Auglys gali būti piktybinis

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytojas akušeris ginekologas Tomas Lūža sako, kad vaisingame amžiuje atsiradusios kiaušidžių cistos informuoja apie moters sveikatą. Dažniausiai šios atsiranda ir dingsta savaime su menstruaciniu ciklu. Taigi šiek tiek pajuokaujant galima sakyti, jei moters kiaušidėse vaisingame amžiuje cistos nesusiformuoja, galima įtarti turit sveikatos problemų.

Čia pat gydytojas T.Lūža įspėja, kad vis dėlto ramioms dėl atsiradusių cistų būti nederėtų. Nors didžioji darinių dalis yra funkcinės kilmės, susijusios su hormonine moters sistema ir menstruaciniu ciklu, gydytojo teigimu, kita grupė cistų yra gerybiniai arba piktybiniai kiaušidžių augliai.

„Juos nuo funkcinių kiaušidžių cistų padeda atskirti ultragarsinis tyrimas ir kartais laikas. Echoskopu gydytojas įvertina cistos dydį, sienelės storį, pertvaras, išaugas, skysčio struktūrą, cistos kraujotaką. Įvertinami pacientės nusiskundimai, tokie kaip pilvo skausmas, pilvo apimties didėjimas, sutrikęs virškinimas, šlapinimasis, skausmingi lytiniai santykiai, mėnesinių ciklo sutrikimai ir numatomas operacinis gydymas bei jo skuba“, – aiškina specialistas.

Ginekologas Tomas Lūža


Po menopauzės būti budrioms

Be to, ginekologas sako, kad didžioji cistų dalis yra gerybinės, o piktybių auglių tikimybė padidėja vyresnio amžiaus moterims. Ypač susirūpinti cistomis turėtų moterys po menopauzės. Anot gydytojo, rizikos grupėje atsiduria ir tos moterys, kurių šeimoje buvo krūtų ar kiaušidžių vėžinių ligų, kurios neturėjo nėštumų ir niekada negimdė, turi žalingų įpročių.

„Vertėtų bent kartą per metus profilaktiškai apsilankyti pas specialistą, atlikti ultragarsinį tyrimą. Pasitikrinti anksčiau ir dažniau reikėtų, jeigu atsiranda neįprastų nusiskundimų, sutrinka mėnesinių ciklas, skauda pilvą. Taip pat tą padaryti vertėtų moterims, kurios jau buvo operuotos dėl kiaušidės cistos“, – aiškina T.Lūža.

Prieš nusprendžiant operuoti cistą, svarbu įvertinti, ar ji nėra funkcinės kilmės, o tai nuspręsti gali tik specialistas atlikęs ultragarsinį tyrimą ir įvertinęs cistos išvaizdą bei moters nusiskundimus.

Verta žinoti

Skubi operacija dėl cistos dažniausiai atliekama, kai ši plyšta arba apsisuka apie savo ašį kartu sutrikdydama jos kraujotaką. Abiem atvejais pagrindinis simptomas yra staigus ir stiprus pilvo skausmas. Plyšus cistai vyksta vidinis kraujavimas į moters pilvą – galima nukraujuoti, todėl reikalinga skubiai stabdyti kraujavimą. Cistai apsisukus apie savo ašį kiaušidė gali žūti. Operacijos tikslas – „atsukti“ kiaušidę ir atkurti jos kraujotaką.

Esant didesnių matmenų kiaušidės cistai, reikėtų vengti staigių judesių, sunkaus fizinio krūvio, lytinių santykių, šuolių ant batutų, važiavimo dviračiu ir pan.

Šaltinis
Temos
Savaitraštis „Lietuvos sveikata“