Vienas didelis židinys

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Laiškonis pasakojo, kad yra keturios Lietuvoje paplitusių erkių pernešamos infekcinės ligos. Tai visiems gerai žinomas erkinis encefalitas ir Laimo liga bei kiek mažiau visuomenei girdėtos babeziozė ir anaplazmozė.

„Laimo liga ir erkinio encefalito sukėlėjai paplitę visoje Lietuvoje, netgi galima sakyti, kad visa šalis yra vienas didelis židinys. O babeziozė itin paplitusi tarp šunų. Tačiau pas mus ji, kaip ir anaplazmozė, žmonėms dar nediagnozuota“,– sakė prof. A. Laiškonis.

Pasak gydytojo, Laimo liga ir erkinis encefalitas yra visiškai skirtingos ligos, jas sukelia skirtingi sukėlėjai, skiriasi ir jų simptomai. Tačiau dažnai žmonės jas painioja.

Laimo liga kyla dėl borelijos, erkinis encefalitas – dėl virusų. Šios ligos neturi bendrų simptomų, nors ta pati erkė gali pernešti kelias skirtingas infekcijas. Kita vertus, ne kiekvienas erkės įkandimas baigiasi liga“, – teigė prof. A. Laiškonis.

Ne anksčiau kaip po mėnesio

Pasak mediko, Laimo ligos atveju po 5–7 ar net 10 dienų atsiranda raudona dėmė, kartais net melsvais pakraščiais. Dėmės būna skirtingo dydžio.

„Tačiau svarbu pažymėti, kad maždaug pusei pacientų to svarbaus diagnostinio požymio – raudonos dėmės – gali ir neatsirasti. Todėl vien iš to spręsti, jog neužsikrėtė Laimo liga, negalima. Taigi jeigu įsisiurbė erkė ar yra įtarimų, kad galėjo taip nutikti, reikia stebėti save ir po trijų ar keturių savaičių kreiptis į infektologą, kad padarytų kraujo tyrimą. Anksčiau Laimo ligos negalima nustatyti“, – aiškino profesorius, pridūręs, kad jei pacientas kreipsis po mėnesio, tikrai nebus pavėluota, ši liga bus sėkmingai gydoma antibiotikais.

Tarsi gripas

Alvydo Laiškonio teigimu, visai kitokie požymiai, kai susergama erkiniu encefalitu.

„Pirmieji požymiai, susirgus erkiniu encefalitu, lygiai tokie patys, kaip ir gripo: pakyla temperatūra, skauda galvą ir pan., todėl ne visada galima iškart įtarti šią klastingą ligą, – aiškino profesorius. – Vėliau ateina kelių dienų šviesesnis periodas, kai sveikata pagerėja. Na, ir po jo vėl kyla antroji karščio banga, galimas pykinimas, vėmimas. Kilus antrajai karščiavimo bangai reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytojus“.

Infektologas pabrėžė, kad erkinio encefalito sukėlėjų neveikia antivirusiniai vaistai, gydoma tik simptomiškai.

Liekamieji reiškiniai

Tiek Laimo liga, tiek erkinis encefalitas turi liekamųjų reiškinių.

„Laimo ligos atveju gali pasijausti sąnarių skausmai, atsirasti smegenų pakenkimų: atminties, dėmesio koncentracijos ar orientacijos sutrikimų, nemiga. Netgi gali invalidizuoti, – pasekmes vardino prof. A. Laiškonis. – Persirgus erkiniu encefalitu, maždaug trečdaliui pacientų pasireiškia liekamieji reiškiniai, vedantys į negalią“.

Iš pradžių nesunku supainioti

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinos reikalams, infektologas Eugenijus Preidis portalui pasakojo, kad sunkiau erkinį encefalitą atpažinti pačioje ligos pradžioje.

„Be abejo, kilus pirmajai karščiavimo bangai, nesunku supainioti su gripu ar peršalimo ligomis, – teigė E. Preidis. – Nes simptomai labai panašūs. Aišku, kitas reikalas, jei pacientas pats užveda ant kelio, tai yra pasako, jog buvo įsisiurbusi erkė. Tačiau jei kyla antroji karščio banga ir prasideda pykinimas, galvos ar sprando skausmas, iškart galima ir be tyrimų įtarti erkinį encefalitą“.

