Dainininkė Rita Ora, aktorė ir televizijos žvaigždė Chelsea Handler ir kitos garsenybės netgi leidžiasi vitamino B12 injekcijas. Šis vitaminas padeda kenčiantiems nuo energijos stygiaus, sulėtėjusios medžiagų apykaitos ir pan.

Tyrimai rodo, kad maždaug 15 proc. žmonių trūksta vitamino B12, o apie 40 proc. – arti ribos, kai jo ims trūkti.

Vitaminas B12 būtinas organizmui – jis reikalingas DNR sintezei, nervų ir kraujo ląstelėms, jis aprūpina organus deguonimi. Jei organizmui trūksta deguonies, nuolat jausite nuovargį, kad ir kiek valandų miegate.

Ir vis tik daug moterų ne vieną mėnesį ir ne vienerius metus gyvena, nežinodamos, kad joms trūksta B12. Deja, įprasto kraujo tyrimo metu šio vitamino kiekis organizme nerodomas, o jo trūkumo simptomus lengva palaikyti stresu, aiškina mitybos specialistė Robin Foroutan.

Didėjanti rizika

Kodėl susidaro įspūdis, kad vis dažniau žmonėms trūksta vitamino B12? Dauguma žmonių gauna B12 iš natūralaus maisto – mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų. Taigi B12 dažniau trūksta vegetarams ir veganams, kurių vis daugėja. Dabar apie 8 mln. žmonių laiko save vegetarais ar veganais.

Panašiai yra moterims, turinčioms žarnyno sutrikimų. Esant chroniniam žarnyno uždegimui (dirgliosios žarnos sindromas, celiakija, Krono liga) organizmui sunkiau įsisavinti maisto medžiagas. Padidėjus rūgštingumui egzistuoja ta pati problema.

Trūkstant B12 simptomai gali paaštrėti vos per pusmetį.

Vitamino B12 trūkumo simptomai:

Liežuvio paviršius glotnus ir žvilga

Apie pusei tų, kuriems trūksta B12, išnyksta skonio gumburėliai ant liežuvio, taigi liežuvis gali pasidaryti jautrus, o skonio receptoriai susilpnėti (aštrus patiekalas gali atrodyti prėskas ir pan.).

Dilgčiojimas galūnėse

Dėl vitamino B12 trūkumo nyksta nervų ląstelės, todėl delnuose ir pėdose gali atsirasti dilgčiojimas. Nekreipiant dėmesio, dilgčiojimas imamas jausti nuolat.

Pusiausvyros sutrikimai

Be B12 nusilpsta stuburo nervai (kurių atšakos atsakingos už kojas), todėl atsiranda silpnumas, galvos svaigimas. Klupinėjimas nėra normalu, jei neavite aukštakulnių.

Susilpnėjusi atmintis

Kai pažeidžiami nervai smegenyse, žmogui pasidaro sunku mąstyti, jis darosi užmaršus. Jei dažnai pamirštate vardus, pavadinimus, jei dažnai neatsimenate, kur pasidėjote raktus, nueikite išsitirti. Protiniai sutrikimai greitai progresuoja, žala dažnai būna neatitaisoma. Kartais simptomai būna tokie aštrūs, kad per metus pasidaro panašūs į demencijos simptomus.

Perdėtas jautrumas

Jei trūksta B12, nukenčia ir psichinė sveikata, atsiranda nerimas, žmogus gali susirgti depresija. Pagal vieną teoriją, jei organizme mažai B12, sumažėja nuotaiką reguliuojančių neuromediatorių, pvz., serotonino ir dopamino, kurių trūkumas sukelia depresiją. Jei jaučiatės prislėgti, o akivaizdžių priežasčių tam nėra, pasitarkite su gydytoju.

Perspėjimas nėščiosioms

Didelės dozės folio rūgšties (jo skiriama nėščiosioms, kad vaisius išsivystytų sveikas) gali užmaskuoti B12 trūkumą. Jei vartojate folio rūgšties, jūsų gydytojas gali nepastebėti B12 trūkumo, kol prasideda sunkesni simptomai – suprastėjusi atmintis ar pasidaro sunku vaikščioti. Jei jums neramu, parašykite gydytojo ištirti ir B12 lygį.

Kaip papildyti vitamino B12 atsargas organizme?

Rekomenduojama B12 dienos norma – 2,4 mikrogramo.

Valgykite daugiau B12 turinčių produktų: kiaušinių, mocarelos, jautienos nugarinės, lieso pieno, lašišos, tuno, austrių, sojos pieno, maistinių mielių.

„Kai sužinojau, kad man trūksta B12 ir ėmiau valgyti daugiau šio vitamino turinčių produktų, per mėnesį praėjo silpnumas ir raumenų skausmai“, – pasakoja nuo šio vitamino trūkumo kentėjusi Michele Baker (45 m.).

„Esu vegetarė. Jausdavau galvos svaigimą. Man paaiškino, kad tai dėl vitamino B12 trūkumo. Gydytojas pasiūlė vartoti papildų. Ėmus vartoti papildus, galvos svaigimas praktiškai iš karto liovėsi“, – savo patirtimi pasidalijo Tiffany Hayden (29 m.)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt