Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad ištyrus labai daug vaisių, džiovintos slyvos daro didžiausią teigiamą poveikį užtikrinant reikiamą kaulų tankį. Tyrimo metu, kuriame dalyvavo 100 post-menopauzinio amžiaus moterų, vienai grupei (55 moterys) buvo nurodyta per dieną suvalgyti 100g (apie 10 slyvų) džiovintų slyvų per dieną, kai kita grupė vartojo tokį patį kiekį džiovintų obuolių. Abi moterų grupės taip pat gaudavo po 500 mg kalcio ir 400 IU vitamino D per dieną.

Slyvas vartojusių moterų kaulų tankis buvo didesnis

Moterų, kurios metus laiko vartojo slyvas, kaulų tankis buvo daug didesnis negu tų, kurios valgė džiovintus obuolius. Panašūs rezultatai buvo ir ankstesnėje trumpesnio laikotarpio studijoje, kur taip pat slyvas vartojusių moterų kaulų tankis buvo didesnis. Teigiama, kad slyvos mažina kaulų resorbciją (kaulų ardymą).

Kaulus stiprina ir džiovinti abrikosai bei obuoliai

Kaulus stiprinti padeda ir kiti džiovinti vaisiai: abrikosai, braškės, obuoliai, vynuogės, tačiau verta išskirti džiovintas slyvas, nes jose yra daug daugiau kalcio nei kituose vaisiuose.

Kitos naudingos džiovintų slyvų savybės

Aktyvina žarnų peristaltiką

Slyvos ypač naudingos tiems, kurių žarnyno peristaltika yra nelabai aktyvi. Džiovintų juodųjų slyvų ląsteliena ir cukringosios medžiagos stiprina žarnų peristaltiką, užtenka jų suvalgyti 10 – 20 prieš miegą. Prieš valgant slyvas patariama išmirkyti, taip jos lengviau virškinamos.

Skatina cholesterino pašalinimą

Nustatyta, kad džiovintos slyvos skatina cholesterino pašalinimą iš organizmo, todėl jos tinka sergant ateroskleroze ir tulžies pūslės ligomis. Dėl džiovintose slyvose esančios kalio druskos, kuri skatina vandens ir valgomosios druskos pašalinimą iš organizmo, jos naudingos sergant hipertonine ir inkstų ligomis.

Slyvose yra daug antioksidantų

Slyvos turi vieną didžiausių antioksidantų potencialų pagal ORAC skalę - 8500 μmol TE/100g g. Ir tai vienas didžiausių antioksidantų potencialų lyginant su kitais vaisiais.

Pavyzdžiui, obuoliai (švieži) - 2200 -4200 μmol TE/100g (priklausomai nuo rūšies), avietės - 4900 μmol TE/100 g, šilauogės - 6200 μmol TE/100g, miške augančios mėlynės - 9200 μmol TE/100g.

*TE - yra trolokso ekvivalentas, troloksas yra sintetinis vitaminas E, kuris naudojamas laboratorijoje kaip matuoklis palyginti įvairių produktų antioksidantų potencialą. Žinoma, antioksidantų potencialas priklauso ir nuo to, kokioms sąlygoms esant augalas augo, taip pat nuo transportavimo, saugojimo ir t.t.

Šaltinis
Žurnalas „Sveikatos langas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją