Po didžiųjų metų švenčių kalbinti pašnekovai tikino Naujuosius metus sutikę nuotaikingai, bet saikingai. Suprask: sausio pirmąją dieną nuo pagirių vaduotis jiems nereikėję.

Tačiau jie neslėpė: ankstesnais metais sukaupta patirtis niekur nedingo. Tad, jei padauginote alkoholio, neskubėkite pirkti vaistų. Įžymybės dalijasi netradiciniais nuo pagirių gelbstinčiais receptais.

Maksą gaivina sultys

„Biplan” vokalistas Maksas Melmanas sako, kad jam po audringų vakarėlių labai tinka greipfrutų sultys. „Jų reikia daug ir natūralių”, – teigia M. Melmanas. Anot jo, galima gydytis ir tuo, nuo ko susirgai, kaip pataria liaudies išmintis.

„Nieko neturiu prieš liaudies patarimus. Tačiau reikia jausti saiką, nes kitaip vėl galima „susirgti”. Jeigu reikia atsistoti ant kojų greitai, tai pusė litro greipfrutų sulčių – geriausia išeitis. Girdėjau, kad kai kas pagiriodamasis geria pieną, bet man tai panašu į mazochizmą. Vienas galimų variantų – blondinė lovoje. Tačiau kur kas veiksmingesnis kontrastinis dušas. Šilta – šalta, bet tuo atveju, jei su širdimi viskas gerai”, – savo žiniomis dalijosi Maksas.

Ne kartą M. Melmanas nuo pagirių yra vadavęsis, anot jo, pačiu paprasčiausiu būdu – išgėręs daug vandens ir metęs į skrandį tai, ką rado šaldytuve.

„Nežinau, gal yra ir efektyvesnių būdų, tačiau man keistai skamba patarimas nuo pagirių gelbėtis geriant marinatą be acto. Sunku įsivaizduoti, kad pagirių nukankintas žmogelis užsiims marinato, neturinčio acto, paieškomis”, – šypsojosi pašnekovas.

M.Petruškevičių gelbsti kefyras

Laidos „Mados reidas” vedėjas Mantas Petruškevičius po audringų vakarėlių savo organizmą gaivina kefyru ir jogurtu.

„Dažniausiai prisiperku kefyro arba geriu daug vandens su vitaminu C. Grįžęs po audringo vakarėlio ir žinodamas, kad ryte laukia filmavimas, jaučiuosi ramus. Žinau – kefyras mane išgelbės. Visą dieną valgau jogurtus, geriu kefyrą ir atsigaunu”, – pagirių receptus vardijo Mantas.

M. Petruškevičius pasakojo, kad atsigauti po išgertuvių nakties jam padeda ir mėtinė degtinė.

„Te­reikia ją atskiesti vandeniu ir gaivintis”, – juokėsi mados reikalų žinovas. Tiesa, jis dažnai bando užbėgti pagirioms už akių – išgeria reikiamų vaistų prieš vartodamas alkoholį. Bet, kaip sako pats Mantas, – verčiau nepadauginti. Tada ir geriausių metodų nereikės.

Eglė save stabdo

Ekscentriškoji sostinės vizažistė, atlikėjos karjerą pradėjusi Eglė Mickevičienė-Frėja tikina, kad nuo pagirių geriausiai gelbsti rūgštūs gėrimai: kefyras arba raugintų agurkų sunka. Bet, kaip sako pašnekovė, agurkų skystis nėra tinkamiausia išeitis.

„Juk tame tirpale tokia didelė druskos koncentracija. Todėl prieš bet kokį baliuką pirmiausiai reikėtų gerai pavalgyti”, – patarimų nešykštėjo E. Mickevičienė.

„Jokiais būdais kitą rytą nebandykite gydyti skaudančios galvos alkoholiu. Jeigu jau reikia alkoholio – kvepia alkoholizmu ir rimtomis problemomis. Jei labai norisi alkoholio, vadinasi, tai – daugiadienės. O tai jau tikra katastrofa... Padės tik gydytojai”, – sakė Eglė.

