Ir persivalgyti blogai, ir badauti negerai

Kai mūsų kepenys dirba normaliai, jų ląstelėse neturi būti net menkiausių sankaupų tokių medžiagų, kurių didesni kiekiai kenksmingi organizmui. O jei kepenyse visgi esama riebalų sankaupų, vadinasi, prasidėjo steatozė.

Įdomu tai, kad kepenys gali suriebėti ir dėl priežasčių, visiškai nesusijusių su persivalgymu. Skurdžiose valstybėse steatoze dažnai serga badaujantys žmonės, išsivysčiusiose – griežti vegetarai, o nuo to laiko, kai grožio etalonu tapo liekna figūra – ir gražiosios lyties atstovės, kurios renkasi griežčiausias dietas bei viršija fiziologiškai leistinus lieknėjimo greičius.

Bet kodėl nutinka taip, kad iš išorės žmogus – vien kaulai ir oda, o kepenyse – riebalų perteklius? Riebalai kepenyse kaupiasi laisvųjų riebalų rūgščių pavidalu. Mes jas gauname iš gyvulinės kilmės produktų: mėsos ir pieno. Kepenyse tokie riebalai naudojami daugiausiai kaip fermentų ir hormonų statybinės medžiagos, o šie valdo viso organizmo medžiagų apykaitą. Jei kepenys negaus laisvųjų riebalų rūgščių – rimtai nukentės daugelis svarbių organizmo funkcijų. Štai dėl ko badavimo metu kepenys tartum „galvodamos apie visą karaliją“ pradeda kaupti tokius riebalus juodai dienai.

Kepenims patinka saikas

Steatozės vystymosi metu kepenyse esantys riebalų burbuliukai stambėja ir slegia viduląstelinius organoidus. Iš pradžių sprogsta tų organoidų apvalkalėliai, o vėliau plyšta ir visos ląstelės membrana. Kai kepenų ląstelių žūtis tampa masiniu reiškiniu, prasideda lėtinis kepenų uždegimas. Steatozė progresuoja į pavojingesnę ligą – steatohepatitą, kuris, trumpai tariant, apibūdinamas kaip riebalinis kepenų uždegimas.

Steatozė pasireiškia diegiančiu skausmu po dešinės pusės šonkauliais pavalgius, skausmai nepraeina pavartojus ir tulžį varančius vaistus. Diagnozė tikslinama atliekant ultragarsinį tyrimą. Tyrimo metu aptinkami sutankėjimai, tolygiai pasiskirstę visame kepenų audinyje. Medikai tokį vaizdą vadina „baltomis kepenimis“. Kepenų fermentų (pvz., bilirubino, šarminės fosfatazės) kiekis kraujyje būna padidėjęs, bet ne visuomet, o štai riebalų kiekis visuomet būna padidėjęs.

Šiuolaikinėje medicinoje steatozė nėra gydoma vaistais. Tačiau yra kelios rekomendacijos, padėsiančios pagerinti kepenų sveikatą. Ir gydymo metu šios rekomendacijos tampa griežtai privalomomis.

Iš raciono išbraukiami riebūs mėsos ir pieno produktai kaip pagrindinai laisvųjų riebalų rūgščių šaltiniai. Vietoje jų vartojama žuvis ir augaliniai aliejai, kuriuose esantys riebalai neturi įtakos steatozės raidai.

Atsisakykite maisto, kuriame gausu kaloringų angliavandenių (pavyzdžiui, saldumynų, medaus, vynuogių, angliarūgšte prisotintų gėrimų, ledų). O jeigu nepakanka valios jėgos atsisakyti torto ar šokolado, tai „nusidėkite“ tik po pietų, bet jokiu būdu ne tada, kai skrandis tuščias. Visus šiuos produktus pakeiskite lėtai įsisavinamais angliavandeniais, kurių yra maiste su dideliu ląstelienos kiekiu (virtomis bulvėmis, rupaus malimo ruginė duona, vaisiai ir daržovės).

Pamirškite apie alkoholį.

Niekada nevakarieniaukite vėliau 19 valandos.

Judėkite kiek galima daugiau. Kovojant su kepenų nutukimu ypač naudingi pasivaikščiojimai po vakarienės. Vaikščiokite ne trumpiau nei valanda, kol nestipriai pavargsite.

Pavojinga raida

Ypatingas patarimas žmonėms, kurie vienu metu serga ir steatoze, ir 2 tipo diabetu. Šios ligos labai dažnai lydi viena kitą, nes joms būdinga daug bendrybių angliavandenių ir riebalų apykaitoje. Pavyzdys: tris mėnesius nuoširdžiai laikėtės dietos, vartojote cukraus kiekį mažinančius vaistus ir pasiekėte, kad gliukozės kiekis kraujyje būtų artimas normai. Deja, tai toli gražu nereiškia, kad liga įveikta. Beveik normalus cukraus kiekis kraujyje neretai maskuoja slaptą šios ligos eigą. Tai yra itin pavojinga sergantiems steatoze. Norint išvengti tokios ligos eigos, būtina atlikti kraujo tyrimus nustatant glikozilinto hemoglobino kiekį.

Šios medžiagos normalus kiekis reiškia, kad nuo diabeto gydotės tinkamai. Vadinasi, ir nėra pavojaus, kad sergant šia liga pagreitės steatozės raida. O taip nutinka gana dažnai. Didesnis glikozilinto hemoglobino kiekis yra ženklas, kad jūs arba ir toliau maitinatės netinkamai ir reikia skubiai taisyti mitybos klaidas, arba dietos požiūriu nenusikalstate, bet ligos eiga nėra tipinė. Tuomet teks vartoti stipresnis cukraus kiekį kraujyje mažinančius vaistus.

Kaip jau minėta, steatozė gali vystyti pavojinga linkme ir tapti lėtiniu kepenų uždegimu – steatohepatitu. Kraujyje padidėja kepenų fermentų kiekis, prie skausmų po dešinės pusės šonkauliais prisideda bendras silpnumas, greitas išvargimas. Skirtingai nei statozės atveju, sergant steatohepatitu be vaistų apsieiti neįmanoma: būtini vaistai, stiprinantys kepenų ląstelių sieneles. Visi šie preparatai sukurti pačios gamtos išrastų gydomųjų junginių pagrindu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)