Įvertinę per 740 tyrimų rezultatus mokslininkai nustatė, kad per dieną išgeriant iki keturių puodelių kavos jokios žalos organizmui nepadaroma, rašo „The Independent“.

Duomenys rodo, kad per dieną suvartojamas 400 mg kofeino kiekis, atitinkantis keturis puodelius kavos, suaugusiųjų sveikatai jokio pavojaus nekelia, jei tik šis kiekis nėra reguliariai viršijamas. Maža to, nustatyta, kad besilaukiančios moterys per dieną visiškai saugiai gali suvartoti 300 mg kofeino, o vaikams saugus kofeino kiekis per dieną tesiekia 2,5 mg.

JAV mokslininkų tyrime gilintasi į penkis kofeino poveikio sveikatai tipus: stiprią intoksikaciją, kaulų, širdies, smegenų būklę ir poveikį reprodukcinei sistemai. Siedami patikrinti ir nustatyti tyrimo efektyvumą mokslininkai atliko didelio masto tyrimų, publikuotų 2001-2015 m., apžvalgą.

„Ši apžvalga pateikia įrodymų, kurie didina turimas žinias apie kofeino poveikį žmogaus sveikatai, – teigė vienas iš tyrimų apžvalgos autorių Ericas Hentgesas. – Maža to, ši apžvalga tyrėjų bendruomenei suteikia duomenų ir vertingų įrodymų, prisidedančių prie ateities tyrimų vykdymo, kai bus analizuojamas kofeino saugumas ir poveikis visuomenės sveikatai. Visiškas šių duomenų skaidrumas paskatins ir kitus mokslininkus prisidėti prie šio darbo.“

Vis dėlto tenka pripažinti, kad kavos, kuriomis prekiaujama daugybėje kavinių miesto centruose, gali reikšmingai padidinti paros suvartojamo kofeino kiekį. Dar ne ką mažiau svarbu žinoti, kad kofeino yra ir kitų produktų, pavyzdžiui, arbatos, juodojo šokolado, kai kurių gaiviųjų gėrimų ir netgi kai kurių vaistų sudėtyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)