Žinoma, maistas – pirmas dalykas, kuris daro įtaką mūsų sveikatai. Pasiūla didelė, tiesiog ne visada produktas atitinka kainą pagal savo sudėtį, kokybę. Labai atidžiai renkuosi maisto produktus, neperku II rūšies gaminių, visada žiūriu į garantinį terminą.

Sumažinau druskos, kuri netgi vadinama „baltąja mirtimi“ vartojimą (sumažinau, bet neatsisakiau). Druska sukelia organizme tam tikrus pokyčius, turinčius įtakos ligų atsiradimui. Ji laikoma kenksminga dėl to, kad jos sudėtyje yra natrio. Natris organizmui reikalingas, tačiau nedideliais kiekiais. Kai natrio yra per daug, jis sulaiko skysčius, dėl to didėja arterinis kraujospūdis. Todėl per didelis druskos vartojimas ir siejamas su hipertenzijos, skatinančios hipertoninę ligą, atsiradimu.

Dar vienas svarbus dalykas – gyvenimo sąlygos. Aišku, gyventi nuošaliame miestelyje ar vienkiemyje pamiškėje būtų idealu, norint kvėpuoti tyresnį orą, bet kasdien to sau leisti dar negaliu. Tačiau kiekvieną savaitgalį, atostogų metu „bėgu“ iš miesto į nuošalią sodybą šalia miško, vandens telkinio. Gamta įkvėpia naujiems darbams, naujoms mintims, polėkiams. Pasisemiu iš gamtos energijos, kurios užtenka visai ilgai darbo savaitei.

Pradėjau planuoti laiką, taip, kad nebereikėtų „naktinėti“ iki 1 ar 2 valandos po vidurnakčio dėl nespėtų darbų. Daugėja įrodymų, kad miego trūkumas veikia endokrininę sistemą, kuri reguliuoja hormonų gamybą. Taip pat jis gali lemti blogesnį gliukozės toleravimą ir sumažėjusį jautrumą insulinui, o tai gali sukelti diabetą bei aukštą kraujospūdį.

Jei anksčiau pakakdavo (bent jau maniau, kad pakanka) 5 – 6 valandų nakties miego, o ryte puodelis stiprios kavos padėdavo prabusti iš sapnų pasaulio, tai dabar stengiuosi eiti miegoti iki 23 valandos ir leidžiu išsimiegoti ne mažiau 8 valandas. Pajutau, kad galima nubusti žvaliai, pailsėjusiai ir netgi apseiti be stiprios kavos.

Tai tiek nedaug kol kas tepadariau, kad gyvenčiau sveikiau. Tačiau pokyčiai jaučiami.

Pradedančioji sveikuolė
Jolanta

*****

Tai konkurso „Ką padarei, kad gyventum sveikiau?“ dalyvio rašinys. Dalyvauk konkurse ir TU! Laimėk rinkinį „ARVI KALAKUTAI“ produkcijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)