Lūpų šerpetojimas ir trūkinėjimas gali būti ir prasidėjusio cheilito – lūpų uždegimo, kuris kartais pažeidžia ir odą aplink lūpas, požymis. Ši liga dažniausiai diagnozuojama esant šaltam ir vėjuotam orui, bet ją gali sukelti ir vitamino B2 trūkumas ar vitamino A perteklius.

Lūpas reikia maitinti

Be to, ją gali išprovokuoti ir netikęs įprotis laižyti lūpas bei rūkyti lauke. Kai skilinėja lūpos, negalima eiti į lauką nepasitepus jų maitinančiu kremu, kurio sudėtyje yra gausu augalinių aliejų arba higieniniu pieštuku su vašku ir lanolinu, praturtintu vitaminais. Jie apsaugos lūpas nuo išsausėjimo.

Lūpų sausumą ir uždegimą sumažina ir linų aliejaus kaukės bei kosmetika su riebaluose tirpstančiais vitaminais A, E, K ir alijošiaus ekstraktu. Jas reikėtų daryti kasdien visą savaitę.

Padės sūrūs kompresai

Jeigu lūpos yra smarkiai pažeistos įtrūkimų ar pastebėjus ant jų šiurkščią luobelę, galima joms padėti prieš miegą uždedant druskos kompresą. Tereikia nedidelį marlės gabalėlį ar vatos skritulėlį suvilgyti šiltame sūriame vandenyje – pusei litro vandens reikia vieno arbatinio šaukštelio druskos. Kompresą ant lūpų reikia palaikyti 5-10 minučių, o po to jas sutepti vazelinu ar riebiu kremu.

Kai lūpos yra pažeistos, vertėtų pagalvoti ir apie tai, ar nesate alergiška lūpų dažams ar kitai naudojamai kosmetikai. Išsiaiškinti padės paprastas testas. Reikia įtarimų sukėlusia kosmetika patepti alkūnės linkį ir, tą vietą užklijavus pleistru, palaukti parą. Jei oda paraudo ar pradėjo niežtėti, kosmetika netinkama.