Šiame straipsnyje ekspertai paaiškina, kas yra fluoridas ir kokį poveikį jis daro dantims, todėl kitą kartą, kai pritrūksite šios būtinos burnos higienos priemonės, galėsite priimti žiniomis grįstą sprendimą.

Kas yra fluoridas?

Fluoridas yra natūralus mineralas, kuris paprastai naudojamas dantų emaliui (kietam išoriniam apsauginiam sluoksniui) stiprinti, aiškino garsenybių kosmetinės odontologijos specialistė Victoria Veytsman. Gamtoje fluoridas iš uolienų išsiskiria į dirvožemį, vandenį ir orą. Iš tikrųjų tam tikri fluoro kiekiai yra bet kokiame geriamame vandenyje, o daug JAV miestų, kaip nurodo JAV Ligų kontrolės centrai, geriamą vandenį dar papildomai praturtina fluoru. Nors fluoro galite gauti (ir greičiausiai gaunate) gurkšnodami vandenį, odontologai paprastai rekomenduoja naudoti ir dantų pastą su fluoridu, sako „SmileDirectClub“ vyriausiasis klinikinis specialistas, medicinos mokslų daktaras Jeffrey Sulitzeris. Taip yra todėl, kad dantų pastos tūbelėje (o ne vandenyje) esantis fluoridas yra labiau koncentruotas, todėl veiksmingiau saugo nuo kenksmingų bakterijų ir ėduonies, aiškino jis.

Kokia fluorido nauda dantims?

Daugumoje atvejų fluoridas yra naudingas mineralas, kuris gali atkurti pažeistus dantis (šis procesas vadinamas remineralizacija) – jei tik laiku pastebėsite žalą, pažymi V. Veytsman. Tačiau pamatinė fluorido nauda ta, kad jis „užtikrina dantų atsparumą ėduoniui ir sumažina rūgščių, kurias gamina dantų bakterijos, kiekį“.

Kai valgote tokius maisto produktus kaip saldainiai, krekeriai ar makaronai, burnoje esančios ir ėduonį sukeliančios bakterijos pradeda maitintis šiuose produktuose esančiais angliavandeniais. Pasak Amerikos odontologų asociacijos (American Dental Association, ADA), dėl to susidaro rūgštys, kurios iš dantų išsiurbia kalcį ir fosfatus, suardo emalį, ir dantys lieka neatsparūs ėduoniui bei gedimui. Seilės trikdo šį demineralizacijos procesą, padengdamos dantis ir grąžindamos jiems būtinuosius mineralus. Tačiau to nepakanka. Štai šioje vietoje į pagalbą atskuba fluoridas. ADA teigimu, fluoridas, gaunamas iš dantų pastos ar geriamojo vandens, „susivienija“ su kalciu bei fosfatu ir sukuria dar stipresnį barjerą prieš ėduonį, vadinamą fluorapatitu.
Kad ir kaip puikiai tai skambėtų, fluoridas (kaip ir visa kita gyvenime) turi ir kitą pusę. Pavyzdžiui, per didelis fluoro kiekis vaikams gali sukelti būklę, vadinamą dantų fluoroze.

„Ją išduoda pakitusi dantų spalva, kuri gali pasireikšti matinėmis, baltomis žymėmis ar linijomis, taip pat dėmės emalyje ir prasta mineralizacija, – aiškino V. Veytsman. – Vaikams fluorozės rizika yra didesnė, nes jų dantys dar tik formuojasi“. Tačiau dantų fluorozė nekelia didelės grėsmės bendrai sveikatai ir „labiau yra susijusi su kosmetine išvaizda“, pridūrė J. Sulitzeris. „Dažniausiai ji būna neryški ir ją pastebi tik dantų gydytojas“, – sakė jis.

Visų amžiaus grupių žmonės taip pat turėtų vengti praryti bet kokius kitus produktus, kurių sudėtyje yra fluorido, nes dideli šio mineralo kiekiai gali būti nuodingi. Tai nereiškia, kad būtinai turite važiuoti tiesiai į skubios pagalbos skyrių, jei, tarkime, atsitiktinai nurijote šiek tiek burnos skalavimo skysčio su fluoridu. Tačiau turėtumėte būti atsargūs, jei jo nuryjate gana dažnai. Tokiu atveju stebėkite, ar neatsiranda tokių simptomų kaip pilvo skausmai, viduriavimas, vėmimas, seilėtekis ir kita, nurodo klinika „Mount Sinai“. (Beje, tyrimai rodo, kad jaunesni nei 6 metų vaikai yra jautresni tokiam toksiškam fluorido poveikiui, todėl būtų protinga tokio amžiaus vaikams nevartoti produktų su fluoru.)

Kodėl ir kaip reikėtų naudoti dantų pastą su fluoru

Kaip minėjome pirmiau, daugelis, o gal net dauguma odontologų pataria naudoti dantų pastą su fluoridu. Be to, ADA teigimu, visose dantų pastose, pažymėtose ADA patvirtinimo ženklu (tai reiškia, kad gaminys atitinka šios organizacijos saugumo ir efektyvumo reikalavimus), turi būti fluorido. Kitaip tariant, šios patvirtintos dantų pastos turės saugius mineralo kiekius, todėl jums nereikės nerimauti dėl perdozavimo.

„Žmonėms dantų pastą su fluoridu tiesiog reikėtų naudoti ryte ir vakare“, – teigė Kalifornijos Orandžo apygardoje dirbanti odontologė Joyce Kahng. Juk norint palaikyti gerą burnos higieną ir dantų sveikatą, dantis reikia valyti bent du kartus per dieną, todėl fluorido turinčios dantų pastos naudojimas neturėtų pakeisti šių įpročių.

