Pirtis maiše su beržų lapais

Pasiruošti tokiai procedūrai paprasta. Į maišą pripilama beržų lapų, turinčių daug gydomųjų savybių, norintis pasikaitinti lipa vidun ir ten prakaituoja. Maiše susidaro ypatingas mikroklimatas, leidžiantis vykti šiai procesui.

Yra ir kitas būdas – galima maišą pripildyti gėlių šienu. Tas, kas nors kartą miegojo gero šieno kupetoje, žino, kad tokia pirtis ne tik sušildys, bet ir atgaivins džiovintų žolių aromatu.

Dar labiau neįprasta pirtis – užkasti ligonį 1,5 – 2 valandoms į mėšlo krūvą. Žinoma, tai gali sukelti skeptikų nepasitikėjimą, bet 20 – 25 tokios pirties seansai išgydo įsisenėjusį reumatą ir radikulitą, nes vykstant puvimo procesams susidaro labai aukšta temperatūra, kuri ir papildomi faktoriai, stebuklingai veikia šiuos susirgimus.

Smėlio pirtis (arba smėlio vonia)

Dar žinomi senovės filosofai – Gerodotas, Plinijus, Celijus, Galenas – pripažino gydomąsias paprasto upinio ar jūrinio smėlio savybes. Smėlio pirtys, sušildytos saulės, atiduoda sukauptą saulės šilumą ir cheminius elementus. Smėlis, dėka savo rupumo, greitai sugeria prakaitą (kaip ir japoniška medžio drožlių pirtis), todėl visos procedūros metu prakaitas išsiskiria ir garuoja tolygiai.

Karšto smėlio procedūros metu galima netekti iki 600 gramų svorio, nejaučiami tokie ryškūs temperatūrų svyravimai, kaip purvo ar garų voniose. Po 5 – 10 minučių pagulėjimo horizontalioje padėtyje karštu smėliu padengtu kūnu su galvos apdangalu, palengvėja artrito, nefrito, neurozių, moteriškų ligų, nutukimų sukelti negalavimai.

Po procedūros galima išsimaudyti arba, kaip praktikuojama Egipte, įsisupus į storą, sausą antklodę, išgerti puodelį karšto sultinio, kad sugrįžtų prarasta drėgmė. Tokia procedūra netinka sergantiems tuberkulioze, bendru organizmo nusilpimu, mažakraujyste.

Dar Avicena aprašė panašias smėlio pirtis su arbūzu. Juos skiriasi tik tuo, kad seanso (20 – 30 min.) metu besikaitinančiam smėlyje duodama valgyti arbūzą. Prakaitas ir kitos išskyros (arbūzas varo šlapimą) lieka smėlyje. Tokia vonia gerai padeda esant inkstų susirgimams. Galima arbūzą panaudoti ir paprastoje karštoje vonioje.