Geriausia išeitimi moteris vadino savitvardą: „Reikia pajusti ribą. Padauginus alkoholio labai nemalonu ir gėda. Kaip tik todėl visuomet bandau save stabdyti”.

Pirmą kartą nuo audringų Naujųjų sutiktuvių pašnekovė šiemet pabėgo atokiau už Vilniaus.

„Pajutau nenorinti švęsti toje kompanijoje, kurioje buvau. Pasiėmiau draugus ir mano automobiliu išvažiavome. Labai džiaugiausi, kad nereikėjo savęs prievartauti. Jaučiau šalia mylimus žmones. Man nieko daugiau nereikėjo. Tamsa, sniegas ir mašina aštuoniasdešimt kilometrų nuo Vilniaus, viduryje laukų. To visiškai pakako. Buvo labai smagu ir gera“ , – pasakojo E. Mickevičienė.

S.Balandis aliejaus negėrė

Vieningos nuomonės pagirių klausimais laikėsi aktorė Kristina Kazlauskaitė ir TV laidos „Istorijos” redaktorius Vitalius Zaikauskas. Abu sutartinai kartojo, kad geriausiai nuo gėrimo gelbsti darbų lavina. O jei spėjama ir su ja susitvarkyti, ir atšvęsti taip, kad išaušęs rytas nebemielas, reikia vaistų.

Anot K. Kazlauskaitės, „sunkiam” rytui tinka daug skysčių arba rūgšti kopūstienė.

V. Zaikauskas stebėjosi, kad ieškoma ypatingų būdų pagirioms šalinti: „Nei aš pats, nei mano draugai negeria, todėl mums tokie receptai neaktualūs”.

Ypatingų receptų nuo pagirių negalėjo rekomenduoti ir K. Kazlauskaitės kolega aktorius Saulius Balandis.

„Išskirtinių būdų nežinau. Geriausia, kad tų pagirių visai nebūtų. O jei taip nutiko, reikia visa tai iškentėti. Yra tokia rusų patarlė: mėgsti rogutėmis važinėtis, norėk jas ir vežti”, – samprotavo S. Balandis.

Aktorius neslėpė, kad asmeniniame gyvenime pasitaiko visko, tačiau pabandyti apsisaugoti galima. Saulius prisiminė liaudies išmintį: „Anksčiau kažkas pasakodavo, kad prieš didelį balių sveika aliejaus išgerti ar ką riebaus suvalgyti. Tada skrandis pasidengs plėvele ir alkoholis ne toks pavojingas bus.“

Tiesa, pats aktorius prisipažino šio metodo taip ir neišbandęs.

Maratas pagirių nepažįsta

Režisūros studentas, buvęs „Tango TV“ laidos vedėjas, armėnų kilmės Maratas Sargsyjanas sako nežinantis, kas yra pagirios. „Yra tekę kažkada gyvenime vartoti alkoholį, bet tokio reiškinio kaip pagiros nežinau, – tvirtino jis. – Mačiau, kad ryte aplinkiniams būna bloga, bet pats to patyręs nesu.”

Beveik niekada alkoholio negeriantis Maratas sako Lietuvoje pažįstantis dar kelis asmenis, kurie nevartoja svaigalų.

„Pastebėjau, kad Juodkrantės gyventojams pagirios neaktualios. Matyt, ten didelis jodo kiekis nuo to apsaugo”, – juokavo Maratas.

Jis pats švenčių metu Lietuvoje spaudimo vaišintis alkoholiniais gėrimais sakė nejaučiantis: „Jei žmogus nenori gerti, jokie tautiniai sudėtingumai nepadarys jam įtakos. O jei jau geria, nėra ko kaltinti papročių ar vaišingumo. Tai – kiekvieno reikalas.”