– Kas tai per liga ir kokie požymiai leidžia ją įtarti?

– Kiekvieno iš mūsų riešuose yra tunelis. Tame tunelyje yra audinių, tokių kaip raumenų sausgyslės bei vidurinis nervas, o iš viršaus tunelį apgaubia raištis. Kai šis tunelis susiaurėja arba patinsta audiniai, vidurinis nervas yra spaudžiamas, žmonės pradeda jausti įvairius simptomus: skausmą, tirpimą, sumažėjusią raumenų jėgą ir pan. Visa tai ir yra riešo tunelinis sindromas. Patys žmonės paprastai gali įtarti jį, jeigu jiems pradėjo skaudėti plaštakas, tirpti ar dilgčioti pirštai, gali būti sunku suimti daiktus. Pastebėjus šiuos simptomus galima įtarti šį sindromą, tačiau tokiu atveju reikėtų kreiptis į specialistą, kuris patvirtintų arba paneigtų šį įtarimą.

– Kodėl jis paprastai kyla: pertempiama ranka, raumenys nebegeba prisitaikyti prie daugybės monotoniškų judesių, o gal dirbama netaisyklingoje pozoje?

– Dažniausiai šis sindromas stebimas dėl darbo padėčių/pozicijų, kai riešas yra ilgalaikėje nekintančioje lenkimo padėtyje arba dėl pasikartojančių tų pačių riešo judesių. Dėl tokios riešo padėties ar tokių pasikartojančių judesių audiniai tiesiog per daug įsitempia ir, paprastai pasakius, „susitraukia“, tunelis susiaurėja, todėl mechaniškai spaudžia nervą. Didesnę riziką šiam sindromui turi dirbantys kompiuteriu, odontologai, staklininkai, pianistai, kirpėjos ir t.t. Kitas svarbus momentas yra hormonų pokyčiai, dėl kurių gali patinti audiniai. Ši priežastis dažniausiai stebima moterims menopauzės arba nėštumo metu. Žinoma, gali būti ir kitų priežasčių, tokių kaip paveldimumas, trauma, kitos ligos (cukrinis diabetas, reumatoidinis artritas ir pan.). Taigi, priežasčių gali būti skirtingų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją