Kiekviena paauglė turėtų gauti atsakymus į šiuos subtilius klausimus iš savo mamos ar tos pačios gydytojos. Tačiau kartais pati mama nepakankamai žino apie intymią higieną, be to, santykiai tarp jos ir dukters negrįsti tokiu pasitikėjimu arba pati dukra siaubingai gėdijasi kalbėti šia tema su bet kuo.

Štai kodėl moterims dažnai tenka ieškoti informacijos savarankiškai, pažvelgti į tai naujai ar visiškai kitu kampu. Intymios higienos srityje yra keletas dalykų, kuriuos derėtų žinoti kiekvienai dailiosios lyties atstovei.

Pirmasis mitas: tinka įprasta dušo želė

Daugelis moterų įpratę intymioms kūno vietoms naudoti paprasčiausią dušo želę, tačiau specialistai tvirtina, kad tai organizmui kenkia.

Esmė štai kame: odos rūgščių ir šarmų pusiausvyra yra 5,5 pH, o makšties šiek tiek mažesnė – 3,8-4,5. Pats organizmas viską sutvarkė taip tam, kad greičiau žūtų šiai terpei kenksmingi mikrobai.

Paprastos dušo želės ar, dar blogiau, muilo naudojimas intymioms kūno vietoms dar labiau šarmina lytinių organų gleivinę, vadinasi, kenksmingų bakterijų skaičius padidėja kelis kartus.

Reguliarus muilo ar dušo želės naudojimas intymiai higienai gali baigtis pienlige ar vaginitu. Juk šią problemą išspręsti labai paprasta – tiesiog į kūno priežiūros priemonių arsenalą įtraukite specialų intymiai higienai skirtą prausiklį, kurį galima nusipirkti bet kuriame prekybos centre.

Tai gali būti specialus muilas, želė ar putos. Šios priemonės sukurtos taip, kad išsaugotų natūralų makšties rūgščių ir šarmų balansą ir užkirstų kelią infekcijoms.

Norėdamos tiksliai išsiaiškinti, ar pasirinkta priemonė tinka jūsų intymiai higienai, išnagrinėkite jos sudėtį. Ten būtinai turi būti pieno rūgštis, kuri normalizuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, taip pat įvairios antiseptinės sudedamosios dalys.

Beje, jos turi būti maksimaliai natūralios. Paprastai tai ramunėlių ekstraktas (skatina odos ir gleivinės gijimą, mažina niežėjimą ir perštėjimą), medetkų ekstraktas (pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, mažina paraudimą), šalavijo ekstraktas (turi priešuždegiminį poveikį), alijošiaus ekstraktas (ramina ir drėkina odą, mažina sudirginimą).

Tokios natūralios sudedamosios dalys makšties gleivinę veikia kur kas silpniau nei sintetinės priemonės. O štai priemonės su dažikliais ir aromatais, priešingai, keičia rūgščių ir šarmų pusiausvyrą ne į gerąją pusę, todėl venkite tokių priemonių, kurių sudėtyje jų aptiksite.

Antras mitas: būtina nuolat praustis po dušu

Iš dalies tai tiesa. Idealu būtų praustis kiekvieną kartą po apsilankymo tualete, tačiau suprantama, kad tai visiškai neįmanoma realiame gyvenime, juk didžiąją dienos dalį paprastai praleidžiame ne namuose. O jei ir būname namuose, skirti tam daug laiko tikrai nesinorėtų. Tad ką daryti?

Šioje situacijoje jums padės specialios antibakterinės servetėlės. Jose nėra spirito, todėl jos nedirgina gleivinės, užtat suvilgytos antiseptinėmis medžiagomis, tarp jų ir mums jau pažįstama pieno rūgštimi. Į intymiai higienai skirtų kokybiškų servetėlių sudėtį įeina įvairūs komponentai, kurie ramina ir drėkina odą. Ir, žinoma, pirkite intymiai higienai skirtas servetėles tik vaistinėje.

Taip pat atkreipkite dėmesį į šių servetėlių galiojimo laiką – jeigu jos galioja ilgiau nei metus, greičiausiai į jų sudėtį įeina konservantai, kurie intymios higienos priemonėse ypač nepageidaujami.

Beje, bet kokias intymios higienos priemones galima pradėti naudoti tik paskutiniame brendimo etape, nes iki to laiko jų sudėtyje esantys antibakteriniai komponentai gali sukelti alerginę reakciją ir pažeisti imuninį šios delikačios zonos sluoksnį.

"Norint sumažinti bakterijų kaupimąsi intymiose zonose, kurios sukelia nemalonius pojūčius ar net bakterinę vaginozę, patartina naudoti kasdieninius įlotus ir paketus, turinčius anijoninę juostelę. Tokie įklotai ir paketai pasižymi antibakteriniu poveikiu. Naudojant tokias priemones sumažėja infekcijų rizika, bei atsirandantis nemalonus kvapas, dėl bakterijų sankaupų",- pataria "Eurovaistinės" vaistininkė Asta Baltrušaitytė.

