Mielinė infekcija

Šlapias maudymukas gali išprovokuoti makšties mielinę infekciją. Tai labiausiai paplitusi grybelinė infekcija tarp dailiosios lyties atstovių, su kuria susiduria praktiškai kiekviena moteris. Kiekvienos moters makštyje yra mielių, tačiau infekcija išsivysto tik susiklosčius tam tikroms aplinkybėms.

„Tai, pavyzdžiui, gali nutikti, kai bakterijos, paprastai kontroliuojančios mielių populiaciją, negali susidoroti su savo užduotimis, – aiškina ginekologė Jen Gunter iš San Francisko. – Arba kai makštį pradeda kontroliuoti agresyvi išorinė mielių padermė.“

Rizika susirgti šia liga dar didesnė, jeigu moteris šlapio maudymuko nepakeis švariais ir sausais apatiniais. Gydytoja Yvonne Butler Tobah iš Mayo klinikos teigia, kad dėvint šlapią maudymosi kostiumėlį ilgą laiką, gali stipriai išaugti infekcijos rizika, nors pats maudymukas yra provokuojantis veiksnys, o ne infekcijos šaltinis.

„Jeigu jus domina, ar gali šlapias maudymukas sukelti mielinę infekciją, tai atsakymas vienareikšmiškas – ne. Tačiau jis gali padidinti riziką. Ir viskas priklauso nuo to, kiek laiko su juo išbuvote“, – aiškina Y. Butler Tobah.

Mielės puikiai jaučiasi drėgnoje ir šiltoje terpėje, o būtent tokia atmosfera ir yra šlapio maudymuko viduje. Mielinė infekcija taps įvairių problemų priežastimi: niežėjimo, deginimo, išskyrų ir kvapo. Kitaip tariant, jums greičiausiai teks susigrumti su pienlige. Tai išsprendžiama problema, bet vis tiek labai nemaloni.

Bėrimas

Šlapias maudymukas gali sukelti odos bėrimą. Praėjus trims ar keturioms valandoms, kai išlipote iš vandens, šlapio maudymosi kostiumo pluošte pradeda daugintis grybeliai-dermatofitai. Aktyviausiai procesas vyksta odos klostėse, klubų paviršiuje ir kirkšnyse. Gali atsirasti didelės raudonos dėmės ir eritemos.

Odos sausumas ir niežėjimas

Pavojai laukia ir baseinuose, kurie pripildyti chloruoto vandens. Nors chloras vandenį padaro nekenksmingu ir užkardo įvairių ligų kenksmingą poveikį, jis pats kelia tam tikrą pavojų. Jeigu nenusivilksite šlapios maudymosi aprangos, chloras provokuos odos išsausėjimą, kartais – niežulį, taip pat kenks plaukams ir ragenai, gali sukelti konjunktivitą.

Kalbant apie maudymuką, chloras įsigeria į audinį ir lieka jame ilgam. Tai provokuos aukščiau išvardintų problemų atsiradimą kirkšnių srityje. Todėl labai svarbu maudymuką po baseino gerai išplauti, kad jame nepiltų chloro likučių.

Apskritai, moterims nepatartina būti chloruotame vandenyje, nes chloras keičia makšties gleivinės pH lygį, „išplauna“ gerąsias bakterijas, kurios gana greitai pakeičiamos santykinai patogeninėmis, taip provokuojamos įvairios infekcijos.

Persišaldymas

Šlapias maudymukas gali iššaukti organizmo peršalimą. Netgi kepinančioje saulėje. Šlapio audinio sąlytis su kirkšnimis gali atvėsinti urogenitalinę sistemą ir sukelti cistito paūmėjimą. Be to, šlapias maudymukas sukuria šiltnamio efektą.

Taip pat nederėtų šlapio maudymuko nešioti ir maitinančioms motinoms. Šlapia viršutinė dalis gali sukelti laktostazę ar net mastitą.

Profilaktikos priemonės

Prieš apsilankymą baseine turite įsitikinti, kad nesate alergiški chlorui. Jeigu ne, galima drąsiai nerti į vandenį. Tačiau prieš tai būtina pasirūpinti oda, plaukais ir akimis, kad chloruotas vanduo nepridarytų bėdos.

Pirma, reikia turėti drėkinantį kremą ar pienelį, kurie galės po maudynių nuplauti chlorą ir sudrėkinti odą. Ypač naudinga naudotis tokiomis priemonėmis sausą ir jautrią odą turintiems žmonėms.

Antra, jeigu šalia yra jūra, geriau baseine apskritai nesimaudyti – taip gerokai saugiau. Po maudynių baseine būtina iškart eiti į dušą, nuplauti chloruotą vandenį ir nusiimti šlapią maudymuką.

Trečia, vykstant atostogauti būtina pasiimti mažiausiai du maudymosi kostiumėlius. Tai leis šlapią pakeisti sausu po kiekvienų maudynių. Pasimaudote, nusivalote sausu rankšluosčiu ir apsirengiate sausą maudymuką. Kai norėsite grįžti į vandenį, galite vėl apsirengti šlapią, kuris saulėje jau šiek tiek pradžiūvo. Paprastai maudymukui visiškai išdžiūti reikia valandos.

Ketvirta, nebūkite vandenyje ilgiau kaip 20 minučių.

Penkta, kai tik yra galimybė, nusiprauskite po dušu – taip nusiplausite purvą, smėlį ir dumblių likučius, kurie gali paskatinti bakterijų plitimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)