Tikrai visiems girdėtos organizmo grūdinimo teorijos: šalto dušo, ledo kubelių ar įkaitusio kūno įtrynimo sniegu.

Įprastas šaltas dušas, arba ledo kubeliai, kuriais savo veidą lepino garsioji Greta Garbo, yra krioterapijos, arba gydymo šalčiu, protėviai.

Rasa Povilaitienė, Algės Rykovos nuotr.
Rasa Povilaitienė, įvaizdžio bei stiliaus kūrėja, grožio technologijų ekspertė, "Bogomolov' Image School" dėstytoja:

Namų sąlygomis naudinga ir patartina užšaldyti žalios arbatos, ramunėlių, mėtų arbatas, ir šiais ledo kubeliais kiekvieną rytą patonizuoti veido odą. Kosmetologijoje taip pat plačiai naudojamas gydymas šalčiu - krioterapija.

Krioterapija - tai trumpalaikis ekstremaliai žemų temperatūrų poveikis organizmui, dėl kurio pasiekiamas teigiamas gydomasis efektas. Tai natūrali šiuolaikinė medicinos technologija, tinkama ūmioms arba lėtinėms ligoms gydyti kiekvieną dieną.

Mūsų planetos sąlygomis žemų temperatūrų riba yra -50-70C. Pagrindinis šiuolaikinės krioterapijos įrankis yra skystas azotas, kurio temperatūra siekia -100-150C.

Krioterapija labai plačiai taikoma medicinoje, ir tapo vienu iš populiariausių daugelio kosmetinių problemų sprendimu.

Ja galima gydyti šias ligas:
- odos ligas: psoriazę, neipodermitą, egzemą;
- bronchinę astmą, croniškus bronchitus;
- nosiaryklės ligas, tonzilitus, faringitus, anginą;
- alergiją;
- traumų, lūžių, sumušimų pasekmes;
- imunodeficitą.

Krioterapijos procedūros esmė - organizmą ar lokalią kūno vietą veikiant šalčiu, vyksta apsauginių sistemų stimuliacija organizme. Atšaldyto skysto azoto garų ir oro mišinys odą bei poodį per labai trumpą laiką (30-180 sekundžių) atšaldo iki 2-5C temperatūros. Ši stipri fizikinė reakcija sukelia terminį šoką. Tam, kad išvengtų peršalimo, organizmas mobilizuoja visus savo resursus. Tuomet kraujagyslių, esančių odos audiniuose, sistemiškas išsiplėtimas pagerina kraujo apykaitą, ir dėl to pagerėja jų oksigenacija bei maitinimas. Krioterapija yra kaip savotiška organizmo treniruotė, kuri neišsekina jo paties resursų.

Nauda organizmui:
- suaktyvėja medžiagų apykaita odoje ir ląstelių atsinaujinimas vyksta daug greičiau;
- pagerėja odos aprūpinimas krauju ir audinių maitinimas;
- stiprinamas imunitetas;
- slopinamas uždegimas;
- sumažėja arba išnyksta skausmas;
- atpalaiduojami raumenys;
- stimuliuojama nervų sistema.

Krioterapija gali būti atliekama lokaliai (t.y. gydoma vieta apipurškiama medicininėmis dujomis), arba naudojama kriosauna (t.y. bendroji krioterapija).

Bendrosios krioterapijos procedūros metu pacientas trumpam, t.y. 2-3 min. panardinamas iki pečių į kriobaseiną ar kriokabiną (kriosauną) su atšaldytomis dujomis. Procedūros metu atšaldomas tik paviršinis odos sluoksnis, kuriame yra šilumos receptoriai, ir organizmas procedūros metu nespėja peršalti.

Kriosauna aktyviai naudojama atstatomojoje medicinoje, o taip pat imuniteto stiprinimui dažnai sergantiems žmonėms. Šios procedūros labai naudingos miego sutrikimams, chroniško ar padidinto nuovargio profilaktikai. Krioterapija puikiai panaikina abstinencijos būseną - 1-2 min. pabuvus kriosaunoje, organizmas išskiria didelę dozę endorfinų, kompensuojančių potraukį alkoholiui ar narkotikams.

Labai plačiai krioterapija naudojama kosmetologijoje, sprendžiant galvos odos ir plaukų problemas: galvos plaukų srities riebalinės seborėjos gydymui, apskritiminio nuplikimo ar per didelio plaukų slinkimo prevencijai bei gydymui.

Kriodestrukcija - gilus audinių užšaldymas, iššaukiantis audinių apmirimą, naudojamas apgamams šalinti.

Kriodermaabrazija - padeda atsikratyti neestetiškų randų odoje. Ją rekomenduojama atlikti rudenį arba žiemą, kai yra minimali pigmentinių dėmių atsiradimo galimybė.

Kriomasažas - yra panašus į cheminį šveitimą ir yra naudojamas senėjimo žymėms sumažinti. Po jo sumažėja riebalų sankaupos ir pagerėja veido spalva. Kadangi skystas azotas pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu, todėl kriomasažas naudojamas gydant bėrimus, seborėją.

Krioelektroforezė - labiau radikalus būdas nei kriomasažas susidoroti su veido, kaklo raukšlėmis, nudribusia oda, riebalinėmis sankaupomis, bėrimu, celiulitu. Procedūros metu į gilius odos sluoksnius su pulsuojančia žemo intensyvumo elektra dar įvedami gydomieji preparatai.

Aerokrioterapija – apipūtimas atšaldytu oro srautu - skiriamas po plastinių operacijų, lazerinių šlifavimų, cheminio šveitimo, t.y. tada kai reikia per trumpą laiko tarpą pašalinti skausmą, edemą, odos uždegimą.

Bendrinė krioterapija gali būti taikoma tiems, kas nori sulieknėti. Dėl intensyvaus šiluminio apsikeitimo per 3 min. seanso kriokabinoje netenkama iki 200 g. Krioterapija labai efektyvi kovojant su celiulitu bei jo profilaktikai. Tačiau šias procedūras gali atlikti tik klinikose arba medicininį išsilavinimą turintys kosmetologai.

Krioterapijos negalima atlikti jei:

- paciento aukšta temperatūra;
- yra ūmūs infekciniai susirgimai;
- širdies kraujagyslių nepakankamumas;
- individualaus šalčio nepakeliamumas;
- sergant tuberkulioze.

Kriomasažo procedūros negalima atlikti esant kuperozei, sergant epilepsija, migrena; krioelektroforezės procedūros - sergant ginekologinėmis ligomis.

*******************************

Nežinai, kokie drabužiai tinka tavo figūrai, o makiažas - būtent tavo veidui? O gal iš viso esi pasimetusi mados tendencijų jūroje ir neįsivaizduoji, kokia kryptimi pasukti savo drabužinės laivelį ir kaip puoselėti savo kūno grožį? Tuomet klausk įvaizdžio bei stiliaus kūrėjos, grožio technologijų ekspertės, "Bogomolov' Image School" dėstytojos Rasos Povilaitienės. Rašyk: stilius@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją