Diabetas – lėtinė liga, kuria susergama dėl nepakankamos insulino gamybos kasoje arba sutrikusio jo veikimo audiniuose. Insulinas - hormonas, kurio reikia, kad kraujo gliukozė patektų į ląsteles ir būtų paversta energija. Jo trūkumas gausina gliukozės koncentraciją kraujyje, kuri ilgainiui pažeidžia organizmo kraujagysles, audinius ir organus.

Pirmieji cukrinio diabeto požymiai yra dažnas šlapinimasis, besaikis troškulys, didėjantis alkis, svorio mažėjimas, nuovargis, negalėjimas susikaupti ar išlaikyti dėmesį. Pastebėjus šiuos požymius reikia kuo skubiau su vaiku vykti pas gydytoją.

Diabetas – visą gyvenimą trunkanti liga, kurią būtina kruopščiai stebėti ir kontroliuoti, 5-6 kartus per dieną tiriant gliukozės kiekį kraujyje ir pagal gautus rezultatus dozuojant insuliną. Tinkamai nesigydančio vaiko kraujyje gliukozės kiekis gali pavojingai svyruoti ir sukelti ūmias ir lėtines komplikacijas, kenkiančias normaliai vaiko gyvensenai, brendimui, mokymosi rezultatams, augimui.

Visi vaikai, sergantys pirmojo tipo diabetu, privalo leistis insuliną, skaičiuoti valgomų angliavandenių kiekį, subalansuoti maisto baltymus ir riebalus. Fizinis judėjimas ir mankšta gerina vaiko būklę, insulino įsisavinimą, mažina kraujo spaudimą, gliukozės ir riebalų kiekį kraujyje, didina raumenų masę.

Deja, nėra universalaus diabeto valdymo plano, kuris tiktų visiems vaikams. Kraujo gliukozės matavimų ir insulino injekcijų dažnis, preparato rūšis, dozė, kitų vaistų vartojimas, dieta kiekvienam yra kitokie.

Diabetas daro įtaką ne tik vaikui, bet ir jo šeimai. Kraujo gliukozės tyrimai, injekcijų, maisto ir fizinio krūvio reguliavimas trikdo įprastą kasdienį gyvenimą, įneša nemažai įtampos ir atsakomybės.

Vaikai dažnai patys neįvertina šios klastingos ligos pavojų, todėl šeima
ir aplinkiniai turi jiems padėti įveikti iškilusius sunkumus. Tačiau visumoje dabar akcentuojama, kad vaikai ir paaugliai turi kuo aktyviau dalyvauti gydant savo diabetą nuo pat pirmųjų susirgimo dienų.

Esminis tinkamo savarankiško diabeto gydymo dalykas yra sergančiojo ir jo šeimos narių motyvacija. Svarbu, kad vaikas suprastų, jog gerų diabeto kontrolės rezultatų siekiama ne kitų, o jo paties labui.

Diabetas yra trūkumo liga, todėl natūralu tą trūkumą užpildyti – tam skiriamos insulino injekcijos. Tačiau ne mažiau svarbus ir vis labiau akcentuojamas dalykas yra meilė ir rūpinimasis vaiku. Vaikas turi jaustis saugus ir žinoti, kad yra mylimas nepriklausomai nuo diabeto kontrolės rezultatų.

Vaikų ir paauglių diabetas dabar gydomas pačiomis moderniausiomis priemonėmis ir tam reikia žinių. Todėl sergančio vaiko šeima ir jis pats turi tapti savo diabeto žinovais. Skamba iššaukiančiai, tačiau apie ligą privaloma žinoti daugiau, negu žino vidutinis gydytojas. Svarbu daug ir nuolat mokytis bei nedelsiant klausti, kai tik iškils bet kokie su diabeto priežiūra susiję klausimai.

Vaikai, kurių diabetas gerai kontroliuojamas nesiskiria nuo kitų vaikų. Prisitaikę gyventi pagal nustatytus reikalavimus jie galės normaliai augti ir vystytis.