aA
Salieras pelnytai laikomas išskirtine daržove: visos jo dalys – lapai, stiebai, šaknys, – tinkamos maistui gaminti, be to, jose gausu svarbių maistinių medžiagų.
© Shutterstock nuotr.

Nors apie augalo gydomąjį poveikį kalbėta jau Antikos laikais, šių dienų visuomenę užvaldžiusios sveikos gyvensenos mada tarsi iš naujo atranda saliero naudą.

Salierą rekomenduoja laikyti užmerktą šaltame vandenyje, kurį reikia keisti kas 2-3 dienas, – taip salieras ilgiau išlieka šviežias, iki 2 ar daugiau savaičių.

„The Independent“ apžvelgė 2016-ųjų mitybos tendencijas pasaulyje: sąraše atsidūrė ir saliero šaknis, kaip vis dažniau patiekaluose naudojamas ingredientas.

Augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė jau ilgiau nei 2 mėnesius kasdien geria žaliąsias saliero sultis, ir, kaip ji teigia, rezultatai puikūs: „Bandžiau gerti sultis skirtingu dienos metu. Supratau, jog mano organizmui tinkamiausias laikas yra 22 val. Tuo metu organizmas ilsisi, todėl saliero sultys palengvina virškinimą, skaido riebalus, padeda išvengti rytinio tinimo“.

Salieras – prieskoninis augalas, jam būdingas specifinis kartus skonis.

Pasak G.Jonaitytės, tai yra priežastis, kodėl žmones nevartoja vienų ar kitų augalo dalių. Tačiau ji pataria naudoti visas saliero dalis skirtingiems patiekalams skirtingų sezonų metu: „Šaknys tinka salotoms, troškiniams, kepimui orkaitėje, konservavimui. Lapkočiai – salotoms, sultims, kokteiliams“.

Augalinės mitybos ekspertė rekomenduoja salierą laikyti užmerktą šaltame vandenyje, kurį reikia keisti kas 2-3 dienas, – taip salieras ilgiau išlieka šviežias, iki 2 ar daugiau savaičių.

„Salieras turi daug fermentų, chlorofilo, foliorūgšties, geležies, kalio, fosforo, magnio, vitaminų A, B, C; jo sudėtyje 95 proc. vandens, daug natūralios druskos, maistinių skaidulų, – aiškina G. Jonaitytė. – Ši daržovė stiprina imunitetą, reguliuoja kūno skysčius, valo inkstus, gerina akių, odos būklę, yra naudingas virškinimui.“

Nereikėtų pamiršti, jog terminis apdorojimas mažina saliero maistinę vertę.

„Norint pajusti gydomąjį saliero poveikį, jį reikėtų vartoti kasdien“, – pabrėžia G. Jonaitytė.

Salieras ypač naudingas:

Nėštumo metu ir po gimdymo.
Padidėjus skrandžio rūgštingumui.
Sergant osteoporoze.
Sergant sąnarių, inkstų ligomis (naudingas sąnariams, šalina druskas, inkstų akmenis).
Esant aukštam kraujospūdžiui ar padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje.

Receptai

Keptas sūrio ir salierų troškinys

Iš naujo atrasta daržovė: valo inkstus, skaido riebalus
© Fotolia nuotr.

Reikės:

100 g sviesto,
900 g salierų stiebų,
3 šaukštų miltų,
250 ml pieno,
150 g pievagrybių,
1 saldžiosios paprikos,
120 g Čederio sūrio,
50 g maltų džiūvėsėlių.

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros, įdėkite 30 g sviesto, ir 5 min. kepkite smulkiai pjaustytą salierą.

Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską, įpilkite pieno. Į gautą vientisą masę sudėkite smulkiai pjaustytus pievagrybius, saldžiąją papriką, įtarkuokite sūrio. Ištirpinkite likusį sviestą, įmaišykite džiūvėsėlių.

Saliero ir sūrio mišinį sudėkite į kepimo formą ir apliekite džiūvėsėlių ir sviesto lydiniu. Kepkite 20 min., 175 ºC įkaitintoje orkaitėje.

Skanaus!

Salierinė bulvių košė su krienais

Iš naujo atrasta daržovė: valo inkstus, skaido riebalus
© Shutterstock nuotr.

Reikės:

2 salierų šaknų,
1,5 kg bulvių,
120 g grietinėlės (35 proc.),
120 g sviesto,
šaukštelio tarkuoto krieno šaknies,
žiupsnelio druskos.

Nulupkite ir kubeliais supjaustykite saliero šaknis, bulves. Sudėkite pjaustytas daržoves į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu (kad apsemtų), įberkite druskos. Užkaiskite puodą iki vidutinės temperatūros ir virinkite 15-20 min., kol saliero šaknys ir bulvės suminkštės. Išvirtas daržoves sutrinkite, įmaišykite grietinėlę, sviestą. Gautą vientisos tekstūros košę paskaninkite druska, pipirais, žolelėmis.

Skanaus!

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Mokslų daktarė įvertino pomidorus: juos valgant būtina laikytis vienos svarbios taisyklės (36)

Pomidorai karaliauja lietuvių šiltnamiuose. Tačiau, ar žinojote, kad pomidorų gimtinė yra Andai...

Kardiologas turi patarimų kovojantiems su aukštu kraujospūdžiu: kai kuriuos produktus turite pamiršti

Jeigu iš savo maisto raciono išbrauktume kelis produktus, o savo kasdienį gyvenimą praturtintume...

Jakilaitis papasakojo, kas vyksta išjungus kameras: vienu metu prieš mane buvo pradėtas karas (86)

Laidų cikle „Profesija visam gyvenimui“ keliamas klausimas, ar žurnalisto profesija gali būti...

Estija su Latvija pradėjo akcizų karą: Lietuva tyliai laukia kas bus (127)

Statistikos departamentas prieš kelias savaites paskelbė, kad vienas 15 metų ir vyresnis...

Kelionės automobiliu po Europą šeimai neapsieina be nuotykių: akistata su šernu, vizitas į ligoninę ir žado netekę bulgarai (1)

Tris vaikus auginanti Vaivos ir Martyno šeima sako, kad neįsivaizduoja savo gyvenimo be kelionių,...

Iš šešto aukšto iškritęs berniukas – reanimacijoje: medikai papasakojo apie jo būklę šeima tarnyboms žinoma (37)

Sekmadienį Vilniuje per šešto aukšto balkoną iškritęs berniukas gydomas Santaros klinikų...

Ore kabantis miškų mokestis: ministras pristatė išimtis, kam netektų jo mokėti (150)

Aplinkos ministerija pradėjo svarstyti mokesčių pakeitimus privačių miškų savininkams,...

Manekenei Radvilei Labutytei kaitrą padeda išgyventi keletas modelių gudrybių: grožį išlaiko paprastomis priemonėmis (10)

Modeliui Radvilei Labutytei tenka nemažai laiko praleisti skrydžiuose ir kelionėse, tad ir...

Kinas pardavinėjo ekskursijas į Černobylį, tačiau žmonėms rodė Čeliabinską (9)

Kinijos turizmo agentūros vadovas pardavinėjo keliones į Černobylį , tačiau turistus siuntė...

Ne kiekvienas ryžtųsi tokiems sprendimams: dizainerė įgyvendino nesuderinamus vilnietės įgeidžius (21)

Noras sujungti miesto ritmą su gamtos pojūčiu – tokia mintis kilo interjero dizainerei Guodai...