Trečias mitas: svarbiausia yra dažnai praustis, kaip – nesvarbu

Nesistebėkite, tačiau kalbant apie intymią higieną svarbu net ir tai, kaip prausiatės. Intymias vietas plaukite ne kempine, bet rankomis, o vandenį reikia pilti iš priekio – taip bakterijos iš tiesiosios žarnos nepateks į makštį ir nesukels uždegiminių procesų. Kai nusiprausiate, kruopščiai nusausinkite lyties organus specialiu rankšluosčiu, nes „blogosios“ bakterijos drėgmėje dauginasi kur kas greičiau.

Ketvirtas mitas: baseinas pakenkti negali

Prieš maudynes baseine ar atvirame vandens telkinyje taip pat reikia laikytis tam tikrų saugumo priemonių. Tam naudokite specialų intymios higienos kremą, kurį reikia tepti prieš maudymąsi ar iškart po jo. Jame būtinai turi būti tie patys komponentai, kaip ir kitose intymios higienos priemonėse: pieno rūgštis ir natūralios raminamosios priemonės.

Penktas mitas: ideali priemonė – degutinis muilas

Daugelis girdėjo, kad degutinis muilas gali išspręsti daugelį intymios higienos problemų. Pavyzdžiui, numalšinti uždegimą ar sudirgimą. Jis iš tikrųjų pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, tačiau kartais pernelyg sausina gleivinę.

Viskas labai individualu – kai kas naudoja degutinį muilą reguliariai ir nejaučia jokių nemalonių pojūčių. Todėl nusipirkite tokį muilą ir išbandykite. Tik taip galėsite suprasti, ar jis tinka konkrečiai jums.

Ką dar reikia žinoti:

1. Higiena menstruacijų metu

Mėnesinės – tai laikas, kai privalome būti ypač atidžios intymios higienos klausimuose, nes menstruacijų kraujas yra labai palanki terpė bakterijų dauginimuisi.

Spręsdamos, ką pasirinkti – įklotus ar tamponus – remkitės savo patirtimi, tačiau ginekologai pirmenybę teikia įklotams. Tam yra keletas priežasčių. Pirma, įklotas, kitaip nei tamponas, leidžia menstruacijų kraujui laisvai ištekėti iš makšties. Antra, įklotas sugeria kur kas daugiau skysčio nei tamponas. Trečia, teisingai naudojant įklotus, tai yra, laiku juos keičiant, pratekėjimo tikimybė kur kas mažesnė nei naudojant tamponus.

Jeigu norite sužinoti, kaip dažnai reikia keisti įklotus, atkreipkite dėmesį į lašelių, nurodytų ant pakuotės, skaičių. Jie nurodo, kokį kiekį skysčio konkretus įklotas gali sugerti bei laiką, kiek jį galima naudoti. Du lašeliai – keiskite įklotą ne vėliau nei po dviejų valandų, trys lašeliai – po trijų-keturių valandų, keturi lašeliai – įklotą galima nešioti ne ilgau kaip šešias valandas.

Kalbant apie tamponus, jie nepamainomi maudantis, sportuojant ar išėjus pasivaikščioti karštą vasaros dieną, kai įklotų naudojimas gali tik pakenkti – tokiu atveju kenksmingų bakterijų dauginimasis tik paspartėja.

2. Seksas menstruacijų metu

Kai kurie mano, kad nėra jokios būtinybės menstruacijų metu atsisakyti sekso. Motyvuojama tuo, esą, tai visiškai nekenkia organizmui. Tačiau taip nėra. Menstruacijų metu gimda kiek prasivėrusi ir į ją gali lengvai patekti infekcija, kas gali baigtis įvairiomis ligomis. Taip pat orgazmo metu menstruacijų kraujas gali patekti į pilvo ertmę, o tai gali sukelti endometriozę.

3. Kokį apatinį trikotažą rinktis

Sintetines nėrinių kelnaites vertėtų uždrausti, nes jos tikrai kenkia. Sintetika nesugeria natūralios drėgmės, o tai skatina bakterijų dauginimąsi. Kartais nepakeičiamoms kelnaitėms su juostele taip pat verta pasakyti griežtą „ne“, nes jos dirgina odą, gali sukelti uždegimą, pienligę, disbakteriozę ir kitus nemalonius dalykus. Pirmenybę reiktų teikti patogioms medvilninėms kelnaitėms.

Asmeninės higienos taisyklės ganėtinai paprastos. Tereikia atidžiai stebėti savo kūno pokyčius, tinkamai juo rūpintis ir reguliariai lankytis pas ginekologą bei nesigėdyti užduoti jam jums rūpimus klausimus.

Nepaisant temos delikatumo, šiuo atveju gėdos derėtų atsikratyti, nes sveikata yra svarbiau. Jeigu kruopščiai laikysitės šių taisyklių, neliks nei menkiausios galimybės susidurti su intymiomis problemomis.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)