Tonzilių sukeliamos problemos yra gana paplitusios: statistikos duomenimis, kasmet tonzilės pašalinamos apie 300 tūkst. žmonių, kurie yra vyresni nei 15 metų. Womenshealthmag.com pateikia faktus apie tonziles ir patarimus, ką daryti, jei jos sukelia jums problemų, tokių kaip nemalonus burnos kvapas ar knarkimas.

Kas apskritai yra tonzilės?

JAV Nacionalinės medicinos bibliotekos duomenimis, tonzilės yra mūsų organizmo limfinės sistemos dalis, o ši sistema padeda kovoti su infekcijomis. Kadangi tonzilės yra gerklės gale, jos dažniausiai būna pirmasis gynybos frontas prieš ligų sukėlėjus, tokius kaip virusai ir bakterijos, kurie į mūsų kūną patenka pro nosį ar burną.

Tonzilės neleidžia ligų sukėlėjams patekti giliau į kūną, sulaiko juos ir siunčia pavojaus signalus imuninei sistemai, kad ši gamintų antikūnius prieš įsibrovėlius.

Bet jei tonzilės pervargusios ar patogeninių mikroorganizmų yra per daug, jos pačios gali jais užsikrėsti, tada jos patinsta, kyla uždegimas, kuris yra vadinamas tonzilitu. Tonzilitą dažniausiai sukelia alergijos, bakterijos arba virusai, tokie kaip streptokokas ar Epštein-Bar virusai. Tonzilitas pasireiškia kaip skaudantis, perštintis galugerklis. Tačiau tonzilės gali sukelti ir daugybę kitų problemų, pateikiame kai kurias iš jų.

1. Nemalonus burnos kvapas

Nemalonus burnos kvapas toks stiprus, kad jo nepanaikina net mėtinė guma? JAV Nacionalinių sveikatos institutų duomenimis, halitozė arba nemalonus burnos kvapas pasireiškia pusei pasaulio gyventojų. 90 proc. atvejų šią problemą sukelia prasta burnos higiena arba sielių perteklius, tačiau viena iš priežasčių gali būti ir tonzilių akmenys arba tonzolitai.

„Tonzilių akmenys susiformuoja, kai įvairios tonzilėse susikaupusios nuosėdos sukietėja, – sako Murray Grossanas, „Grossan Sinus & Health“ instituto įkūrėjas ir knygos apie tai, kaip visas organizmas reaguoja į alergijas ir sinusų problemas, „The Whole Body Approach to Allergy and Sinus Health“, autorius. – Tonzilėse daug ertmių ir užkaborių, kuriuose kaupiasi bakterijos, negyvos ląstelės ir gleivės. Šios nuosėdos kaupiasi, kietėja ir virsta baltos spalvos dariniais, kuriuose dažnai būna lakiųjų sieros junginių. Būtent šie junginiai ir sukelia nemalonų burnos kvapą.“

Kaip įveikti šią problemą?

„Tinkama burnos higiena – reguliarus dantų valymas ir dantų bei gerklės skalavimas antiseptiniu skysčiu gali padėti pašalinti tonzilių akmenis“, – pataria Jeffrey Gallupsas, kuris yra Ausų, nosies, gerklės ligų tyrimų instituto medicinos direktorius ir vadovas.

2. Skausmingas rijimas

Dažniausiai tonzilių akmenys būna maži ir nesukelia jokio diskomforto, tačiau kai susiformuoja didesni dariniai, rijimas gali tapti skausmingas.

„Kai tonzilių akmenys labai sukietėja, jie gali tapti tarsi organizmo svetimkūniais ir sukelti lokalų diskomfortą, – sako M. Grossanas. – Ryjant jaučiama tarsi durtų gerklę.“

Jei ryjant kyla nemalonių pojūčių, ir jums nepasireiškia alergija ar virusinė liga, ko gero diskomfortą sukelia didelis tonzilių akmuo. Kai kuriais atvejais juos pašalinti galima namų sąlygomis, uoliai skalaujant gerklę vandeniu su druska arba net kosint. Bet jei problema užsitęsė, rekomenduojame kreiptis į LOR specialistą ir aptarti profesionalaus tonzolitų pašalinimo galimybes, pavyzdžiui, tonzilių akmenų pašalinimą lazeriu.

