Fluoras puikiai žinomas kaip veiksmingas dantų pastos priedas, apsaugantis dantis nuo karieso, tačiau taip pat laikomas gyvybei pavojingu toksinu. Todėl suprantama, kodėl kai kurie žmonės renkasi dantų pastas be fluoro. Tačiau nederėtų daryti skubotų išvadų.

Fluoras vandenyje?

XX a. viduryje JAV ir daugelyje Europos valstybių fluorą pradėta naudoti kaip geriamojo vandens komponentą, padedantį apsaugoti dantis nuo karieso ir stabdantį lėtinių ligų plitimą. Netrukus šis cheminis elementas pradėtas naudoti gaminant dantų pastas. XX a. 5-ajame dešimtmetyje išpopuliarėjus fluoro naudojimui mokslininkai pastebėjo, kad dantų ėduonies atvejų sumažėjo daugiau nei 40 %. Fluoro naudojimas tapo vienu reikšmingiausių žingsnių praėjusio amžiaus visuomenės sveikatos priežiūros srityje.

Fluoras dantų pastoje

Daugiau nei 95 % visame pasaulyje parduodamų dantų pastų yra su fluoru. Naudingos ir žalingos jo savybės pradėtos tirti 1945-aisiais. Įrodyta, kad fluoras ne tik stiprina dantų emalį, bet ir mažina bakterijų fermentų aktyvumą, padeda atkurti pažeistus dantis ir saugo juos nuo žalingo rūgščių poveikio. Mat fluoro jonai, sąveikaudami kartu su seilėse esančiu kalciu, suformuoja rūgštims atsparius kalcio fluorido kristalus.

Mokslininkai nustatė, kad dantų pastos su fluoru apie 25 % sumažina ėduonies riziką. Daugelis odontologų rekomenduoja dantis valyti mažiausiai 2 min. Kuo ilgiau dantų pastose esančio fluoro jonai laikosi ant dantų emalių, tuo stipriau jie apsaugomi. Vaikams nuo 6 metų patartina naudoti pastas, turinčias mažai fluoro (600–1 000 ppm). Suaugusiesiems rekomenduojamos pastos, turinčios didesnę fluoro koncentraciją (1 100–1 500 ppm).

Kritikos strėlės

Vyrauja ir ne toks teigiamas požiūris apie dantų pastas su fluoru. Teigiama, kad dantų pastos, kuriose fluoro koncentracija yra didesnė nei 1 000 ppm, gali sukelti dantų fluorozę. Ši liga pasireiškia dantų spalvos pakitimais arba dantų kietųjų audinių pažeidimais.

Taip pat dantų pastos su fluoru nerekomenduojama naudoti vaikams iki 6 metų, nes jų dantys kur kas jautresni šiam cheminiam elementui, todėl kyla didesnė dantų fluorozės rizika. Be to, labai svarbu mažus vaikus išmokyti nenuryti dantų pastos.

Patekęs į organizmą didesnis fluoro kiekis gali sukelti alergiją arba toksinių medžiagų susidarymą smegenų ir nervų ląstelėse. Įrodyta, kad fluoro toksiškumas siekia 63 %. Todėl didelės fluoro dozės silpnina imuninę sistemą, gali pažeisti inkstus arba tapti viena iš kaulų retėjimo priežasčių.

Įdomu

Skirtingos JAV sveikatos organizacijos ir medicinos tyrimų centrai pateikia nevienodas išvadas dėl fluoro sąsajų su onkologinėmis ligomis. Todėl vis dar nenustatyta, ar šis cheminis elementas gali sukelti vėžį.

Fluoridas toksiškas tik tais atvejais, kai naudojami pernelyg dideli jo kiekiai.

XX a. vandens fluoravimas laikytas industrinių valstybių progreso ženklu.

Dauguma odontologų pasisako už dantų pastas su fluoru.

Vandens filtrai padeda sumažinti nešvarumų kiekį vandenyje, tačiau nelemia fluoro kiekio.

Dauguma populiariausių ir labiausiai pasaulyje reklamuojamų dantų pastų sudėtyje yra fluoro.

Didžiausias fluorido kiekis vandenyje pastebimas Klaipėdos, Kretingos, Šilutės ir Kelmės rajonuose. Mažiausias – rytų ir pietryčių Lietuvoje.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!