„Visos žino, kad atvėsus orams reikia pakeisti veido kremą, lygiai taip pat reikia keisti ir plaukų priežiūros įpročius“, – ragina kirpėja.

Temperatūros kontrastai

Šaltis, ypač kai termometro stulpelis nukrinta žemiau nulio, žvarbus vėjas, dargana plaukus niokoja taip pat kaip kaitri saulė, sausra ir karštis. Šaltis sutraukia kraujagysles, dėl to sulėtėja kraujo apytaka ir galvos oda, plaukai, negaudami pakankamai maistinių medžiagų, ilgainiui susilpnėja. Dideliu išbandymu plaukams tampa temperatūrų kontrastai, kai iš šalto oro įeiname į karštą patalpą.

Būtinos maitinamosios kaukės

Kaip dažnai maitinti plaukus, priklauso nuo jų tipo ir būklės. Normalius plaukus pakanka palepinti maitinamąja kauke 2–3 kartus per mėnesį. Vietoje jos galite naudoti aliejų: alyvuogių, makadamijų, simondsijų, kokosų, arganijų, varnalėšų, specialius mišinius aliejiniu pagrindu. Tik nepamirškite saiko: nuolat naudojamas plaukams prižiūrėti aliejus užkemša galvos odos poras, sutrinka deguonies apykaita, todėl plaukai pradeda ne tik dažniau riebaluotis, bet ir smarkiau slinkti, lėčiau augti. Riebiems plaukams aliejus visai netinka; dažnai juo lepinami ploni plaukai sulimpa, apsunksta ir nutįsta, juos sunkiau formuoti.

Nepamirškite drėkinti

Juk didesnę paros dalį praleidžiate šildomose patalpose, naudojate džiovintuvą – taip alinami plaukai ilgainiui tampa šiurkštūs ir sausi tarsi šienas. Drėkinimo priemonių yra įvairių: balzamai, kaukės, purškiamos priemonės, netgi plaukų lakas. Ką rinktis, priklauso ne tik nuo jūsų plaukų, bet ir nuo gyvenimo būdo: kaip ilgai būnate lauke, uždarose patalpose. Drėkinamąsias kaukes darykite bent du kartus per savaitę. Geriausia duše: garai padės naudingoms medžiagoms įsigerti į plaukus. Kaukę nuplaukite kūno temperatūros vandeniu – plaukai geriau išlaikys drėgmę.

Geriausia plauti iš vakaro

Vasarą plaukus galėjote trinkti kada panorėjusios, o šaltymečiu tai darykite bent jau prieš valandą iki palikdamos namus. Tad jei rytais mėgstate ilgiau pamiegoti, galvą teks plauti vakare. Į lauką neikite ne tik šlapiais ar drėgnais, bet ir ką tik džiovintuvu išdžiovintais plaukais, prieš išeidamos nepurkškite jų drėkinamaisiais purškikliais ar nenuplaunamais balzamais, kondicionieriais – nuo šalčio ir temperatūrų skirtumo plaukai tampa pažeidžiami, jautrūs, ima lūžinėti, galite ir pačios peršalti.

Šampūnas ne gydo, o plauna

Net ir pats geriausias šampūnas visiškai neišgydys silpnų plaukų, nesustabdys jų slinkimo ir nepaskatins augti. Jis skirtas galvos ir plaukų švarai. Jei plaunate galvą kasdien, pasirinkite lengvą šampūną pagal savo plaukų tipą ir metų sezoną. Vis populiaresni koncentruoti šampūnai. Deja, ne visos moterys žino, kaip tinkamai juos naudoti.

Įsidėmėkite, kad tokio šampūno dažnai reikia perpus mažiau nei paprasto: trumpiems plaukams pakanka vos kelių lašų, ilgiems – šaukštelio.

Nepilkite jo tiesiai ant plaukų: užlašinkite ant delno, patrinkite tarp rankų ir tik tuomet į plaukus. Galite atitinkamą koncentruoto šampūno kiekį supilti į indelį ir praskiesti vandeniu. Tik jokiu būdu neskieskite viso buteliuke esančio šampūno! Trinkdamos galvą šampūno ant plaukų ilgai nelaikykite, būtinai gerai išskalaukite: nuo jo likučių plaukai tampa matiniai, greičiau susiriebaluoja.

Plaukai turi kvėpuoti

Tačiau kur kas svarbiau juos deramai apsaugoti nuo šalčio ir žvarbaus vėjo, tad būtinai įsigykite galvos apdangalą, paltą ar kailinukus su gobtuvu. Daugelis kepurių nemėgsta, nes šukuosena praranda savo formą, o plaukai įsielektrina.