Burnos skalavimo skystį su fluoridu įtraukti į kasdienę dantų priežiūros rutiną nėra būtina, bet jei norite, galite apie tai pagalvoti. „Jei tinkamai prižiūrite dantis – valote juos dantų pasta su fluoridu ir naudojate dantų siūlą, naudoti burnos skalavimo skystį nėra būtina, – teigė J. Sulitzeris. – Tačiau jei manote, kad jums reikia šiek tiek stipresnės apsaugos nuo ėduonies, arba taip elgtis patarė jūsų odontologas, tuomet burnos skalavimo skystis su fluoridu gali suteikti papildomų privalumų“.

Nežinote, ar nuo dantų pastos be fluorido reikėtų pereiti prie dantų pastos su fluoridu? Pasikalbėti apie tai su odontologu visuomet bus gera idėja, bet turite atsižvelgti ir į savo burnos būklę. „Ėduonis yra fluoro trūkumo požymis, – sakė jis. – Dėl šio mineralo stygiaus susilpnėja emalis ir galiausiai atsiranda daugiau dantų ėduonies. Jei pastebėjote, kad dantyse atsirado daugiau skylučių, jums vertėtų pradėti naudoti dantų pastą su fluoridu“.

Galbūt išloštumėte, jei žengtumėte dar vieną žingsnį pirmyn. „Tiems žmonėms, kuriuos intensyviai kankina ėduonis, gali padėti receptinė dantų pasta su fluoridu, kurią taip pat reikėtų naudoti ryte ir vakare“, – teigė J. Kahng. Jums tai pažįstama? Tuomet turėtumėte pasikonsultuoti su odontologu, kad jis nustatytų, ar jums tinka receptinis produktas. Tokios dantų pastos turi iki trijų kartų daugiau fluorido negu įprastos pastos su fluoridu, todėl, anot Burnos sveikatos fondo, jų negalima įsigyti be recepto.

Kai kuriais atvejais netgi skiriamas profesionalus gydymas fluoridu, kai odontologas dantis padengia stipresniu fluorido geliu, putomis, skalavimo skysčiu ar laku. Pretenduoti į tokį gydymą galite tuomet, „jei turite problemų dėl burnos sausumo, dantenų ligų, dažno ėduonies, nešiojate karūnėles ar breketus“, – sakė V. Veytsman.

Kokiais atvejais galima naudoti dantų pastą be fluorido?

Nepaisant minėtų fluorido privalumų, egzistuoja kelios priežastys, kodėl galėtumėte rinktis dantų pastą be fluorido, sakė J. Kahng. Pirmiausia, kai kurie tėvai savo mažiems vaikams perka dantų pastas be fluoro, nes nėra tikri, kad vaikas valydamasis dantis viską išspjaus ir tinkamai išsiskalaus burną. Kiti žmonės, rinkdamiesi asmens higienos priemones, pirmenybę teikia „švariems“ produktams, todėl renkasi dantų pastas be fluorido – jose paprastai būna daugiau natūralių ingredientų ir mažiau konservantų.

Be to, yra įrodymų, kad itin dideli fluoro kiekiai gali sukelti kognityvinių ar skydliaukės veiklos sutrikimų. Vis dėlto daugumoje atvejų dantų pastos su fluoridu naudojimas yra saugus tiek suaugusiesiems, tiek vaikams, jei tik jie sugeba ją išspjauti, pažymi J. Kahng. Tiesa, kai kurie žmonės laikosi nuomonės, kad fluoridas yra odontologų sąmokslas, kuriuo iš tikrųjų siekiama paskatinti ėduonies plitimą, priduria J. Kahng. Tokie įsitikinimai neturi jokio pagrindo. Ir nors tokių žmonių yra mažuma, dėl jų įtakos gana neseniai kai kuriose JAV savivaldybėse buvo priimti geriamojo vandens pakeitimai. Pavyzdžiui, nuo 2013 iki 2018 metų 74 JAV miestai nubalsavo už tai, kad iš jų geriamojo vandens būtų pašalintas fluoras, skelbia NBC. Vis dėlto, Ligų kontrolės centrų duomenimis, didžioji šalies dalis – daugiau nei 70 proc. JAV gyventojų – vartoja geriamąjį vandenį su fluoru.

„Pacientams, kurie yra nusiteikę prieš fluoridą, norėčiau pasiūlyti alternatyvias veikliąsias medžiagas, galinčias padėti išvengti ėduonies, – sakė J. Kahng. – Dvi daug žadančios veikliosios medžiagos, kurias (be fluorido) įtraukiu į savo pačios burnos higienos procedūras, yra nanohidroksiapatitas ir nanosidabras“.

Nanohidroksiapatitas yra kalcio fosfato pagrindu sudaryta medžiaga, t. y. ją sudaro tie patys mineralai, kaip ir dantų emalį, todėl ji gali turėti remineralizuojantį poveikį, „panašų į fluorido“, rodo tyrimai. Kita vertus, įrodyta, kad nanosidabras pasižymi antibakteriniu poveikiu ir padeda pažaboti potencialiai žalingas bakterijas.

Išvados

Štai ir viskas: ekspertai teigia, kad renkantis dantų pastą su fluoridu ar be jo, pirmenybę reikėtų teikti gaminiams su fluoru. Tačiau jei dėl kokių nors priežasčių jaučiatės nepatogiai naudodami produktus su fluoridu, yra alternatyvų – tik būtinai ieškokite tų, kurių sudėtyje yra ekspertų patvirtintų ingredientų, pavyzdžiui, nanohidroksiapatito arba nanosidabro. Vis dar abejojate, kuri dantų pastos tūbelė jums tinka geriausiai? Pasikonsultuokite su savo odontologu, kuris suteiks individualių rekomendacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją