Vien šampūno negana

Šampūnas sprendžia galvos odos problemas, o balzamas ar kondicionierius rūpinasi plaukų grožiu. Dėl to bene didžiausia plaukų priežiūros klaida, pasak grožio ekspertės J. Kurilienės, yra plaukų priežiūrai naudoti vienintelę priemonę – šampūną. „Naudojant tik šampūną plaukai ne tik nėra pamaitinami, kas ypač svarbu pavasarį, nualinus juos šalikais, kepurėmis ir temperatūrų kaita, bet ir praranda natūralų žvilgesį. Dėl to po plovimo šampūnu reikia būtinai persklalauti arba papurkšti plaukus kondicionieriumi“, – sako J. Kurilienė.

Pasak jos, moterys neretai skundžiasi, kad kondicionuojamoji priemonė apsunkina jų plaukus ar kad plaukai nuo jos ima greičiau riebaluotis. Tokiu atveju grožio ekspertė joms turi vieną atsakymą – nuo kondicionuojamosios priemonės plaukai apsunksta tuomet, kai ji pasirinkta arba naudojama netinkamai. „Kondicionieriaus nereikia trinti į galvos odą – paskirstykite jį per visą plauko ilgį, taip suglotninsite keratininį plauko paviršių ir apsaugosite plaukus nuo neigiamo aplinkos poveikio. Plaukai nepraras natūralaus glotnumo ir žvilgesio“, – pasakoja J. Kurilienė.

 Ji sako, kad vieno šampūno vonioje nepakanka – jų derėtų turėti bent porą. „Šampūnai sprendžia skirtingas galvos odos problemas, dėl to riebiems, sausiems, slenkantiems ar dažytiems plaukams reikia skirtingų šampūnų. Pavyzdžiui, bent savaitę po dažymo derėtų naudoti šampūną dažytiems plaukams, nepaisant to, kad galvos oda, tarkim, riebi. Šio šampūno funkcija – užfiksuoti spalvą, kad ji ilgiau išliktų ryški ir nenusiplautų. Valomasis šampūnas tuo metu susilpnintų spalvos intensyvumą“, – sako J. Kurilienė.

Būna ir taip, kad panaudojusios vieną šampūną ilgesnį laiką moterys pastebi, kad jis tampa nebeefektyvus. Pasak J. Kurilienės, kai toks pojūtis atsiranda, galvos oda „sufleruoja“, jog pasikeitė jos poreikiai – pagal tai reikėtų rinktis naują šampūną. Po kurio laiko vėl galima sugrįžti prie anksčiau naudoto šampūno ir jis vėl gali tikti.

Šampūno ir kondicionieriaus gamintojai gali skirtis

Yra linkstama manyti, kad šampūną ir kondicionierių būtina rinktis tos pačios linijos ar bent to paties gamintojo. J. Kurilienė sako, kad kartais tos pačios produktų linijos priemonės iš tiesų pastiprina viena kitos poveikį, ypač kalbant apie veido priežiūros priemones. Vis tik, galvos odos ir plauko poreikiai gali skirtis, dėl to ir priemones galima rinktis atskirai.

„Nereta šiandienos moterų problema – riebi galvos oda ir sausi plaukų galiukai. Tokiu atveju šampūną reikia rinktis riebiems plaukams ir trinkti juo galvos odą, per galiukus putas tik nubraukiant ar lengvai plaukus pamaigant. To pakaks plaukams per visą ilgį išplauti. O kondicionierių, maitinamąjį ar atstatomąjį, turėtume paskirstyti ant plaukų, pradedant nuo galiukų, kylant į viršų, bet neliečiant galvos odos. Be to, tokių plaukų galiukus reikėtų papildomai pamaitinti specialiai tam skirta priemone“, – pataria grožio ekspertė.

Užmirštama apsauga nuo karščio

Pavasarį plaukų būklė dažnai suprastėja ir dėl neatsargaus jų džiovinimo ar tiesinimo visą žiemą. „Pastebėjau, kad apsaugos nuo karščio priemonių nereta moteris dar nenaudoja. Džiovinant plaukus džiovintuvu tai nėra būtina, jeigu jis turi vėsaus vėjelio funkciją. Tačiau tiesinant plaukus tiesintuvu ar sukant juos karštomis žnyplėmis plaukus apsaugoti būtina. Nenaudojant šių priemonių plaukams karščio padaroma žala ilgainiui tampa sunkiai pataisoma net ir gausiai plaukus maitinant kaukėmis ar kondicionieriais“, – sako ekspertė.

Dar viena plaukų apsaugos priemonė, kurią rekomenduojama naudoti saulei šviečiant vaiskiau – apsauga plaukams nuo ultravioletinių (UV) spindulių. „Artėjant vasarai visos saugome ir veidą, ir kūną nuo saulės, o plaukus pamirštame. Reikėtų ateinančiam sezonui pasiruošti ir naudoti ir plaukus nuo UV spindulių apsaugančius purškalus. Norinčios natūraliai nuo saulės pašviesėti blondinės neturėtų bijoti, plaukai vis tiek pašviesės“, – paaiškina J. Kurilienė.

Losjonai ampulėse – tik nenutraukiamais kursais

Pavasarį nereta moteris skundžiasi plaukų slinkimu. Grožio ekspertės teigimu, tai natūralus pavasario reiškinys, tačiau norint sustiprinti plaukų šaknis, vien šampūno nepakaks. Rekomenduojama sunaudoti kursą specialių koncentruotų priemonių. „Koncentruotas losjonas įtrinamas į galvos odą ir nenuplaunamas. Taip jis efektyviau patenka į svogūnėlį ir jį stiprina, maitina, apsaugo. Tai labai veiksminga priemonė, aprūpinanti plauko svogūnėlį reikalingomis medžiagomis, skatinančiomis naujų ir sveikų plaukų augimą“, – pasakoja J. Kurilienė.

Pasak jos, kai kurios moterys, išsigandusios pagausėjusio plaukų slinkimo po kelių sunaudotų ampulių, meta jas naudoti. „Tai didelė klaida. Pirmas koncentruoto losjono poveikis būna atsikratyti negyvų plaukų, o tuomet išauginti naujus ir sveikus. Pirmomis savaitėmis iš tiesų plaukai gali slinkti labiau, bet paskui paskatinamas gausesnis jų augimas. Nutraukus kursą pačioje pradžioje, nebus pasiektas geras rezultatas“, – sako grožio ekspertė.

Ampulių kurso trukmė priklauso nuo gamintojo ir ji visuomet yra nurodyta ant produkto pakuotės. Vidutiniškai kursas trunka nuo 8 iki 12 savaičių, pagal instrukcijas kapsules naudojant skirtingu dažnumu kiekvieną savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)