Kepurė neturi būti nei per didelė, nei per ankšta, kad gerai jaustumėtės ir plaukai nebūtų pernelyg suspausti. Geriausia, jei vidinė kepurės pusė iš natūralaus pluošto – plaukai neįsielektrins. Jei taip nutinka, įsigykite elektrostatinį krūvį naikinančią, plaukus glotninančią priemonę, nenuskalaujamą kaukę, kuri padengia plaukus apsaugine plėvele, saugančia ne tik nuo įsielektrinimo, bet ir nuo šalčio. Kartais padeda ir kasdienės priemonės: šepečiai su natūraliais šereliais arba plaukų lakas: supurkškite plaukus ir, lakui dar neišdžiūvus, pirštais iškedenkite.

Ne močiutės prietarai

Kad plaukai augtų, kirpkitės per jaunatį ar priešpilnį. Jei jie slenka, elektrinasi, veliasi, į kirpyklą eikite, kai Mėnulis dyla – plaukai augs tvirtesni, gražesni, nors ir kur kas lėčiau.

Stiprinamosios priemonės

Alaus ir vaistažolių antpilas gydo plaukų šaknis, stabdo slinkimą, atkuria pažeistą plaukų struktūrą.

1. Termose stikline karšto tamsaus alaus užplikykite po šaukštą ajerų ir varnalėšų šaknų, apynių spurgų ir palikite parą pritraukti. Paskui nukoškite. Tris mėnesius 2–3 kartus per savaitę antpilu ištrinkite plaukų šaknis, sudrėkinkite plaukus.

2. Po šaukštą beržų lapų, medetkų žiedų ir apynių spurgų suberkite į puodelį, įpilkite stiklinę šviesaus alaus ir užvirkite; nukaitę 2 val. palikite pritraukti. Skystį nukoškite ir naudokite, jei plaukai slenka ar lėtai auga.

Pagerintas šampūnas. Į įprastai naudojamą šampūno kiekį įmaišykite kiaušinio trynį ir šaukštą ištirpintos želatinos. Šiuose produktuose daug baltymų, kurie gerina plaukų būklę, suteikia jiems švelnumo bei blizgesio.

Kaukei su romu sumaišykite 2 kiaušinių trynius su 4 šaukštais sėmenų aliejaus ir 3 šaukšteliais romo. Laikykite apie valandą, paskui plaukus išplaukite.

Alaus kaukė pamaitins plaukus B grupės vitaminais, sustabdys slinkimą, plaukai taip greitai nesiriebaluos. Rinkitės tamsų alų, nes jame daugiausia vertingų medžiagų, alaus stiprumas reikšmės neturi. Kiaušinį išplakite pusėje stiklinės alaus ir mišiniu ištrinkite švariai išplautus, dar drėgnus plaukus. Po 15 min. išskalaukite šiltu vandeniu.

Alaus ir juodos duonos kaukė plaukus stiprina, suteikia jiems sodresnį atspalvį ir žvilgesį. Nelygu plaukų ilgis, 0,5–1 stiklinėje tamsaus šilto alaus išbrinkinkite 3–4 duonos (geriau naminės) riekeles ir gautą košelę paskleiskite ant galvos, įtrinkite į šaknis, plaukus. Galvą pridenkite vonios kepuraite ir laikykite apie 30 min., paskui išsiplaukite.

Svogūnų kaukė ne tik maitina plaukus, bet ir sustiprina jų šaknis, skatina augimą. Nedidelį svogūną sutarkuokite, sumaišykite su šaukštu aliejaus ir kiaušinio tryniu. Kaukę švelniai įmasažuokite į šaknis ir paskleiskite ant visų plaukų. Galvą apgobkite vonios kepuraite ir palaikykite šiltai 20 min., paskui stropiai išskalaukite.

Svogūnų lukštų tonikas sustiprins plaukus nuo šaknų iki pat galiukų, suteiks gražų kaštoninį atspalvį. Dvi saujas svogūnų lukštų, 5 smulkintus gvazdikėlius užpilkite 200 g spirito arba degtinės, indą sandariai uždarykite ir laikykite 2 savaites tamsioje vietoje, paskui nukoškite. Tepkite plaukus šiuo toniku 2–3 kartus per savaitę. Jei plaukai sausi, galite įpilti šaukštą aliejaus.