tyrimus nustatys tikrąją pilvo skausmo priežastį. Pašnekovas neslepia, kad įvairios dietos ar naminės apsisaugojimo nuo apendicito priemonės dažnai tik dar labiau pablogina žmogaus sveikatos būklę bei apsunkina pačių chirurgų darbą.

Be to, nors dažna profilaktika nuo ligų gali būti bent jau sveika gyvensena, apendicito atveju prevencijos nėra: „Apsisaugoti nuo ūmaus apendicito komplikacijų gali padėti tik savalaikis kreipimasis į gydymo įstaigą.“