Įprastai menstruacijos pasidaro reguliarios po kelių ciklų, o hormonai greitai grįžta į ankstesnį lygį, buvusį iki geriant kontraceptines priemones.

„Prisiklausysite anekdotinių istorijų, – leidiniui „The Huffington Post“ teigė ginekologė Alyssa Dweck. – Tačiau dauguma moterų gali būti ramios – menstruacijos bus tokios, kaip iki kontraceptinių tablečių, o šalutinio poveikio nustojus gerti piliules nebus.“

Daugelis moterų pradeda vartoti kontraceptines piliules dėl aknės ar ilgų mėnesinių, visa tai grįš. „Jei ėmėte gerti kontraceptines piliules pirmiausia dėl to, kad sureguliuotumėte hormonų disbalansą, disbalansas gali atsinaujinti, nustojus gerti piliules“, – aiškino medikė.

Daktarė Petra Casey sutiko, kad daugumai moterų pakanka vieno ar dviejų ciklų, kad hormonai susibalansuotų: „Kai kurioms moterims kiek laiko mėnesinės būna nereguliarios arba jų apskritai nebūna, kitoms moterims mėnesinių ciklas susireguliuoja greičiau.“

Savaime suprantam, kiekvienos moters patirtis skirtinga, nes kiekvienos organizmas individualus, hormonų pusiausvyra unikali, skiriasi geriamos kontraceptinės tabletės. Dalis moterų skundžiasi nemaloniu šalutiniu poveikiu nustojus gerti kontraceptines tabletes, tačiau jokie duomenys nerodo, kad tai būtų tendencija.

Pažymėtina ir tai, kad kalbant apie vaisingumą nėra jokio prisitaikomojo laikotarpio – pastoti galite vos nustojus gerti piliules. A. Dweck įtaria, kad po kontraceptinių vartojimo moterys nebepastoja veikiau dėl amžiaus nei dėl piliulių.

„Jei moteris vartojo kontraceptines piliules 10 ar 15 metų, faktas, kad per tą laiką jos paseno, sumažins vaisingumą, – aiškino A. Dweck. – Po 35-erių vaisingumas mažėja, o kai kas netgi sako, kad po 32-ejų vaisingumas sumažėja. Vien nuo 25 iki 35 vaisingumas gali sumažėti dėl amžiaus, taigi negalima dėl to kaltinti piliulių.“

Amžius ir buvęs hormonų disbalansas gali sukelti problemų dėl vaisingumo po to, kai moteris nustoja vartoti kontraceptines piliules. Nedideliam procentui moterų po kontraceptinių piliulių vartojimo gali atsirasti amenorėja – pusę metų ar ilgiau dingusios menstruacijos, taigi tokios moterys negali pastoti.

Apibendrinant galima teigti, kad kiekvienos moters organizmas individualus, tad jai spręsti, ar vartoti kontraceptines piliules, ar nustoti vartojus, ar apskritai nevartoti, tačiau nėra priežasčių baimintis sunkumų ir hormonų disbalanso, kai nustojate gerti kontraceptines tabletes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)