aA
Ne kartą girdėjote kone mantra tapusia frazę „Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis“. Daugelis dietologų patikins, kad pusryčiauti tikrai sveika. O mokslininkai mano, kad įprotis valgyti rytais yra įgyjamas. Daugelis taip pat sutinka, kad esminis klausimas ne - valgyti ar nevalgyti, o tai, ką pusryčiams valgome ir geriame?
Dėmesys pusryčiams: valgyti ar ne, tinkamas produktų pasirinkimas
© Shutterstock nuotr.

Papusryčiauti mitybos specialistai rekomenduoja per tris valandas nuo atsikėlimo. Ryte rekomenduojama valgyti daugiau angliavandenių turinčio maisto.

Valgyti reikėtų

Moksliškai įrodyta, kad praleidę pusryčius, priverčiame organizmą badauti, ir toks stresas jam - ne į naudą, mat priverčiame organizmą kaupti atsargas. Tuomet lėtėja medžiagų apykaitos procesai.
Yra atlikta tyrimų, kurie įrodo, jog pusryčius valgančių žmonių kūno masės indeksas mažesnis. Be to, nepusryčiavus kamuoja stipresnis alkio jausmas, todėl per pietus suvalgoma daugiau, nei reikėtų.

Tinkamas produktų pasirinkimas

Jei pusryčiams renkatės krūvą sumuštinių ir puodelį kavos, naudos iš „svarbiausio dienos maisto“ bus maža. Tad dienos pradžiai dietologai siūlo rinktis sveikatai naudingus produktus, kad dalis paros vitaminų, mineralinių ir kitų medžiagų poreikio jau būtų patenkinta.
Mitybos specialistai rekomenduoja būtinai į pusryčių meniu įtraukti grūdinių produktų. Geriausias pasirinkimas – viso grūdo produktai, kurie yra turtingi vertingų angliavandenių, vitaminų ir skaidulinių medžiagų. Valgykite įvairias košes. Taip pat galima rinktis liesą varškę ar jogurtą su natūraliais priedais: uogomis, džiovintais vaisiais ar medumi. Tinkamas pasirinkimas ir kiaušiniai, omletas ar kiaušinienė. Taip pat - vaisių salotos su natūraliu jogurtu.
Vietoje kavos tinkamesnis pasirinkimas būtų tonizuojamosios žolelių arbatos, šviežios vaisių ar daržovių sultys, šiek tiek skiestos vandeniu ar tiesiog vanduo.

Įdomus faktas

Moksliniai tyrimai parodė, kad nepusryčiaujantys moksleiviai yra dirglesni, prasčiau sukoncentruoja dėmesį. Savo ruožtu valgantieji tinkamai subalansuotus pusryčius lengviau susikaupia, yra energingesni.

Skaitytojo klausimas


Neseniai per televiziją girdėjau, kad dažnai valgyti ir ryte „per jėgą“ kimšti pusryčius nėra sveika. Pusryčius valgau, bet prisiversti valgyti penkis šešis kartus per dieną negaliu ir nespėju. Tai kaip yra iš tikrųjų: valgyti dažnai ar retai? Pusryčiai būtini ar ne?
Adolfas, 56 m.

Dietologė Kristina Jasmontienė:

- Pastaruoju metu tai - dažnas klausimas. Vis dėlto norisi apginti dažną valgymą ir pusryčių naudą. Žmonių, kalbančių apie mitybą, tikslas – sumažinti kalorijų kiekį, nes pilnėjame dėl to, jog suvalgome daugiau, nei išnaudojame. Receptų kalorijų mažinimui yra daug. Vieni valgo penkis kartus per dieną, kiti du ar vieną. Manau, kiekvienas yra išbandęs, ką reiškia nevalgyti visą dieną ir vakare suvalgyti pagrindinę dienos porciją. Kaip tuomet sunku sustoti, nepaisant to, kad jautiesi sotus. Dažnas valgymas suteikia didžiausią komfortą. Kadangi galime lengviau sukontroliuoti gaunamų kalorijų kiekį. Be to, valgančiųjų tik vieną kartą per dieną mityba nepasižymi įvairove. O juk žinome, kad ji yra vienas pagrindinių sveikos mitybos principų.