Niujorko Galvos ir kaklo ligų instituto duomenimis, ši procedūra atliekama su vietine anestezija (tai yra, pacientas išlieka sąmoningas). Gydytojas per šnervę iki gerklės įkiša vamzdelį su lazeriu, kuris suardo tonzilių akmenis.

3. Knarkimas

Knarkimas trukdo išsimiegoti jums ar jūsų artimiesiems? Amerikos otolaringologijos akademijos duomenimis, knarkimo priežastis gali būti padidėjusios tonzilės. „Kai tonzilės padidėjusios, jos iš dalies uždengia ertmę, pro kurią patenka oras“, – sako dr. M. Grossanas.

Žinoma, knarkimas vargina, tačiau dažniausiai jis tiesiogiai nekenkia sveikatai, nebent kartu pasireiškia ir miego apnėja – kai organizmas dėl kvėpavimo pauzių ar kvėpavimo takų blokavimo gauna per mažai deguonies. Knarkimas dėl padidėjusių tonzilių dažniausiai vargina vaikus, tačiau statistiškai, keturi iš 100 vidutinio amžiaus vyrų ir dvi iš 100 vidutinio amžiaus moterų kenčia nuo obstrukcinės miego apnėjos, kurios viena iš priežasčių gali būti padidėjusios tonzilės.

„Tonzilių padidėjimas gali būti įgimtas, taip pat jos gali padidėti nuo besikartojančių infekcijų ir kitų veiksnių“, – sako J. Gallupsas. Jei padėtis rimta, jums gali būti rekomenduota tonzilių pašalinimo operacija.

„Tokia operacija siūloma blogiausiu atveju, bet nuo tokio tipo knarkimo ji atliekama gana dažnai, nes nedaug žmonių nori kiekvieną naktį miegoti su nuolatinio teigiamo slėgio kvėpavimo takuose palaikymo įtaisu (CPAP)“, – sako jis.

4. Tad ar reikia tonziles pašalinti?

Tonzilių pašalinimas chirurginiu būdu yra gana standartinė operacija (vadinama tonzilektomija). Paprastai kartu pašalinami ir adenoidai – nosiaryklės limfoidinio audinio sankaupos. Adenoidai taip pat yra limfinės sistemos dalis.

Tačiau šiais laikais atliekama vis mažiau tokių operacijų. Amerikos otolaringologijos akademijos duomenimis, lyginant su aštuntuoju dešimtmečiu akivaizdžiai sumažėjo tonzilių pašalinimo operacijų, be to, dabar ši operacija dažniausiai atliekama dėl kitokių priežasčių, nei anksčiau.

Prieš trisdešimt metų apytikriai 90 proc. tonzilektomijos operacijų buvo atliekama dėl pasikartojančių infekcijų, o dabar dėl infekcijų atliekama tik 20 proc. tonzilių šalinimo operacijų, o 80 proc. – dėl obstrukcinių miego sutrikimų. Nors kai kurie tyrimai parodo, kad vaikams, kuriems vis kartojasi tonzilių problemos, jų pašalinimas kiek pagerina būklę, tokios operacijos veiksmingumas suaugusiesiems nėra įrodytas.

„Tonzilektomija turėtų būti atliekama tik kraštutiniu atveju, nes kiekviena operacija gali sukelti komplikacijų“, – sako J. Gallupsas.

Be to, pasak jo, tonzilių pašalinimo operacija ne visada išsprendžia problemas. Jei nuolat sergate angina ar kitomis tonzilių ligomis, susiraskite tokį LOR gydytoją, kuris visų pirma išsiaiškins priežastis ir skirs nechirurginį gydymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)