E. Preidis sako, kad šiek tiek sunkiau nustatyti Laimo ligą, kai erkės įkandimas nematomas ar nepasireiškia.

„Jei žmogus nepastebi, jog įkando erkė, ir įkandimo vietoje neatsiranda dėmė, įtarti Laimo ligą yra sunkiau. Būna, kad ir po ilgo laiko ateina žmogus dėl skaudamų sąnarių, o atlikus tyrimus paaiškėja, jog jis užsikrėtęs borelijomis. Žinoma, tai ne mirtina, pagydoma, tačiau žmogus jaučia diskomfortą“, – paaiškino infektologas.

Pasak jo, šeimos gydytojai, vos įtarę apie galimą užsikrėtimą erkių platinamomis ligomis, iškart išrašo siuntimus pas infektologus.

„Ir labai gerai, kad siunčia pas specialistus, – įsitikinęs E. Preidis. – Jei tik yra įtarimų, geriau ištirti, net jei ir nepasitvirtins diagnozė“.

Po straipsnių – daugiau pacientų

Paklaustas, ar dažnai pacientai vienos ar kitos ligos simptomą bando priskirti erkiniam encefalitui ar Laimo ligai, E. Preidis juokėsi: „Pacientų padaugėja, vos tik spaudoje pasirodo straipsnių ar informacija apie vieną ar kitą ligą, nebūtinai erkių platinamą. Tuomet žmonės bando sau pritaikyti tam tikrus simptomus. Tačiau, žinoma, masiškai tai nevyksta, gal atidžiau pradeda save stebėti“.

Vietoj gėlių – skiepai

Pabuvus gamtoje, jei net, atrodo, neįsisegė erkė ir nėra jokių požymių, pirmiausia reikia atidžiai stebėti save, ar neatsirado dėmių, ar nepakilo karštis ir nepasikeitė savijauta. Tačiau, prof. A. Laiškonio teigimu, vis dėlto vienintelis apsisaugojimas nuo erkinio encefalito – skiepai.

„Tik jie 100 procentų apsaugo nuo erkinio encefalito, – įsitikinęs gydytojas. – Todėl tie, kurie mėgsta būti gamtoje, privalo saugoti save ir pasiskiepyti. Kito kelio nėra, jei nori likti sveikas. Kartais išgirstu, jog brangu. Taip, atrodytų, iškart reikia sumokėti nemažai. Tačiau paskaičiuokime: daugkartinis skiepas yra 4–5 metams jaunesniems ir 3 metams – vyresnio amžiaus žmonėms. Išdalinkite skiepo sumą penkeriems metams. Taigi sveikatos mėnesio kaina yra 8–10 litų. Pasvarstykime, ką už tą sumą galime nupirkti. Žurnalą, kurį perskaitę išmetame. Du kavos puodelius ir pan. Todėl visada sakau, kad daug naudingiau būtų, jei vietoj gėlių mes žmogui padovanotume skiepus“.

Išvadoms dar ne laikas

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė pasakojo, kad pastaraisiais metais stebimas erkių pagausėjimas bei išplitimas ne tik miškuose, bet ir miestų parkuose. Pasak specialistės, ankstesnių tyrimų duomenimis, Lietuvoje yra apie 1 proc. erkių, nešiojančių erkinio encefalito virusą, ir vidutiniškai apie 15 proc., užsikrėtusių Laimo ligos sukėlėju Borrelia burgdorferis.l.

„Per aštuonis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 1196 Laimo ligos ir 177 sergančių erkiniu encefalitu atvejai, – sakė M. Žygutienė. – Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, sergamumo rodikliai sumažėjo: Laimo ligos sumažėjo 6,6 proc., erkinio encefalito – 27,9 proc. Tačiau dar anksti daryti išvadas dėl sumažėjusio ar padidėjusio metinio rodiklio. Sezonas dar nesibaigė. Sunku prognozuoti rugsėjo mėn. rodiklius. Galima spėti, kad gausus grybų derlius turės įtakos sergančiųjų erkių platinamomis ligomis skaičiui“.