Nereikia susikoncentruoti į valgymą šešis kartus per parą. Tai tikrai nereiškia, kad tik taip yra sveika, o kitaip – ne. Viskas priklauso nuo žmogaus dienotvarkės, dienos ilgumo. Jei keliamės vėlai, o einame miegoti anksti, šešis kartus valgyti net nepavyksta. Tikslas – ne valgymų skaičius, o tinkami trijų keturių valandų intervalai tarp valgymų.

O kalbant apie pusryčius, reikia akcentuoti tai, kad jų nereikia valgyti tik išlipus iš lovos. Suprantama, kad atsikėlus penktą ar šeštą valandą ryto apetito nėra. Papusryčiauti reikėtų per tris valandas nuo atsikėlimo. Tie, kurie keliasi dešimtą ryto, dažniausiai pusryčiauja iš karto. Vyturiams viskas kiek kitaip. Labai dažnai tie, kurie keliasi anksti, pusryčiauja tik apie aštuntą ar devintą valandą ryto, kuomet atsiranda noras valgyti.

Ryte rekomenduojama valgyti daugiau angliavandenių turinčio maisto. Paaiškinti tokią rekomendaciją galima taip, kad po nakties ir ilgesnio nevalgymo laiko organizmui reikalinga energija. Tyrimai rodo, kad pusryčiaujantieji linkę valgyti sveikiau. Tokie žmonės jaučia mažesnį alkį ir jo nėra linkę kompensuoti saldumynais. Žmonių, kurių pirmas valgymas – tik pietūs, savijauta būna kiek prastesnė. Jie darbe jaučiasi mieguisti, apatiški. Daugiau geria kavos, nes reikia prabusti, valgo daugiau saldžių užkandžių. Pastarieji teikia energijos, tačiau ne visai teisinga forma.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Bėda po vieną nevaikšto: komandos draugo nelaimės sukrėsti danai nusileido debiutantams (125)

Atslūgus milžiniškam siaubui – apmaudas dėl netikėtos nesėkmės. Šeštadienį Danijos...

Partnerystės įstatymo fone – pamokanti skyrybų istorija: per penkiolika minučių prarado kelių milijonų vertės turtą (115)

Turto dalybos niekuomet nebuvo paprastos, o siūlomo partnerystės teisinio reguliavimo atveju jos dar...

Apsauginiai saulės kremai nuo vėžio gali ir neišgelbėti: profesorė atkreipė dėmesį į kelis svarbius niuansus (31)

Atėjus vasarai ir kaitinant saulei medikai įspėja, kad per daug saulės gali būti visai ne į naudą.

Siaubas ir maldos Kopenhagoje: per rungtynes sukniubusi danų žvaigždė atgavo sąmonę būklė stabilizuota, žaidėjai grįžo į aikštę (517)

Kopenhaga ir visa Danija išgyveno košmarą, laimei, iš jo pavyko pabusti. Šeštadienį Europos...

EURO 2020: Belgija – Rusija 2:0 (108)

Paskutiniame šeštadienio Europos futbolo čempionato mače špagas kryžiuoja Belgija ir Rusija. B...

Giedrius Petkevičius/Sausuolis | D+

Surūdijusi Rusijos galia ir „kepurėm užmėtyta“ Lietuva: kodėl nuvertinti priešą yra labai pavojinga II dalis (3)

Pirmąją dalį pradėjau kalbėdamas apie krepšinį – leisiu sau analogiją pratęsti. Taigi,...

Koronavirusu užsikrėtęs girtas vilnietis siautėjo sostinės gatvėse: negalėjau savęs kontroliuoti (135)

„Žinau, kad girtam vairuoti pavojinga, tačiau dėl neblaivumo savęs negalėjau kontroliuoti“,...

Rusnė Valatkaitė | D+

Šiuos ledus daugelis renkasi kaip sveikesnę alternatyvą, tačiau Vaida Kurpienė įspėja: jie yra blogiausi iš visų

Vasarą norisi vis gaivesnių desertų, todėl ledai atrodo puikus pasirinkimas atsigaivinti. Juk...

Iš „Volkswagen“ gamyklos Vokietijoje pavogta 1000 automobilių rakteliai. Stebina, kas nutiko paskui (113)

Paskutinę gegužės mėnesio savaitę Vokietijos „ Greenpeace “ aktyvistams vėl pavyko patekti...

Futuristai nuspėjo, koks likimas ateityje laukia prekybos centrų ir juose dirbančių kasininkų (86)

Dirbtinis intelektas artimoje ateityje dar labiau pakeis mūsų apsipirkimo įpročius. Žymūs...