Pasakyti gali tik gydytojas

Onkologė dr. Daiva Gudavičienė sako, kad apčiuopus gumbą krūtyje, moteriai pačiai nustatyti jo kilmę yra sunku. Tad geriau nespėlioti ir nelaukti pablogėjimo, o tiesiog kreiptis į specialistą: „Šeimos gydytojas išrašo siuntimą, atlieka būtiniausius tyrimus: mamografiją, echoskopiją ir, jei reikia, siunčia pas specialistą. Jeigu galimybės šeimos daktarui atlikti tyrimus nėra, moteris iškart siunčiama pas specialistus.“

Vis dėlto, anot chirurgės, tam tikrą skirtumą tarp krūties cistos ir naviko čiuopiant galima pajusti. „Krūties cista yra kaip skysčio pūslelė. Ji minkšta, o, jeigu ji didelė, spaudant jaučiamas bangavimas. Didesnės cistos gali sukelti odos paraudimą toje vietoje. O augliui būdinga grublėta forma. Jis gali netgi peraugti odą, ją pažeisti ir atsirasti žaizdelės“, – aiškina dr. D. Gudavičienė.

Tiesa, gydytoja priduria, kad tokie požymiai būdingi tik pažengusioms vėžio stadijoms. O mažas vėžinis darinys gali atrodyti panašus į cistą: lygiakraštis, ganėtinai paslankus. Tad geriausia kliautis tyrimais ir specialistų išvadomis.

Daiva Gudavičienė

Tik profilaktika

Aišku, kartais cistos būna visiškai mažutės, mikroskopinės ir vos apčiuopiamos: „Čiuopiamas darinys yra absoliutus pagrindas kreiptis į gydytoją ir išsitirti. Bet dabar tenka išoperuoti daug piktybinių darinių, kurie dar yra tokie maži, kad jų užčiuopti net nepavyksta. Tad svarbu profilaktiškai tirtis“, – sako gydytoja ir priduria, kad profilaktinių patikrų metu aptikti darinukai, net jeigu tai būtų ne cista, o vėžys, būna kur kas mažiau pažengę ir pats gydymas nėra toks agresyvus.

Krūtų cistos įprastai nebūna skausmingos, tačiau joms didėjant, gali būti juntamas diskomfortas. „Kai cista didėja, joje kaupiasi skysčiai ir atsiranda odos tempimas. Įprastai tuos skysčius tiesiog nutraukiame ir kartais cista taip ir neužsipildo. Žinoma, gali prasidėti ir uždegiminė reakcija, kartais reikia skirti antibiotikus“, – pasakoja gydytoja.

Pati cista, kaip teigia pašnekovė, neturi polinkio suvėžėti. Tai tiesiog yra apvalkalėlis su skysčiu viduje. Vis dėlto yra tam tikros vėžio formos, kurios gali išaugti ir cistoje: „Vėžys cistoje yra retenybė, cistos buvimas nepadidina bendros rizikos susirgti krūties vėžiu. Vis dėlto, jeigu cistoje gydytojas ultragarsu mato išaugas, darinius, įvairūs tyrimai yra atliekami, siekiant atmesti piktybinio naviko tikimybę.“

Cistų šalinimas švelnesnis už nuskausminimą

Cistų šalinimo (cistos turinio nutraukimas švirkštu, arba aspiracija) procedūra nėra sudėtinga ir ją taikant netgi nebūna naudojama vietinė nejautra. „Jeigu turinys nėra tirštas ir neužkemša švirkšto, tai chirurginė operacija nėra atliekama. Procedūra nėra skausminga, jai netgi nenaudojamas nuskausminimas, nes pats nuskausminimas turbūt sukeltų didesnį diskomfortą nei pati procedūra“, – sako dr. D. Gudavičienė.

Anot gydytojos, dažniausiai cistomis skundžiasi moterys, kurioms dėl amžiaus trinka mėnesinių ciklas. „Dažniausiai cistos atsiranda priešmenopauziniu laikotarpiu“, – aiškina gydytoja. Vis dėlto pasibaigus mėnesinių ciklui ir stabilizavusis hormonams, cistų susidarymo procesai palengva rimsta.

Verta žinoti

Nors mityba, aktyvus gyvenimo būdas tiesiogiai cistų atsiradimui įtakos neturi, tačiau nutukimas bei pasyvus gyvenimo būdas sukelia didesnę estrogenų kiekio kaupimosi riebaliniame odos sluoksnyje riziką. Tad, be abejo, svarbu palaikyti optimalų kūno svorį. Sunku pasakyti, kiek tai apsaugos grynai nuo cistų, bet saugantis nuo onkologinių ligų sveikos gyvensenos ir fizinio aktyvumo nauda yra įrodyta.