Tiek jis, tiek ir kiti ginekologai rekomenduoja moterims kreiptis į gydytoją net ir susidūrus su, jų nuomone, nerimta problema. Tyrimai rodo, kad moterims kalbėtis su gydytoju apie problemas „ten“ nėra lengva, rašo „The Independent“. Į ką, sveikatos priežiūros specialistų manymu, moterys turėtų būtinai atkreipti dėmesį?

„Jei galėčiau pasakyti tik vieną dalyką moterims, pasakyčiau štai ką: jei jūsų nerimaujate dėl ko nors ir ieškote apie tai informacijos internete, turėtumėte nuvykti pas specialistą“, – paprastą paaiškinimą pateikė gydytoja ginekologė Josephine Senior.

„Keisčiausias atvejis, su kuriuo man yra tekę susidurti: mergina, kurios makštyje buvo visas „McDonald‘s mėsainis, nė neišpakuotas. Mediciniškai įdomiausias atvejis, kurį man teko pamatyti, turbūt buvo paauglė, kuriai neprasidėjo mėnesinės ir kuriai buvo diagnozuotas Mayer Rokitansky Kuster Hauser (MRKH) sindromas. Tai – itin retas įgimtas defektas, kai mergaitė neturi makšties ar ji yra neišsivysčiusi, labai maža, nėra gimdos, nėra kiaušidžių ar jos labai mažos, tinkamai nefunkcionuojančios. Išoriškai jos atrodo visiškai normalios, todėl dažniausiai sindromas diagnozuojamas mėginant pradėti lytinį gyvenimą ir tais atvejais, kai vis nesulaukiama mėnesinių. Tai buvo įdomus atvejis, tikiuosi, kad jai sekasi gerai“, – tęsė ginekologė.

Vis dėlto dažniausiai J. Senior tenka susidurti su palyginti mažesnėmis problemomis, kurias išspręsti nėra sudėtinga. Tiesa, ir tokios problemos gali sukelti nemažai rūpesčių.

„Nederėtų taikstytis su itin varginančiomis mėnesinėmis, nelaikymu ar prolapsu, – akcentavo ji. – Atsiras tokių, kurie sakys, kad tokia būklė – normalios moteris gyvenimo dalis, tačiau taip neturėtų būti. Tikrai rasite supratingą specialistą, galintį jums padėti“.

„Jei moters higienos priemonėms išleidžiate daugiau nei maistui – laikas apsilankyti pas mus. Dauguma problemų nepavojingos, tačiau kartais reikia ištirti atidžiau, ypač tais atvejais, kai po lytinių santykių kraujuojama, atsiranda kraujo po menopauzės ar pasireiškia stiprus skausmas dubens srityje, – patarimus dalijo specialistė. – Nėra nieko, ko nesame matę anksčiau, mūsų nesugluminsite, jei nenusiskutote ar nenusidepiliavote kojų. Jei jus sutikčiau prekybos centre, tikrai neprisiminčiau, kaip atrodo jūsų makštis“, – nuraminti nerimaujančias pacientes skubėjo gydytoja.

Gydytoja Anne Henderson savo ruožtu akcentuoja būtinybę visoms moterims iki 60 m. taikyti bioidentišką ar natūralią pakaitinę hormonų terapiją (HRT) dėl teigiamo jos poveikio sveikatai. „50 proc. sumažėja mirčių dėl širdies ir kraujagyslių bei cerebrovaskuliarinių ligų skaičius, sėkmingiau kontroliuojami simptomai, pagerėja nuotaika, atsiranda daugiau energijos, teigiamai veikiamas libido“, – HRT naudą sveikatai vardijo ji.

„Tai iš tikrųjų vienas svarbiausių dalykų, galinčių pagerinti moters sveikatą, gyvenimo kokybę ir gyvenimo trukmę antroje gyvenimo pusėje. Mane labai liūdina, kad šios rekomendacijos nepasiekia plačiosios visuomenės, vis dar didžiajai daliai šeimos gydytojų nepavyksta šios užduoties įgyvendinti.“ – teigė ji.

Nutukimas – dar viena itin rimta problema, kurios poveikio ginekologinei sveikatai moterys dažnai neįvertina. Itin didelis antsvoris didina gimdos vėžio riziką, atsiranda mėnesinių ciklo sutrikimų, susiformuoja cistų, gresia nevaisingumas. Nėštumas turint didelį antsvorį taip pat tampa apsunkintas, moteris susiduria su didesne diabeto rizika, kyla problemų dėl kraujospūdžio ir kitų nesklandumų. Moterys gimdymo metu labiau nukraujuoja, kojose ir plaučiuose susidaro kraujo krešulių.

„Dalis šių problemų gali kelti rimtą pavojų motinai ir vaikui, tačiau joms galima užkirsti kelią, – patikino J. Senior. – Taip pat puikiai žinau, kad toli gražu ne visi medikai yra radę tinkamiausią būdą aptarti šiuos klausimus su pacientėmis, juk labai svarbu tai daryti neprarandant jautrumo ir empatijos.“

„Ginekologinės problemos glumina, tai yra akivaizdu“, – pripažįsta specialistė. Vis tik ji dar kartą akcentavo būtinybę moteriai pasitarti su šeimos gydytoju, draugais ar šeimos nariais, jei nerimą kelia galimi sveikatos sutrikimai.

„Visada galima rasti kitą žmogų, susiduriantį su tokiomis pačiomis problemomis. Vis dėlto labai prašau nesikliauti „Google“. Paklauskite mūsų, patikėkite, atsakymai gali jus labai nustebinti“, – rekomendavo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)