Kodėl odą būtina drėkinti?

Oda žmogaus organizme atlieka daugybę funkcijų, o viena iš svarbiausių – apsauginė. Oda yra tas organas, kuris skiria mūsų organizmą nuo aplinkos, kuri, deja, ne visada pasižymi draugiškumu.

Taigi, oda, ypač miesto sąlygose, tiesiogiai kontaktuoja su nepalankia išorine aplinka, užterštu oru, taip pat yra priversta pakęsti pernelyg aukštą ar žemą temperatūrą. Be to, oda atlieka ne vien barjerinę, bet ir sekrecijos funkciją, tad ją neigiamai veikia daugelis kepenų ir inkstų veiklos sutrikimų.

Be daugybės išorinių veiksnių odai tenka patirti ir nemažai vidinių faktorių, tokių kaip stresas ar nemiga, mat viskas atsispindi odos būklėje. Norint padidinti jos atsparumą ir standumą, būtina gerinti odos struktūrą.

Pačią odą būtina saugoti. Šią funkciją atlieka išorinis odos sluoksnis, vadinamas epidermiu. Jo išorė padengta vandens ir lipidų mantija. Jeigu ji nualinama, oda atrodo sausa ir pavargusi. Sausa oda pirmiausia išsiskiria kritiškai mažu lipidų, vandens ir šlapalo kiekiu. Dėl to odos paviršiuje susikaupia pernelyg daug negyvų epidermio ląstelių – tai paaiškina, kodėl išsausėjus odai ji pradeda pleiskanoti.

Sausai odai būtinas kasdienis drėkinimas ir maitinimas – tiek iš išorės, tiek iš vidaus.

Odos drėkinimas iš vidaus

Būtina pasirūpinti odos maitinimu, nes maistinių medžiagų reikia visiems jos sluoksniams. Bėgant laikui ląstelės sensta ir žūsta, jų vietoje formuojasi naujos, ir labai svarbu, kad naujosios ląstelės būtų funkcine prasme atsparios.

Dermos ir epidermio ląstelių maitinimas priklauso nuo daugelio komponentų. Beje, ne visi jie gaunami iš išorės. Odos būklė pirmiausia priklauso nuo mūsų mitybos. Kad oda būtų sveika, pirmiausia būtina, kad organizmas gautų užtektinai vitaminų ir mikroelementų.

Deja, daugelis šiuolaikinių maisto produktų gali suteikti daug energijos ir „statybinės medžiagos“ (baltymų ir lipidų), tačiau jame nėra pakankamai vitaminų ir mineralų. O būtent šios medžiagos užtikrina normalų ląstelių funkcionavimą. Todėl sveika mityba – iš esmės, tai visų būtinų maistinių medžiagų gavimas su maistu – ypač svarbus dalykas, norint išsaugoti ne tik odos, bet ir nagų bei plaukų grožį.

Kaip pasiekti optimalų odos drėkinimą?

Kartais pasitaiko atvejų, kai oda praranda grožį būtent dėl polinkio į alergijas – tokia oda vadinama atopine. Jai būdingas ne tik sausumas, bet ir pleiskanojimas, niežėjimas, paraudimas. Tokiu atveju vien sveikos mitybos ir paviršinės priežiūros nepakaks.

Reikia odą ypatingai drėkinti – drėkinimas turi būti intensyvus, tačiau tuo pat metu švelnus, hipoalerginis. Su šia užduotimi susidoroti gali tik sėkminga medžiagų sudėtis, kuri fiziologine prasme labiausiai tinka žmogaus odai.

Viena veiksmingiausių odos drėkinimo medžiagų yra šlapalas. Nuo jo stipriai priklauso mūsų odos sveikata ir grožis. Šlapalas suteikia gyvybiškai būtiną drėgmę gilesniems mūsų dermos sluoksniams bei užkerta kelią jos „garavimui“.

Šlapalas pašalina nuo sausos ir pleiskanojančios odos negyvas suragėjusias ląsteles, suteikia odai lygumą ir švelnumą.

Šlapalui kovoti su sausumu padeda dar keletas svarbių medžiagų:

Hialurono rūgštis: ji iš aplinkos pritraukia drėgmę į epidermį ir sulaiko ją ten, taip užkirsdama kelia odos išsausėjimui;

Skvalanas – gerina audinių kvėpavimą, apsaugo odą nuo dehidratacijos;
Alantoinas – maitina ir minkština odą;

Kaprilikas – drėkina ir apsaugo odą, mažina sausumą, pleiskanojimą ir tempimo jausmą;

Keramidai ir cholesterolis – gerina epidermio barjerinę funkciją, stiprina vandens-lipidų mantiją;

Bisabololis – atsako už priešuždegiminį poveikį, užkerta kelią odos sudirgimui.

Glicerinas – tam tikros koncentracijos glicerinas puikiai drėkina odą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)