aA
Salieras pelnytai laikomas išskirtine daržove: visos jo dalys – lapai, stiebai, šaknys, – tinkamos maistui gaminti, be to, jose gausu svarbių maistinių medžiagų.
© Shutterstock nuotr.

Nors apie augalo gydomąjį poveikį kalbėta jau Antikos laikais, šių dienų visuomenę užvaldžiusios sveikos gyvensenos mada tarsi iš naujo atranda saliero naudą.

Salierą rekomenduoja laikyti užmerktą šaltame vandenyje, kurį reikia keisti kas 2-3 dienas, – taip salieras ilgiau išlieka šviežias, iki 2 ar daugiau savaičių.

„The Independent“ apžvelgė 2016-ųjų mitybos tendencijas pasaulyje: sąraše atsidūrė ir saliero šaknis, kaip vis dažniau patiekaluose naudojamas ingredientas.

Augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė jau ilgiau nei 2 mėnesius kasdien geria žaliąsias saliero sultis, ir, kaip ji teigia, rezultatai puikūs: „Bandžiau gerti sultis skirtingu dienos metu. Supratau, jog mano organizmui tinkamiausias laikas yra 22 val. Tuo metu organizmas ilsisi, todėl saliero sultys palengvina virškinimą, skaido riebalus, padeda išvengti rytinio tinimo“.

Salieras – prieskoninis augalas, jam būdingas specifinis kartus skonis.

Pasak G.Jonaitytės, tai yra priežastis, kodėl žmones nevartoja vienų ar kitų augalo dalių. Tačiau ji pataria naudoti visas saliero dalis skirtingiems patiekalams skirtingų sezonų metu: „Šaknys tinka salotoms, troškiniams, kepimui orkaitėje, konservavimui. Lapkočiai – salotoms, sultims, kokteiliams“.

Augalinės mitybos ekspertė rekomenduoja salierą laikyti užmerktą šaltame vandenyje, kurį reikia keisti kas 2-3 dienas, – taip salieras ilgiau išlieka šviežias, iki 2 ar daugiau savaičių.

„Salieras turi daug fermentų, chlorofilo, foliorūgšties, geležies, kalio, fosforo, magnio, vitaminų A, B, C; jo sudėtyje 95 proc. vandens, daug natūralios druskos, maistinių skaidulų, – aiškina G. Jonaitytė. – Ši daržovė stiprina imunitetą, reguliuoja kūno skysčius, valo inkstus, gerina akių, odos būklę, yra naudingas virškinimui.“

Nereikėtų pamiršti, jog terminis apdorojimas mažina saliero maistinę vertę.

„Norint pajusti gydomąjį saliero poveikį, jį reikėtų vartoti kasdien“, – pabrėžia G. Jonaitytė.

Salieras ypač naudingas:

Nėštumo metu ir po gimdymo.
Padidėjus skrandžio rūgštingumui.
Sergant osteoporoze.
Sergant sąnarių, inkstų ligomis (naudingas sąnariams, šalina druskas, inkstų akmenis).
Esant aukštam kraujospūdžiui ar padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje.

Receptai

Keptas sūrio ir salierų troškinys

Iš naujo atrasta daržovė: valo inkstus, skaido riebalus
© Fotolia nuotr.

Reikės:

100 g sviesto,
900 g salierų stiebų,
3 šaukštų miltų,
250 ml pieno,
150 g pievagrybių,
1 saldžiosios paprikos,
120 g Čederio sūrio,
50 g maltų džiūvėsėlių.

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros, įdėkite 30 g sviesto, ir 5 min. kepkite smulkiai pjaustytą salierą.

Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską, įpilkite pieno. Į gautą vientisą masę sudėkite smulkiai pjaustytus pievagrybius, saldžiąją papriką, įtarkuokite sūrio. Ištirpinkite likusį sviestą, įmaišykite džiūvėsėlių.

Saliero ir sūrio mišinį sudėkite į kepimo formą ir apliekite džiūvėsėlių ir sviesto lydiniu. Kepkite 20 min., 175 ºC įkaitintoje orkaitėje.

Skanaus!

Salierinė bulvių košė su krienais

Iš naujo atrasta daržovė: valo inkstus, skaido riebalus
© Shutterstock nuotr.

Reikės:

2 salierų šaknų,
1,5 kg bulvių,
120 g grietinėlės (35 proc.),
120 g sviesto,
šaukštelio tarkuoto krieno šaknies,
žiupsnelio druskos.

Nulupkite ir kubeliais supjaustykite saliero šaknis, bulves. Sudėkite pjaustytas daržoves į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu (kad apsemtų), įberkite druskos. Užkaiskite puodą iki vidutinės temperatūros ir virinkite 15-20 min., kol saliero šaknys ir bulvės suminkštės. Išvirtas daržoves sutrinkite, įmaišykite grietinėlę, sviestą. Gautą vientisos tekstūros košę paskaninkite druska, pipirais, žolelėmis.

Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tyli dėlionė prezidento rinkimų šešėlyje: Karbauskis jau rikiuoja savo figūras (47)

Nors pastaruoju metu daugiausiai susidomėjimo kelia prezidento rinkimai, jų šešėlyje tyliai...

„Lidl“ – po atėjimo euforijos perdirbėjų pagirios (58)

„ Lidl “ prekybos tinklui didinant apsukas Lietuvos perdirbėjai pradėjo skųstis, kad jiems...

Baterijų ateitis: trys būdai, kaip jas patobulinti

Vykstant konkurencijai dėl naujausios kartos baterijų, ličio jonų technologijos pastaraisiais...

Ar tikrai emigrantai kraunasi lagaminus? Skambina ir studentai, ir pensininkai (547)

Į kurią pusę labiau krypsta lietuvių akys: į Londoną ar į Lietuvą? Grįžtančių tikrai yra,...

Dėl milijonų peržiūrėto seksualaus Tomo Bagdonavičiaus vaizdo klipo pasipylė grasinimai ir iširo šeima (190)

Londone ilgus metus dainavęs ir didesnio populiarumo sulaukęs po to kai prakalbo apie savo...

Po „Draugų“ sėkmės serialo aktoriai sulaukė šlovės valandos: kodėl už borto liko Davidas Schwimmeris?

Amerikiečių aktoriui Davidui Schwimmeriui žinomumą pelnė kuklaus, bet neapsakomai simpatiško...

Gydytoja Cikanavičiūtė apie riebalus: papasakojo viską, kas jums nutylima (63)

Riebalai – viena pagrindinių maistinių medžiagų, pastaruoju metu kelianti daug diskusijų ir...

Skandalu virtusi reforma varo į neviltį: mokiniai rado, kur gauti maisto – šluoja viską valgyklos visai ištuštėjo (677)

Netyla diskusijos ir skandalai dėl pasikeitusių reikalavimų mokyklų valgyklų patiekalams. Kol...

Po penkerių metų pertraukos F-1 lenktynes laimėjo Raikkonenas kova dėl titulo tęsiasi (9)

Ostine, JAV, sekmadienį vykusiose F-1 lenktynėse pergalę po itin ilgos pertraukos iškovojo...

Gyvenimo audrų nublokšti gyvena sąvartyne: trijų kambarių „buveinė“ saugo liūdnas paslaptis (188)

Pokalbio pradžioje 63 metų buvusi kaunietė Nijolė tikino, kad Jonavos sąvartyne gyvena nuo 2012...