Salieras pelnytai laikomas išskirtine daržove: visos jo dalys – lapai, stiebai, šaknys, – tinkamos maistui gaminti, be to, jose gausu svarbių maistinių medžiagų.
© Shutterstock nuotr.

Nors apie augalo gydomąjį poveikį kalbėta jau Antikos laikais, šių dienų visuomenę užvaldžiusios sveikos gyvensenos mada tarsi iš naujo atranda saliero naudą.

Salierą rekomenduoja laikyti užmerktą šaltame vandenyje, kurį reikia keisti kas 2-3 dienas, – taip salieras ilgiau išlieka šviežias, iki 2 ar daugiau savaičių.

„The Independent“ apžvelgė 2016-ųjų mitybos tendencijas pasaulyje: sąraše atsidūrė ir saliero šaknis, kaip vis dažniau patiekaluose naudojamas ingredientas.

Augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė jau ilgiau nei 2 mėnesius kasdien geria žaliąsias saliero sultis, ir, kaip ji teigia, rezultatai puikūs: „Bandžiau gerti sultis skirtingu dienos metu. Supratau, jog mano organizmui tinkamiausias laikas yra 22 val. Tuo metu organizmas ilsisi, todėl saliero sultys palengvina virškinimą, skaido riebalus, padeda išvengti rytinio tinimo“.

Salieras – prieskoninis augalas, jam būdingas specifinis kartus skonis.

Pasak G.Jonaitytės, tai yra priežastis, kodėl žmones nevartoja vienų ar kitų augalo dalių. Tačiau ji pataria naudoti visas saliero dalis skirtingiems patiekalams skirtingų sezonų metu: „Šaknys tinka salotoms, troškiniams, kepimui orkaitėje, konservavimui. Lapkočiai – salotoms, sultims, kokteiliams“.

Augalinės mitybos ekspertė rekomenduoja salierą laikyti užmerktą šaltame vandenyje, kurį reikia keisti kas 2-3 dienas, – taip salieras ilgiau išlieka šviežias, iki 2 ar daugiau savaičių.

„Salieras turi daug fermentų, chlorofilo, foliorūgšties, geležies, kalio, fosforo, magnio, vitaminų A, B, C; jo sudėtyje 95 proc. vandens, daug natūralios druskos, maistinių skaidulų, – aiškina G. Jonaitytė. – Ši daržovė stiprina imunitetą, reguliuoja kūno skysčius, valo inkstus, gerina akių, odos būklę, yra naudingas virškinimui.“

Nereikėtų pamiršti, jog terminis apdorojimas mažina saliero maistinę vertę.

„Norint pajusti gydomąjį saliero poveikį, jį reikėtų vartoti kasdien“, – pabrėžia G. Jonaitytė.

Salieras ypač naudingas:

Nėštumo metu ir po gimdymo.
Padidėjus skrandžio rūgštingumui.
Sergant osteoporoze.
Sergant sąnarių, inkstų ligomis (naudingas sąnariams, šalina druskas, inkstų akmenis).
Esant aukštam kraujospūdžiui ar padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje.

Receptai

Keptas sūrio ir salierų troškinys

Iš naujo atrasta daržovė: valo inkstus, skaido riebalus
© Fotolia nuotr.

Reikės:

100 g sviesto,
900 g salierų stiebų,
3 šaukštų miltų,
250 ml pieno,
150 g pievagrybių,
1 saldžiosios paprikos,
120 g Čederio sūrio,
50 g maltų džiūvėsėlių.

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros, įdėkite 30 g sviesto, ir 5 min. kepkite smulkiai pjaustytą salierą.

Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską, įpilkite pieno. Į gautą vientisą masę sudėkite smulkiai pjaustytus pievagrybius, saldžiąją papriką, įtarkuokite sūrio. Ištirpinkite likusį sviestą, įmaišykite džiūvėsėlių.

Saliero ir sūrio mišinį sudėkite į kepimo formą ir apliekite džiūvėsėlių ir sviesto lydiniu. Kepkite 20 min., 175 ºC įkaitintoje orkaitėje.

Skanaus!

Salierinė bulvių košė su krienais

Iš naujo atrasta daržovė: valo inkstus, skaido riebalus
© Shutterstock nuotr.

Reikės:

2 salierų šaknų,
1,5 kg bulvių,
120 g grietinėlės (35 proc.),
120 g sviesto,
šaukštelio tarkuoto krieno šaknies,
žiupsnelio druskos.

Nulupkite ir kubeliais supjaustykite saliero šaknis, bulves. Sudėkite pjaustytas daržoves į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu (kad apsemtų), įberkite druskos. Užkaiskite puodą iki vidutinės temperatūros ir virinkite 15-20 min., kol saliero šaknys ir bulvės suminkštės. Išvirtas daržoves sutrinkite, įmaišykite grietinėlę, sviestą. Gautą vientisos tekstūros košę paskaninkite druska, pipirais, žolelėmis.

Skanaus!

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vilniaus rajono savivaldybėje – dar neregėtas nuogų moterų skandalas (110)

Vietoj to, kad darbo metu vykdytų tarnybines užduotis, dalis Vilniaus rajono savivaldybės...

Vladimiras Laučius. Sąjūdžio 30-metis – kaip vainikas ant kapo: tos valstybės jau nebėra (67)

Antonas Čechovas rašė : „Žmogus yra tai, kuo jis tiki“. Jei žmogus yra tai, kuo tiki, tai...

Geros naujienos dirbantiems: per metus atlyginimai šovė į viršų (48)

Vidutinis mėnesinis bruto (neatskaičius darbuotojo mokesčių) darbo užmokestis (be...

Ekspertas: Rusijos nesėkmė pagaliau turi paaiškinimą (303)

Rusijos oro gynybos ginklo nesėkmė Sirijoje pagaliau turi paaiškinimą: Izraelis atskleidė, kad...

Du lietuviai tapo žvaigždėmis Italijos saloje: žmonės skandavo Lietuvos vardą (44)

Visai ne japonai geriausiai pasaulyje gamina tuną. Italijoje , mažytėje Karlofortės saloje netoli...

Pasinaudojo žinomu šūkiu: vykstant „Jamam“ kvietė į „Imam“ (1)

Prekybos centruose „Akropolis“ savaitgalį vykstant daugeliui žinomai nuolaidų akcijai...

Kriptovaliutą kasęs čekų parlamentaras: nenorėjau mirtinai sušalti (8)

Čekijos Piratų partijai atstovaujančiam parlamentarui parlamento valdžiai teko aiškintis dėl...

Internetą užkariavo viena jau dabar ikonine vadinama karališkųjų vestuvių nuotrauka: kuo ji ypatinga? (2)

Fotografas, giriamas už bene gražiausią Didžiosios Britanijos princo Harry ir amerikiečių...

Sausio 13-ąją tėvo netekęs žinomas psichologas teisme pasakė sukrečiančią kalbą: ši byla buvo numesta į paraštes (108)

Pirmadienį baigiamąją kalbą Vilniaus apygardos teisme pasakė tėvo Sausio 13 -ąją netekęs...

Cepelinų kaina Palangoje skaitytojai bado akis – tikėjosi ne to (135)

Praėjusį savaitgalį Palangoje buvo atidarytas vasaros sezonas – į kurortą suplūdo daug...